Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιχειρεί να πουλήσει τα «φύκια» για ... μεταξωτές κορδέλες

Τα «φύκια» των προτάσεών του για δήθεν ...«μείωση των επιτοκίων», για «μεταξωτές κορδέλες» επιχειρεί να πουλήσει το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να συγκαλύψει ότι μοναδικός γνώμονας των θέσεών του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή σε όλους τους τόνους και στηρίζοντας κάθε ευρωενωσιακή αντιλαϊκή κατεύθυνση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε και χτες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε ζητάει την «χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας» γιατί, όπως τόνισε, «δε μας ενδιαφέρει η έννοια "χαλάρωση", δε μας ενδιαφέρει δηλαδή το ελληνικό κράτος να μπορεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα σπαταλώντας τα»!

Οξύνοντας την αποπροσανατολιστική δικομματική διαμάχη με την κυβέρνηση και αφού πρώτα ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους τραπεζίτες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μαζί τους ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνδράμει τα μέγιστα για να εξασφαλίσουν «κεφαλαιακή επάρκεια» φορτώνοντας τα βάρη στο λαό, χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναλώθηκε σε μια «κοκορομαχία» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των επιτοκίων», με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να φορέσει το φιλολαϊκό του προσωπείο και να παρουσιαστεί σαν προστάτης των δανειοληπτών, όταν επί της ουσίας επιχειρεί να στηρίξει τα συμφέροντα των τραπεζών. Το ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα, προτείνει για την προστασία των δανειοληπτών «το κυμαινόμενο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις συμβάσεις να μειώνεται υποχρεωτικά κάθε φορά που μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς, που έχει συμφωνηθεί στη σύμβαση και τουλάχιστον στο αντίστοιχο με τη μείωση αυτή ποσοστό».

Αυτή η διατύπωση έρχεται «κουτί» στις τράπεζες, αφού η μοναδική προσαρμογή που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν είναι να εφαρμόζουν αμέσως τις μειώσεις των επιτοκίων και όχι σε 3-4 βδομάδες που κάνουν τώρα. Το πρόβλημα, ωστόσο, βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το ...«επιτόκιο αναφοράς», μια και οι τράπεζες έχουν δώσει δάνεια με διαφορετικά «επιτόκια αναφοράς», με αποτέλεσμα για ίδια ποσά δανείων να ισχύουν πολύ διαφορετικά επιτόκια. Είναι ενδεικτικό ότι στεγαστικά δάνεια «κυμαινόμενου επιτοκίου» ξεκινούν από επίπεδα κάτω του 4,5% και ξεπερνούν το 7,7%. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν ...κόπτεται για τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών, τα οποία δε θίγει, αλλά προτείνει κάποιες ελάχιστες πιθανές μειώσεις πάνω σ' αυτά...

Εξάλλου, χτες, έδωσε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ασκώντας κριτική στις τράπεζες τις ...εγκάλεσε για «απληστία», αφού, όπως είπε, «δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης»!

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη Νέα Υόρκη, σε συνέδριο για «την οικονομική κρίση και τη διεθνή ασφάλεια», ενώ στις 17 και 18 του Νοέμβρη θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Μεξικό, όπου μεταξύ άλλων οι σοσιαλδημοκράτες θα επιχειρήσουν να σπείρουν τις γνωστές αυταπάτες για «νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας» μετά την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ