Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Κριτήριο για τον καθορισμό πολιτικής στάσης το ζήτημα της Υγείας

Σε εκδήλωση - συζήτηση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ στην πλατεία Κοραή μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

«Η πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι λαϊκές δυνάμεις και η κριτική εξέταση των θέσεων κάθε πολιτικής δύναμης για την Υγεία, είναι ισχυρά κριτήρια για την εξαγωγή συμπερασμάτων, για τον καθορισμό πολιτικής στάσης, αλλά και γενικότερων επιλογών που αφορούν το δρόμο ανάπτυξης, το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Γιατί οι θέσεις για την Υγεία είναι κρίσιμο ζήτημα, από το οποίο μπορεί να απαντηθεί το βασικό ερώτημα. Δηλαδή, αν ένας δρόμος ανάπτυξης, μια πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ή τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Με τα παραπάνω λόγια, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση - συζήτηση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά στην πλατεία Κοραή, ανέδειξε τη στάση του Κόμματος στο ζήτημα της Υγείας σαν ένα από τα βασικά κριτήρια, για να διαμορφώσουν οι εργαζόμενοι την πολιτική τους στάση, τόσο μπροστά στις ευρωεκλογές, όσο και γενικότερα.

Στην ομιλία του, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Ποιες είναι οι ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών; Η πλήρης - σταθερή εργασία με δικαιώματα, η μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η υγιεινή - ασφαλής, άνετη κατοικία, η υγιεινή διατροφή, το καθαρό περιβάλλον, η εξάλειψη της ανασφάλειας για το αύριο, η σχεδιασμένη προστασία της δημόσιας υγείας κ.ά.

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Γιώργος Μαρίνος
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Γιώργος Μαρίνος
Σε συνδυασμό με αυτά, οι ανάγκες αφορούν επίσης τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, τις προληπτικές εξετάσεις, την άμεση, έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που προδίδουν ασθένεια, την έγκαιρη θεραπεία της ασθένειας.

Με αυτά τα κριτήρια κρίνουμε το σύστημα που ζούμε, την καπιταλιστική ανάπτυξη, την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των άλλων κομμάτων».

Το κεφάλαιο μετράει την Υγεία σαν κόστος

«Από αυτή την εξέταση - συνέχισε το στέλεχος του ΚΚΕ - βγαίνουν βασικά συμπεράσματα:

Ο καπιταλισμός, οι κυβερνήσεις, γενικότερα οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών, ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να αναπτυχθεί η πρωτογενής πρόληψη που αφορά τις κοινωνικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες που συνδέονται με την πρόληψη της ασθένειας.

Δε θέλουν και δεν μπορούν, γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος, τον αντιλαϊκό - αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του, με στόχο την αύξηση των κερδών και την ισχυροποίηση της πλουτοκρατίας.

Αυτή η ανάπτυξη, αυτή η πολιτική χρεώνεται για την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη διατροφική σαβούρα, τη μόλυνση του νερού, γενικότερα τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα εργατικά ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες κ.ά.

Ο καπιταλισμός και οι διαχειριστές του περιορίζονται στην παροχή υπηρεσιών, για να κρατιούνται (σε ένα βαθμό) οι εργαζόμενοι στα πόδια τους, για να διαιωνίζεται το καθημερινό ξεζούμισμα, η σκληρή δουλειά για την παραγωγή υπεραξίας, απλήρωτης εργασίας. Περιορίζονται σε μέτρα, σε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, αυξάνοντας τον πλούτο για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Γι' αυτό αρκούνται σε μια στοιχειώδη συντήρηση, σε παροχές και υπηρεσίες που στοιχίζουν όσο γίνεται λιγότερο στο κεφάλαιο και το αστικό κράτος. Μεταφέροντας τα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζοντας την προστασία της υγείας ως εμπόρευμα, κόστος, ατομική ευθύνη».

Ολοφάνερος ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Στον τομέα της Υγείας, της Ασφάλισης φαίνεται έντονα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ, αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που βρίσκεται πίσω από κάθε επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση του εργάσιμου χρόνου που απαιτείται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τα άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι εκδηλώσεις της πολιτικής που επιδιώκει να κρατάει στην παραγωγή τους εργαζόμενους με άθλιους όρους, μέχρι τα βαθιά γεράματα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις υπηρεσίες Υγείας, μεταφέροντας νέα βάρη στους εργαζόμενους.

Αυτό ακριβώς σημαίνουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν στις 12 Δεκέμβρη 2002 που δίνει εντολή να αναδιαρθρωθούν τα συνταξιοδοτικά και υγειονομικά συστήματα, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία από το δημόσιο τομέα. Να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες των κρατών - μελών το ταχύτερο δυνατόν.

Τι λέει, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση; Λέει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ώστε να μπορούν τα αστικά κράτη να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο ακόμα περισσότερο και να μεταφερθούν πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους».

Να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα και η μοναδική πολιτική δύναμη που αντιπαλεύει τις αποφάσεις, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη λογική της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και απαιτεί αποκλειστικά δημόσια - ΔΩΡΕΑΝ Υγεία, είναι το ΚΚΕ. Κι αυτό είναι κριτήριο για τη στάση του κάθε εργάτη, του κάθε αγρότη και επαγγελματοβιοτέχνη που ταλαιπωρείται από την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Είναι κριτήριο, για να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν και εφαρμόζουν αυτές τις κατευθύνσεις. Είναι κριτήριο, για να καταδικάσει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο που είναι δρόμος εχθρικός προς τα λαϊκά συμφέροντα. Να προσπαθήσουμε όλοι μας, να γίνει η Υγεία μέτωπο αποφασιστικής διεκδίκησης, κοινής δράσης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, του γυναικείου και του νεολαιίστικου αγωνιστικού κινήματος, των υγειονομικών, για να δώσουμε ώθηση στην πάλη για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, σε συνεχή σύγκρουση με τα χάλια που βιώνουν οι λαϊκές δυνάμεις, με ουσιαστικές διεκδικήσεις.

Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας σύγχρονο, αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας, βασικό στοιχείο μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που θα κινείται μπροστά, υπηρετώντας το βασικό σκοπό της συνεχούς ικανοποίησης των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ