Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Ευαίσθητο ζήτημα» το πλοίο ανοιχτά της Λεμεσού

Εληξε χτες η προθεσμία που έχει δοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για να ενημερώσει την Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα των ερευνών στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Λεμεσού και το οποίο, σύμφωνα με τους αμερικανικούς και ισραηλινούς ισχυρισμούς, μεταφέρει όπλα για την οργάνωση «Χαμάς».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί να ενημερώσει εγγράφως την Επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί κατά πόσο το φορτίο του πλοίου καλύπτεται από τα απαγορευτικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στην Επιτροπή, που αποτελείται από δεκαπέντε χώρες, πρέπει να υπάρξει ομοφωνία, διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέφυγε και χτες να αποκαλύψει οτιδήποτε σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα με το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, «το οποίο γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, γιατί έχει να κάνει με τις εξωτερικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε και πάλι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και συνέστησε υπομονή, αφού, όπως είπε, όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ο κ. Στεφάνου απέφυγε, εξάλλου, να σχολιάσει ισραηλινά δημοσιεύματα που φέρουν την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι να παρεμβαίνει και να ζητεί από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού την εκφόρτωση του εμπορεύματος από το πλοίο.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργήσει με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες και όχι με βάση το τι ενδεχομένως να θέλει μια τρίτη χώρα.

Ο Αντρος Κυπριανού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα πράξει με βάση το τι ζητεί το Ισραήλ ή άλλη χώρα στο θέμα του πλοίου, αλλά θα διερευνήσει το ζήτημα υπό το φως των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση, είπε, χειρίζεται το θέμα με υπεύθυνο και λεπτό τρόπο για να μην επηρεαστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με τρόπο ετσιθελικό, σαν παγκόσμιος χωροφύλακας, παραβιάζοντας παγκόσμιες αρχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, συμπεριφέρονται πειρατικά και διερωτήθηκε ποιος έδωσε το δικαίωμα στους Αμερικανούς να ανέβουν στο πλοίο για έλεγχο.

Εκτέλεσαν το 1974 εβδομήντα Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους

Ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού, έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί στο χωριό Ασσια (σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα) τον Αύγουστο του 1974.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κύπρου ο Τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!».

Το δημοσίευμα, που στηρίζεται σε μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου «Τόμσον». Οι Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα. Χτες το μεσημέρι στο ΜΕGΑ Κύπρου, ο κ. Μάριος Ασσιώτης δήλωσε ότι ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 70 Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι ο πατέρας του, τον οποίο πήραν για τρεις μήνες αιχμάλωτο στην Τουρκία, μετά την απελευθέρωσή του είχε δώσει κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ