Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Αλλο ένα στρατόπεδο οδεύει προς τσιμεντοποίηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ιστορία με τη μεταφορά των στρατοπέδων από τις πόλεις, η ύπαρξη των οποίων οφειλόταν σε παλιότερες εποχές όπου ο στρατός ήταν βαρίδι στις πολιτικές εξελίξεις, κοντεύει να καταλήξει σε φαρσοκωμωδία. Εξηγούμαστε. Οι αρχικές διακηρύξεις για το πρασίνισμα των μεγάλων πόλεων της χώρας (σ.σ. οι περισσότερες διαθέτουν το χαμηλότερο ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο στην Ευρώπη), ενώ ακούστηκε με ανακούφιση από τους πολίτες και τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, προσγείωσε τους παραλήπτες λίγο ανώμαλα ο περυσινός νόμος που ορίζει ότι, ναι μεν η μετεγκατάσταση των στρατοπέδων θα πραγματοποιηθεί, αλλά (σ.σ. σε όλα τα «εκσυγχρονιστικά» νομοσχέδια υπάρχει αυτό το αλλά) θα οικοδομηθεί το 50%, ώστε με την πώληση ή την ενοικίαση των κτιρίων να χρηματοδοτηθεί το κόστος της μεταφοράς τους!

Τσιμέντο να γίνει

Μ' άλλα λόγια, καινούρια «φιλέτα» σε μια σειρά από πόλεις θα δοθούν σε διαπλεκόμενους και μη (αν υπάρχουν τέτοιοι) επιχειρηματίες, στερώντας για άλλη μια φορά τις απαραίτητες ανάσες για το απαράδεκτο καθεστώς που κυριαρχεί σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μια από τις πλέον συζητούμενες περιπτώσεις των στρατοπέδων αυτών είναι το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Μια έκταση 600 περίπου στρεμμάτων σ' έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της συμπρωτεύουσας ή της πρωτεύουσας των Βαλκανίων, όπως την αποκαλούν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες παραμυθιάζοντες εαυτούς και τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, αραδιάζοντάς τους σχέδια (επί χάρτου πάντα), που δε θα υλοποιηθούν ποτέ και που συχνά διακρίνονται από έναν επικίνδυνο εθνικισμό (στον οποίον συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο η αξιωματικήσυμπολίτευση). Το 1983, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω έκταση ως μελλοντικό χώρο πρασίνου. Ομως, το 1999, το ίδιο υπουργείο μιλά για εγκαταστάσεις πολιτισμού (αλήθεια, σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα σκυλάδικα, μια κι αυτοί είναι τέτοιοι χώροι, σύμφωνα με τον κ. Ε. Γιαννόπουλο;), αθλητισμού και ψυχαγωγίας! Σε όλα αυτά, μπορεί να μπει πολύ νερό στο κρασί και να υπάρξουν εκτρωματικές επιλογές. Δε θα είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά.

Στο ίδιο έργο θεατές

Το έχουμε δει να ξαναπαίζεται το ίδιο έργο πάμπολλες φορές, είτε στο όνομα του αθλητισμού (γήπεδο Παναθηναϊκού), είτε της ψυχαγωγίας (παραλιακή Αθηνών), είτε του πολιτισμού (Μέγαρο Μουσικής). Κάτοικοι και φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για υπόγειες μεθοδεύσεις και υποσχέσεις που μοιράστηκαν για ανέγερση ξενοδοχείων, μπαρ, πάρκινγκ και άλλων πολιτιστικών οικιστικών επεμβάσεων. Ηδη, στο στρατόπεδο υπάρχουν κτίρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Μουσείο Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, όπως υποστηρίζεται από τους αρχαιολόγους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει ένα σχέδιο για κατάτμηση του στρατοπέδου στα δυο για να χαραχτεί δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Οσο για το δήμο, «οραματίζεται» κολυμβητήριο και ανοιχτό θέατρο. Η πιο τρελή, όμως, πτυχή της όλης ιστορίας έχει να κάνει με τη διεκδίκηση 235 στρεμμάτων από το υπουργείο Οικονομικών και 295 στρεμμάτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν σ' αυτά προστεθούν οι διεκδικήσεις άλλων 60 στρεμμάτων από ιδιώτες, τι μένει; Τρία στρέμματα!! Οχι, δεν κάναμε λάθος στις προσθαφαιρέσεις, αλλά πρέπει να σημειώσετε ότι το ΝΑΤΟ κατέχει για τις «ειρηνικές» του δραστηριότητες 7 στρέμματα. Με το δίκιο τους, οι κάτοικοι αγανακτούν κι ένα κίνημα για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου ως χώρου πράσινου δυναμώνει. Αλλά θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες και οπωσδήποτε οι γραμμές του κινήματος για τους ελεύθερους χώρους να πυκνώσουν από πολίτες, κόμματα και φορείς για να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση.

Αλλαγή πλεύσης, τακτικοί ελιγμοί και οι κ.κ. «ειδικοί»

Ο δήμος της πόλης, κάτω από τη γενική κατακραυγή, άρχισε να τα μασάει και προβάλλει ως άλλοθι τις υπάρχουσες μελέτες, αλλά το ξανασυζητά. Οσο για τους ειδικούς που προτείνουν τα κολυμβητήρια και θέατρα, ξέρετε ποιος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων; Ο κ. Σπύρος Βούγιας μια από τις ηχηρότερες προεκλογικές μεταγραφές του «κινήματος». Η ένταξή του στον πράσινο μπαξέ μετέτρεψε τις πεταλούδες του (σ.σ. αυτό οραματιζόταν(;) και «πουλούσε» για την πόλη της Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές) σε τσιμέντο, αναθυμιάσεις και μπετόν, για να θυμηθούμε και το παλιό ροκάδικο τραγούδι. Οπως και να το κάνουμε, σε εποχή μεταλλάξεων βρισκόμαστε κι όποιον πάρει ο χάρος. Θα τους κάνουμε το χατίρι;

Υ.Σ. Δε διασταυρώθηκε η πληροφορία που θέλει την Κλαδική Οικολογίας του ΠΑΣΟΚ να βάφει τα μπετά πράσινα, για να μην προκαλούνται οι κάτοικοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ