Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρόλο τοποτηρητή των Βαλκανίων

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών

Το Βελιγράδι (χτες) και την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου (σήμερα) επισκέπτεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ. Σαφής στόχος της επίσκεψης, η ρυμούλκηση της Σερβίας στις «ευρωατλαντικές δομές» και η υπογράμμιση της προστασίας που απολαμβάνει το αμερικάνικο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου από τη Διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ προκειμένου να ενισχύσουν το ρόλο της προεδρίας του ΟΑΣΕ που ασκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, «έχει διακηρύξει ότι θα είναι ένας ειλικρινής και ανιδιοτελής μεσολαβητής, ένας αξιόπιστος εταίρος που θα εργαστεί συστηματικά για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας και την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μεγαλύτερη από τις αποστολές του ΟΑΣΕ βρίσκεται στην Πρίστινα και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παγίωση των τετελεσμένων που δημιούργησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί οι οποίοι διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία.

Εξίσου σημαντική είναι η αποστολή του ΟΑΣΕ και στη Σερβία, δημιουργώντας ένα «δυτικόφιλο» μηχανισμό εξουσίας, προωθώντας προγράμματα εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας και των δικαστικών λειτουργών, καθώς και στον τομέα των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του Βελιγραδίου, η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, είπε:

«Θεωρούμε το ρόλο και τη συνεργασία της Σερβίας ύψιστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων του ΟΑΣΕ στα Βαλκάνια. Ο ΟΑΣΕ έχει μοναδική θέση για να συνδράμει την περιοχή στην πορεία της προς την πρόοδο, λόγω της φιλόδοξης αντίληψής του περί ασφάλειας μεταξύ κρατών, η οποία βασίζεται στο θεμέλιο των κοινών αξιών, των συμφωνημένων δεσμεύσεων και της θεμελιώδους αξιοπρέπειας του ατόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποστολές του ΟΑΣΕ στην περιοχή είναι βασικές για την προώθηση της οικοδόμησης δημοκρατικών θεσμών και την περιφερειακή σταθερότητα. Είμαστε δεσμευμένοι να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην οικοδόμηση ανεξάρτητων, λογοδοτούντων και αποτελεσματικών δημοκρατικών θεσμών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές (2013-11-02 00:00:00.0)
Νέα ένταση (2012-01-10 00:00:00.0)
Πιέσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου (2011-12-16 00:00:00.0)
Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα (2007-08-14 00:00:00.0)
Μηνύματα και πιέσεις προς Πρίστινα (2004-04-23 00:00:00.0)
Νότα διαμαρτυρίας στα Τίρανα... (2003-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ