Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Παραδίδεται στα «σαγόνια» των πολυεθνικών

Στα «σαγόνια» των πολυεθνικών παραδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας θα ελέγχεται πλέον από το μονοπωλιακό κεφάλαιο με ό,τι σημαίνει αυτό για την εργατική, λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, άρχισε η σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι των λιμανιών.

Χτες, αποσφραγίστηκαν οι προσφορές των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τρεις προσφορές, από τις οποίες η πρώτη ανήκει στο εταιρικό σχήμα που έχουν συστήσει οι Hutchison Port - Hutchison Investment, Alapis και ΛΥΔ του Λ. Λαυρεντιάδη, η δεύτερη στην Cosco και η τρίτη στην κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει οι εταιρείες, η πολυεθνική Dubai PW, η ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, το σχήμα της Hutchison, η οποία θεωρείται «παρακλάδι» της Cosco που είναι ο «προσωρινός ανάδοχος» του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, και όπως φαίνεται αυτή θα παραλάβει το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ, «προσέφερε για 30 χρόνια 3.107.742.000 ευρώ (καθαρή παρούσα αξία 599.241.000 ευρώ)». Η Cosco «για 30 χρόνια 881.288.000 ευρώ (καθαρή παρούσα αξία 188.538.000 ευρώ)», η τρίτη κοινοπραξία «για 30 χρόνια 430.422.000 ευρώ (καθαρή παρούσα αξία 97.651.000 ευρώ)».

Μετά το άνοιγμα των προσφορών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και επιδόθηκε σε προκλητικές δηλώσεις ότι: «Με την παραχώρηση δραστηριοτήτων στους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιά εξασφαλίζεται πλήρως ο ανταγωνισμός και η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο λιμενικό χάρτη, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας και τελικά τον πολίτη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ