Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Φιλολαϊκό μέτρο το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών!!!

Eurokinissi

Με στόχο να παρουσιάσει το ...μαύρο ως άσπρο ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, προκειμένου να υποστηρίξει πως το «πακέτο» στήριξης των τραπεζιτών, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού! Παράλληλα, με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα πλήξουν άμεσα τους εργαζόμενους, ζητώντας τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιλαϊκά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε εμφανή προσπάθεια να παρουσιάσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών ως ...φιλολαϊκό μέτρο αλλά και κερδοφόρο για το δημόσιο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: «Δε χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα. Δε διατίθεται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δε ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το δημόσιο. Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι, διότι μειώνονται οι πιέσεις στα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κερδίζουν, διότι διασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις, όσο και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, κυρίως για την αγορά κατοικιών. Κερδίζουν, διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Κερδίζουν, διότι με την εφαρμογή του σχεδίου οι τράπεζες θα πληρώνουν κάθε χρόνο ποσό που θα φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που είναι επιπλέον έσοδα για τον Προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των δημοσίων επενδύσεων».

Στην ίδια λογική ο Κ. Καραμανλής συνέχισε υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση έρχεται αρωγός στο τραπεζικό σύστημα, όπως γίνεται από τις περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η στήριξη αυτή, με τον τρόπο που γίνεται, θωρακίζει την πραγματική οικονομία, στηρίζει τον πολίτη να μη χάσει το σπίτι του για το δάνειο που πήρε, να μη χάσει τις καταθέσεις που μάζεψε με τους κόπους μιας ζωής, να μη χάσει την επιχείρησή του, επειδή δε θα έχει τη δυνατότητα πίστωσης, να μη χάσει τη δουλειά του. Με μία φράση, σκοπός είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας, της απασχόλησης».

Ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στους εργαζόμενους, αφού ουσιαστικά ανήγγειλε «κύμα» αύξησης της ανεργίας, ζητώντας εμμέσως από τα συνδικάτα να συναινέσουν σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μέτρα περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Οπως ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, «στην Ευρώπη προαναγγέλλονται απολύσεις 1.000.000 εργαζομένων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, θα χάσουν τη δουλειά τους έως το τέλος του 2009 περίπου 20.000.000 άνθρωποι». Στη συνέχεια υποστήριξε πως «τα συνδικάτα οφείλουν να σκεφθούν όχι μόνο τα μέλη τους, αλλά και τους άνεργους, αυτούς που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα», ενώ δεν έλειψαν οι συκοφαντικές αναφορές εναντίον εργαζομένων. Οπως είπε, υπάρχουν «αντιδράσεις απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», ενώ μίλησε και για «ομάδες βολεμένων στην ιδιοτελή επιδίωξή τους να μην αλλάξει τίποτα απολύτως».

Παράλληλα, ανήγγειλε μέτρα - ψίχουλα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως μέσω της παροχής «κινήτρων» σε εργοδότες. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προκηρύσσονται στο μεταξύ από τον ΟΑΕΔ πάνω από πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέχρι το τέλος του χρόνου κι άλλες εκατόν σαράντα χιλιάδες, μέσα στο 2009. Επαναπροσδιορίζονται τα προγράμματα του ΟΕΚ, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι οφειλέτες και να ενισχυθεί ο κλάδος της οικοδομής. Ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Προετοιμάζονται μέτρα στήριξης, ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Απόφασή μας είναι να αξιοποιήσουμε στο ακέραιο τόσο τα κοινοτικά προγράμματα, όσο και κάθε περιθώριο του Προϋπολογισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ