Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Διώξεις κατά λαϊκών αγωνιστών

ΛΙΜΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε μία καταφανή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης η Εισαγγελία του Περού διέταξε τη σύλληψη του πρώην ΓΓ του Περουβιάνικου ΚΚ, Ρενάν Ράφο και ακόμη 12 συνδικαλιστών για «συνεργασία με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)!

Πρόκειται για «κατηγορητήρια» βασιζόμενα στις «αποκαλύψεις» βάσει των αρχείων που υποτίθεται ότι περιέχονταν στο φορητό υπολογιστή που οι κολομβιάνικες ειδικές δυνάμεις όλως τυχαίως «βρήκαν» άθικτο πλάι στη σορό του Ραούλ Ρέγιες την 1η Μάρτη. Τα «πειστήρια» από τους υπολογιστές του Ρέγιες παραδόθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Περού, που κατηγορεί 15 πολιτικούς και συνδικαλιστές της αριστεράς για «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση» ...που επισύρει ποινή κάθειρξης 30 ετών. Εκτός του Ρενάν Ράφο, τα εντάλματα σύλληψης στρέφονται επίσης κατά του Αλμπέρτο Μορένο, ΓΓ του Περουβιάνικου ΚΚ -Πάτρια Ρόχα, του Ολμέδο Αουρις, πρώην ΓΓ του SUTEP και αντιπρόεδρου της CGTP και άλλων κομμουνιστών και συνδικαλιστών. Τι κι αν η αξιοπιστία των «στοιχείων» αμφισβητείται έντονα, όταν δεν καταγγέλλεται ως κατασκεύασμα διαφόρων μυστικών υπηρεσιών; Αυτό μάλλον αφήνει αδιάφορη την Εισαγγελία του Περού, που δράττεται της ευκαιρίας ώστε να «νομιμοποιήσει» τις διώξεις...

Οι FARC προτίθενται να απελευθερώσουν 6 κρατούμενους

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) με πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τους επαναλαμβάνουν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση έξι αιχμαλώτων, των πολιτικών Αλαν Χάρα και Σιγκιφρέδο Λόπες, καθώς και τριών αστυνομικών και ενός στρατιωτικού και επαναλαμβάνουν ότι οι αιχμάλωτοι θα παραδοθούν σε μια «επιτροπή». Τελικά, ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε ανακοίνωσε χτες ότι ο υπουργός Αμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο κύριος κυβερνητικός διαπραγματευτής Κάρλος Ρεστρέπο εξουσιοδοτούνται από την κυβέρνηση να «συμπράξουν ο μεν Ρεστρέπο στις διαπραγματεύσεις, ο δε Σάντος στην επιμελητειακή υποστήριξη της επιχείρησης απελευθέρωσης».

Παράλληλα, οι FARC ανακοίνωσαν ότι ο διαπραγματευτής εκ μέρους της θα είναι ο Κάρλος Κατατούμπο. Οι FARC πάντως επαναλαμβάνουν ότι για οποιοδήποτε διάλογο θα πρέπει να υπάρξει μία «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στην Πραδέρα και τη Φλόριντα, αλλά και επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για «μία συνάντηση με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική ανταλλαγή», συνάντηση που θα επιτρέψει σταδιακά μία συμφωνία ειρήνης, αλλά «και οικοδόμησης ενός μετώπου εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στον πόλεμο και την κοινωνική αδικία», ενώ καταγγέλλει και την πολιτική διώξεων και πιέσεων των δικηγόρων και συγγενών των κρατούμενων ανταρτών από την αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται η κυβέρνηση Ουρίμπε να προχωρήσει σε απελευθέρωση 120 κρατουμένων ανταρτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απελευθερώσεις αιχμαλώτων στην Κολομβία (2009-02-03 00:00:00.0)
Στο φως η εμπλοκή των ΗΠΑ (2008-04-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική πίεση (2008-03-09 00:00:00.0)
Τρομολαγνικό ταξίδι Ουρίμπε (2008-01-23 00:00:00.0)
Αλβαρο Ουρίμπε (2007-12-23 00:00:00.0)
Νέα πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων (2007-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ