Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Η κυβέρνηση στοχεύει στον έλεγχο του δικαστικού Σώματος

Την αντίθεσή τους στη ρύθμιση Χατζηγάκη εξέφρασαν χτες όλες οι δικαστικές ενώσεις

Αντίθετο είναι το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αλλά και στην - ενταγμένη στο νομοσχέδιο - τροπολογία για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης, που συζητήθηκε χτες στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, αφού όπως επισήμανε ο εισηγητής του, Γιάννης Γκιόκας, «στόχο έχουν να ενισχύσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα». Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν χτες μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Οπως τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, το ουσιαστικό ερώτημα είναι «τι προσανατολισμός και τι κατεύθυνση δίνεται σε αυτή τη μορφωτική διαδικασία», τονίζοντας ότι το επιθυμητό για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα είναι ένα «κλειστό σώμα δικαστών, μια ελίτ και εν πολλοίς ελεγχόμενο». Το νομοσχέδιο - επισήμανε - εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης «αντιδραστικοποιώντας ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της σχολής», με «βασικό στόχο την προσαρμογή της κατάρτισης και επιμόρφωσης των νέων δικαστών», σε «μια σειρά αντιδραστικών θεσμών, όπως η Γιουροτζάστ και ο τρομονόμος», που «θίγουν άμεσα δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες».

Οσον αφορά την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι προϊστάμενοι των 3μελών συμβουλίων του αυτοδιοίκητου ορίζονται από το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο Γ. Γκιόκας επανέφερε συνολικά τη θέση του ΚΚΕ - όπως διατυπώθηκε και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης - ζητώντας «η ηγεσία να μη διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ανέφερε ότι είναι ένας ακόμα κρίκος σε συνεχείς, διαχρονικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί στον πιο ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Οι δικαστικές ενώσεις

Σύσσωμος ο δικαστικός και εισαγγελικός κόσμος της χώρας αντιδρά στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας που τελείως αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά ενημέρωση και συζήτηση με τους δικαστές επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Μαζαράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Κ. Κουσούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, η γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Μαραγκού και ο πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δ. Παξινός ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο και να επακολουθήσει διάλογος που θα κατατείνει στη βελτίωση και θωράκιση του θεσμού.

Οι επικεφαλής των δικαστικών ενώσεων απέκρουσαν την παραπλανητική επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης για προβληματική κατάσταση και δυσλειτουργία του αυτοδιοίκητου, σημειώνοντας πως οι όποιες δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του θεσμού μπορούν να θεραπευτούν και όχι να καταργηθεί ένας θεσμός που συμβάλλει στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Ειδικότερα, ο Δ. Μαζαράκης μίλησε για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, ο Σ. Μπάγιας κάλεσε όλους τους βουλευτές των κομμάτων να σταθούν με εξαιρετική υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο θέμα και πως η δικαιοσύνη έχει ανάγκη από όραμα και προοπτική και όχι από την κατάργηση θεσμών δημοκρατίας στην εσωτερική της λειτουργία. Ο Γ. Φαλτσέτος μίλησε για πατερναλιστική νοοτροπία εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης και ανέφερε ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, ο Κ. Κουσούλης ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση και η Γ. Μαραγκού πως γίνεται παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ