Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γραμμή από τους «ισχυρούς» της G7

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ανοδική τροχιά, σε σχέση πάντα με τη βουτιά που σημείωσαν τις προηγούμενες μέρες, κινήθηκαν χτες τα χρηματιστήρια. «Ανάσα» έστω και ανεπαίσθητη ανακράζουν οι αναλυτές, που εκτιμούν ότι η υπερκινητικότητα σε επίπεδο λήψης «μέτρων» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού απέδωσε...

Στην απόηχο του πανικού, η σύνοδος των υπουργών της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) αλλά και η κοινή Σύνοδος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Απόρροια η «συμφωνία των πέντε σημείων», όπως χαρακτηρίστηκε αν και δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για κοινή γραμμή πλεύσης που προβλέπει τα εξής:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη τραπεζών συστημικής σημασίας και αποτροπή της πτώχευσής τους, με διοχέτευση κεφαλαίων ώστε να λειτουργούν αυτοδύναμα.
  • Λήψη μέτρων από κοινού, ώστε να αναζωογονηθούν οι χρηματαγορές και οι αγορές ενυπόθηκων δανείων και να αποκτήσουν οι τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα.
  • Μέριμνα ώστε «οι τράπεζες να μπορούν να αντλούν κεφάλαια όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
  • Εγγύηση καταθέσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να προστατευτούν οι μικροί και μεσαίοι καταθέτες και να αποκατασταθεί η πίστη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Μέτρα για να λειτουργήσει κανονικά η δευτερογενής αγορά ενυπόθηκων δανείων και τιτλοποιήσεων. Οι ενέργειες αυτές θα γίνουν με τρόπο που να προστατεύεται ο φορολογούμενος πολίτης και να μην υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες σε άλλες χώρες.

«Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές συνθήκες, μπορούν να υιοθετήσουν την ίδια πολιτική» δήλωσε με το πέρας της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών αναπτυσσόμενων χωρών του «G20», που συμμετείχαν επίσης σε διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν προς τους «Financial Times» ότι από τη σύνοδο λείπει η εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων κι αυτό ίσως εμποδίσει την ανάκαμψη των αγορών. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τόνισε πως θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα τους επόμενους μήνες, καθώς «το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα συστημικής διάλυσης».

Χτες, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε «πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών σε μία μεγάλη κλίμακα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» με «μοναδικό στόχο» την αποκατάσταση της ροής κεφαλαίου προς τους καταναλωτές, όπως δήλωσε ο Νιλ Κάσκαρι, ο οποίος έχει επιφορτιστεί για την κατάρτιση του σχεδίου. Την κίνηση είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Πόλσον που μετά τη λήξη της συνόδου της «G7», έκανε λόγο για άμεσες δημόσιες επενδύσεις σε ιδιωτικές τράπεζες στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το New Deal της δεκαετίας του '30.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ