Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Αρχισε η δίκη για την εξαφάνιση της λίμνης

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισαν χτες 29 άτομα, οι περισσότεροι βιομήχανοι καθώς και προϊστάμενοι αρμόδιων υπηρεσιών, που κατηγορούνται οι πρώτοι για την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας και οι άλλοι για παράβαση καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εκπρόσωποι βιομηχανιών - βιοτεχνιών, βαφείων κλπ κατηγορούνται ότι διοχέτευσαν στη λίμνη Κορώνεια ποσότητες αποβλήτων που περιείχαν χημικές ουσίες, χωρίς αυτά να έχουν υποστεί την απαιτούμενη επεξεργασία, ενώ κάποιες από τις βιομηχανίες δε διέθεταν άδεια λειτουργίας. Επίσης, δε διέθεταν μετρητές υγρών αποβλήτων με καταγραφικό στην έξοδο και υδρόμετρα στις γεωτρήσεις, δε λειτουργούν τα φίλτρα και τη δεξαμενή αερισμού, τα δε αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων από τα ληφθέντα δείγματα, ήταν εκτός των επιτρεπομένων ορίων. «Τα απόβλητα καταλήγουν στη λίμνη και προκαλούν μεγάλη ρύπανση, δηλαδή μείωση του οξυγόνου του νερού, αλλαγή της μορφής του νερού σε ελώδη βούρκο, δυσοσμία, με συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς στη λίμνη (ψάρια, πτερωτά), καθώς και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής». Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Κ. Περτσινίδης, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας «ΜΑΞΙΜ», ο Αλ. Μπακατσέλος της βιομηχανίας «ΠΥΡΑΜΙΣ», ο Θ. Βουλινός της ομώνυμης επιχείρησης, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος Αν. Ζαρκάδας κατηγορείται ότι «από πρόθεση παρενέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να ωφελήσει κάποιον άλλο».

Σημειώνεται ότι παρόλο που η λίμνη Κορώνεια αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο οικοσύστημα και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ επιτράπηκε στην περιοχή η λειτουργία 22 εργοστασίων, κυρίως βαφείων. Σήμερα το μέγιστο βάθος της είναι περίπου 80 εκατοστά με ένα τεράστιο βαθύ ίζημα. Από το Δεκέμβριο του 1995 που εκβράστηκαν και τα τελευταία ψάρια η λίμνη θεωρείται νεκρή. Παράλληλα έχει μολυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως ανατράπηκε και το ισοζύγιο του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα το νερό να λιγοστεύει συνεχώς, αλλά κι αυτό που υπάρχει να θεωρείται μολυσμένο. Η περιοχή σβήνει ολοταχώς και 50.000 αγρότες της περιοχής δεν έχουν κανένα μέλλον. Αντίθετα οι βιομήχανοι που έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις δραστηριότητές τους σε βάρος του περιβάλλοντος, όταν βλέπουν ότι στερεύει το νερό από την υπεράντληση μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε γειτονικές χώρες.

Η δίκη που άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας στο Μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ