Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Εμμονή και πάσες συναίνεσης

Σταθερός στην αντιλαϊκή επιλογή για την εφαρμογή του σχεδίου της λεγόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά χτες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, από το βήμα του θεματικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο Αλ. Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε των επιλογών του, με το επιχείρημα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του ΕΣΥ με ουσιαστικές αλλαγές, για την αντιμετώπιση του σημερινού νοσοκομειοκεντρικού συστήματος και τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας δεν αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην κατάσταση που περιέγραψε, καθώς την κύρια ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση του ΕΣΥ την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αυτόν τον προσανατολισμό, αλλά αντίθετα τα σχέδιά της έχουν ακόμα μεγαλύτερο περιοριστικό χαρακτήρα για τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αποκαλυπτικός για τους προσανατολισμούς αυτούς ήταν ο υπουργός με τις αναφορές του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ενα σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγός και διανομέας υπηρεσιών υγείας είπε ο υπουργός και απέρριψε ακόμα και αυτόν τον Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΥ), που παλιότερα το ΠΑΣΟΚ τον είχε παρουσιάσει ως απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Παίρνοντας πάσα απ' την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, που ανακοίνωσε (5.10.2000) ότι θα μπορούσε να συζητήσει για τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) αν αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξη σε ΕΦΥ, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο ΟΔΙΠΥ μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο πρόπλασμα για έναν τέτοιο φορέα, αλλά η σύσταση του ΕΦΥ, με δεδομένο το πολυδιασπασμένο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει» και συνέχισε λέγοντας ότι θα προχωρήσει στον ΟΔΙΠΥ και στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ).

Τέλος ο Αλ. Παπαδόπουλος, δεν παρέλειψε να δώσει όρκους πίστης στον «κοινωνικό διάλογο», ξεχνώντας τις απειλές για «πάταξη των οργανωμένων αντιδράσεων» (4.10.2000). «Ο διάλογος είναι ανοιχτός, γίνεται με μεγάλη υπομονή και ατελείωτες ώρες, είναι χρήσιμος και συνεχίζεται» είπε χτες ο υπουργός Υγείας.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Βασίλης Λαοπόδης είπε ότι ο μέχρι σήμερα διάλογος δεν έχει αποδώσει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και οδηγεί σε αδιέξοδο και επισήμανε ότι αν δε γίνουν αλλαγές στο σχέδιο, η ΟΕΝΓΕ θα προχωρήσει στην απόρριψή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ