Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΖΟΥΡΛΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μνήμες ηρωισμού, έμπνευση αγώνα!

Εκδήλωση τιμής των εκτελεσθέντων μαχητών του ΔΣΕ και των 90χρονων του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, στο Μεζούρλο

Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο Λάρισας
Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο Λάρισας
Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, τιμήθηκαν οι εκατοντάδες ήρωες, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλο, την περίοδο 1946-1949 από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, σε εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στον τόπο του μαρτυρίου, την περασμένη Κυριακή. Τιμήθηκαν, μαζί με την 90χρονη πορεία του ΚΚΕ, που οι ίδιοι βάδισαν, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ή πλάι σ' αυτό, για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, για το σοσιαλισμό.

Ξεδιπλώνοντας τις μνήμες ηρωισμού, στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους κομμουνιστές, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ κι άλλους αγωνιστές, που εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο γιατί πάλεψαν για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, γιατί αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα δημοκρατική, σοσιαλιστική. Τότε που και στη Λάρισα, από την πρώτη μέρα εγκατάστασης των οργάνων του μοναρχοφασιστικού κράτους, άρχισαν οι διώξεις, με το έκτακτο στρατοδικείο να μην προλαβαίνει να συνεδριάζει, να εκδίδει ομαδικές θανατικές ποινές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα στο Μεζούρλο να τουφεκίζουν μαχητές του ΔΣΕ.

Μιλώντας για τα μηνύματα της θυσίας των αγωνιστών, τόνισε πως «πρέπει να εμπνέει τις σημερινές γενιές των κομμουνιστών και γενικότερα των εργαζομένων, που αγωνίζονται κάτω από άλλες συνθήκες, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του», υπογραμμίζοντας πως «εδώ γίνονται ένα το χτες, με το σήμερα και το αύριο. Είμαστε πιο ώριμοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας και σ' αυτό συνέβαλαν και οι σύντροφοί μας που πότισαν με το αίμα τους ετούτο εδώ τον τόπο, όπως και οι πολλές χιλιάδες ακόμα που έδωσαν τη ζωή τους στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και εκείνοι που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στην 90χρονη πορεία του ΚΚΕ».

«Το Κόμμα μας - τόνισε - βαδίζει με αισιοδοξία προς το 18ο Συνέδριό του ότι μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση που ξεκίνησε μέσα στα μέλη του, αλλά και με τον κόσμο της δουλειάς, τη νέα γενιά, θα βάλει τις βάσεις για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής ισχυροποίησής του, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ταξική αναγέννηση του εργατικού κινήματος και η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης, ώστε ο λαός μας να περάσει στη φάση της αντεπίθεσης, διεκδικώντας την εξουσία και τον πλούτο που του ανήκει και του τον κλέβει μια χούφτα πλουτοκρατών και οι ιμπεριαλιστές».

Επίσης, ο Τ. Τσιαπλές κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή Λάρισας που αντί να διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα του Μεζούρλο, με την ανέγερση ενός μεγάλου μνημείου, επιχειρεί να σβήσει τη μνήμη, σχεδιάζοντας να παραδώσει το χώρο σε επιχειρηματίες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του ΝΣ της ΚΝΕ ο Θ. Αναπλιώτης, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και ακούστηκαν τραγούδια του αγώνα από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Παραβρέθηκαν ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Δήμου Τυρνάβου και άλλων φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγώνες μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες (2009-12-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2009-11-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ (2008-06-15 00:00:00.0)
Εδώ εκτελέστηκαν οι ήρωες! (2007-11-27 00:00:00.0)
Οδηγός στους νέους αγώνες η θυσία τους (2005-10-18 00:00:00.0)
Τίμησε τον Τάκη Γαργαλιάνο (2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ