Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κουκούλωμα πίσω από το ... συμψηφισμό

Στην κατεύθυνση του συμψηφισμού και του δικομματικού κουκουλώματος κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της «Ζήμενς», επιδιώκοντας την ίδια στιγμή με θορυβώδεις παρεμβάσεις και μπαράζ άσφαιρων θεσμικών προτάσεων να πείσει για το αντίθετο.

Συγκαλύπτοντας επί της ουσίας την υπόθεση με τις μίζες της γερμανικής εταιρείας που εισέρευσαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κόμματος έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εντυπώσεων, διαγκωνιζόμενη με την κυβέρνηση σε προτάσεις διαφάνειας που όμως δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πλήρη κάλυψη στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Βερελή που είχε εμφανιστεί αλληλέγγυος στον Θ. Τσουκάτο λέγοντας (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «διαχρονικά όλα τα ταμεία, όλων των κομμάτων, κάπως έτσι γέμιζαν». Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «η φράση αυτή του κ. Βερελή εκφράζει μια αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι των πολιτών, θα τολμούσα να πω, ανεξάρτητα του τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα ή όχι» (!).

Βασική έγνοια, όμως, της Χαρ. Τρικούπη είναι να καταδείξει ότι αυτή είναι η δύναμη που μάχεται για την εξυγίανση και η κυβέρνηση απλά αντιγράφει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε, έμμεσα πλην σαφώς, την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που πρότεινε ο πρωθυπουργός για τα οικονομικά των κομμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα ότι η εξυγίανση πρέπει να γίνει στη βάση των δικών της προτάσεων. «Ζήσε Οκτώβρη μου να φας τριφύλλι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, που επανέφερε εκ του ασφαλούς τη γνωστή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Αυτή τη στιγμή, η επίκληση μιας Διακομματικής Επιτροπής στη συγκεκριμένη συγκυρία και με ανοιχτό το ζήτημα της SIEMENS, αυτό που κάνει είναι να πετάει την μπάλα έξω, να αγοράζει χρόνο. Εμείς επιμένουμε: πρώτα Εξεταστική Επιτροπή. Εξεταστική Επιτροπή τώρα. Τις επόμενες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος διεκδίκησε την πατρότητα των προτάσεων για το φορολογικό έλεγχο της «Ζήμενς», επισημαίνοντας τις ανακολουθίες της κυβέρνησης...

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «δεν έχει κλείσει» το θέμα με το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη, επειδή «υπάρχουν σκιές στη σχέση υπουργού με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα επιχειρηματικά συμφέροντα που διεκδικούν και λαμβάνουν προμήθειες από φορείς που ο ίδιος εποπτεύει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ