Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «θεσμικού» αποπροσανατολισμού
  • Στην κατεύθυνση του «κλεισίματος» της υπόθεσης «Ζήμενς» οι πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση
  • Επαναφέρει και τις αντιδραστικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
  • «Πονοκέφαλος» η αντιμετώπιση του Π. Τατούλη

«Θεσμική» επιχείρηση αποπροσανατολισμού, προκειμένου να εμφανιστεί ως, μόνη δύναμη «εξυγίανσης» του πολιτικού συστήματος αλλά και να δώσει ώθηση σε αντιδραστικά μέτρα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για την υπόθεση της «Ζήμενς».

Οι «θεσμικές πρωτοβουλίες» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση κινούνται περισσότερο στην κατεύθυνση του, δικομματικού, «κλεισίματος» και κουκουλώματος της υπόθεσης «Ζήμενς» παρά στην αναζήτηση της «πηγής» των μιζών της «Ζήμενς», πράγμα που φυσικά δεν περιμένει κανείς.

Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι «δύναμη εξυγίανσης», η κυβέρνηση παρουσίασε χτες μια σειρά πρωτοβουλιών για το «πολιτικό χρήμα». Επιμέρους στόχος να «ξεχαστεί» και το θέμα με το επίμαχο ταξίδι του Μιχ. Λιάπη, που προκάλεσε απροσδιόριστης έκτασης πολιτική ζημιά καθώς ενέπλεξε τη γαλάζια διακυβέρνηση στις μίζες της «Ζήμενς». Παράλληλα επιδιώκεται να ελεγχθεί και ξεπεραστεί η «αναταραχή» που διαπιστώνεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την απειλή της «αιφνίδιας» απώλειας της αυτοδυναμίας, αν και θεωρείται απίθανο ενδεχόμενο.

«Ασφαιρες» θεσμικές πρωτοβουλίες

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινούνται σε δύο επίπεδα. Πρώτον στη θωράκιση, υποτίθεται, του πολιτικού συστήματος από το «μαύρο χρήμα» και δεύτερον στο «μέτωπο» που τάχα ανοίγει η κυβέρνηση με τη «Ζήμενς» ξεκινώντας... φορολογικούς ελέγχους για ανέλεγκτες χρήσεις από το 1997 μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» την υπόθεση «Ζήμενς» και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης και της Εφορίας.

Στο πρώτο επίπεδο, της θεσμικής θωράκισης, ο Κ. Καραμανλής έστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει τις απαράδεκτες προτάσεις του για τα οικονομικά των κομμάτων, αφού συνιστούν ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία τους στο όνομα της διαφάνειας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, «βασικό αντικείμενο της διακομματικής επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρχίσουν την επεξεργασία των θέσεων με επιτροπές τους» προκειμένου να είναι έτοιμα... σε δύο μήνες που θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αργότερα, μετά την απόρριψη της πρότασης για διακομματική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να πείσουν ότι αποδείχτηκε «ποιος ενδιαφέρεται για διαφάνεια στο δημόσιο βίο και ποιος απλώς για μικροκομματικές εντυπώσεις»...

Εντυπωσιοθηρικές και ανούσιες είναι οι προτάσεις για τους φορολογικούς ελέγχους στη «Ζήμενς». Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν από δύο συνεργεία που θα συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομίας, το ένα θα ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2003 μέχρι σήμερα και το άλλο θα επανελέγξει τις χρήσεις από το 1997 έως το 2003, λες και υπάρχει περίπτωση να μην είναι «εντάξει» τυπικά η εταιρεία. Προκειμένου να μην υστερήσει σε προτάσεις που ακούστηκαν τελευταία τόσο από τον Στ. Μάνο όσο και από τον Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά «με τη δικαστική προστασία του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Ζήμενς», αν δηλαδή μπορεί να ζητήσει πίσω τις μίζες που έχουν ομολογηθεί ή να αποκλείσει την εταιρεία από διαγωνισμούς. Ωστόσο ο Θ. Ρουσόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ενέργειες αυτές «οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο τόσο του εσωτερικό δικαίου όσο και του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου»...

Νέα κάλυψη στον Λιάπη

Η κυβέρνηση πρόσφερε χτες εκ νέου κάλυψη στον υπουργό Πολιτισμού, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει επί της ουσίας της υπόθεσης. Το ίδιο έκανε και ο ίδιος ο Μιχ. Λιάπης σε νέα οργισμένη δήλωση που έκανε την Κυριακή, εμφανίζοντας τον εαυτό του να δέχεται μια συκοφαντική επίθεση χωρίς όρια από διάφορα κέντρα που δεν κατονόμασε και «να αίρει τις αμαρτίες του κόσμου». Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραίτησής του θέτοντας ορισμένα, ρητορικού χαρακτήρα, ερωτήματα για τη συκοφαντική επίθεση που γίνεται σε βάρος του. «Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό; Ενα ταξίδι του υπουργού;», αναρωτήθηκε, δίχως όμως να απαντήσει για τις «ανάρμοστες» σχέσεις με τους προμηθευτές και ανταγωνιστές του δημοσίου.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» ακούει στο όνομα Π. Τατούλης που προκαλεί διαρκώς με τη δημόσια έκφραση διαφωνίας του, το Μέγαρο Μαξίμου. Χτες «ξαναχτύπησε» με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ζητώντας την αποπομπή του Μιχ. Λιάπη επισημαίνοντας μάλιστα ότι «όταν ο αιρετός χαριεντίζεται με εθνικούς προμηθευτές δεν είναι εκφραστής του λαού. Και αν παραιτείται, πρέπει να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός». Παράλληλα «απείλησε» ότι η θετική ψήφος που έδωσε στο χωροταξικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία πράξη υπακοής στην κομματική πειθαρχία... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε τη γνωστή τακτική του «δε σχολιάζω», αλλά είναι φανερό ότι η στάση του γαλάζιου βουλευτή απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του. Επίθεση στον βουλευτή εξαπέλυσε ο δήθεν «διαφωνών» Γ. Μανώλης καλώντας τον Π. Τατούλη «εάν έχει κότσια να σηκωθεί και να φύγει από τη ΝΔ, να παραιτηθεί και να 'ρθει ο επόμενός του»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ