Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Θολώνει τα νερά για την ένταση της ανισοτιμίας

Καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Την έκθεση σχετικά με την «εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών», καταψήφισε προχτές στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική απασχόληση, που πλήττουν ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες. Αντίθετα, με το επιχείρημα του «συνδυασμού οικογενειακής ζωής και εργασίας», η έκθεση εισηγείται τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στις γυναίκες, ενώ προτείνει ζεστό χρήμα από τα δημόσια ταμεία, αναλήψεις δημοσίων έργων και χρηματοδοτήσεις σαν επιβράβευση στους «καλούς κεφαλαιοκράτες», για να εφαρμόζουν το αυτονόητο: Την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Η έκθεση χρησιμοποιεί την ισότητα των αμοιβών για να προωθήσει ουσιαστικά την εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών. Αποτελεί άλλωστε γεγονός ότι με πρόσχημα την ισότητα των φύλλων, η ΕΕ, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις προχώρησαν στην κατάργηση κατακτημένων δικαιωμάτων τους - όπως η απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας για τις γυναίκες -, ενώ με την ίδια νομοθεσία η ΕΕ, ΝΔ και ΠAΣOK μεθόδευσαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.

«Οι εργαζόμενες γυναίκες δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τέτοιου είδους προτάσεις. Αντίθετα, χρειάζεται να πυκνώσουν τις γραμμές πάλης του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμβάλλουν στη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και θα βάλει τις βάσεις για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που θα απαλλάξει τις γυναίκες από τη διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, στην αιτιολόγηση για την καταψήφιση της έκθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επένδυση» στην «ισότητα» με το βλέμμα στραμμένο στην ανταγωνιστικότητα για τα κέρδη (2024-03-23 00:00:00.0)
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών με πρόσχημα την ισότητα των φύλων (2016-06-12 00:00:00.0)
Αναλώσιμοι νέοι και γυναίκες (2014-12-07 00:00:00.0)
Ριζικές ανατροπές προ των θυρών (2010-01-29 00:00:00.0)
Εφαρμογή με κάθε τρόπο επιτάσσει η ΕΕ (2009-04-29 00:00:00.0)
Η κατάσταση των γυναικών στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία (2006-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ