Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σταματήστε την ίδρυση φυλακών στην Ανδρίτσαινα

Φραγμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ίδρυση φυλακών στην Ανδρίτσαινα και σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση, με δύο αποφάσεις (3249 και 3250/2000) έκανε δεκτές τις προσφυγές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, του Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας και κατοίκων της περιοχής, που στρέφονταν εναντίον υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκε δασική έκταση για την εγκατάσταση των φυλακών.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε χωροταξικό σχεδιασμό σε πανελλήνια εθνική έκταση και δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.

Στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι η ίδρυση και η χωροθέτηση νέας φυλακής, έστω και αν αυτή αποτελεί μετεγκατάσταση ή επέκταση παλαιότερης, δεν επιτρέπεται να γίνεται αποσπασματικά, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν είναι δυνατόν να κριθεί αν αυτή ανταποκρίνεται στα νόμιμα κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού ή όχι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, επανειλημμένα σε δηλώσεις ανέφεραν ότι οι φυλακές Ανδρίτσαινας γίνονται και στα πλαίσια... ανάπτυξης της περιοχής!

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ολυμπίας δήλωσε: «Απετράπη η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και του κοινωνικού ιστού της "Πέτρινης Πολιτείας" της Ανδρίτσαινας και όλης της περιοχής. Τώρα δεν απομένει παρά η κυβέρνηση ν' αναλάβει πρωτοβουλίες για την πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάδειξη της ιστορικής και ιδιαίτερου κάλλους περιοχής και την οικονομική αναβάθμισή της με την εφαρμογή ήπιων μορφών τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ