Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Καλπονοθευτικά εκλογομαγειρέματα

Στην τακτική του αποπροσανατολισμού και σε άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας, καταφεύγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με «όπλο» τον εκλογικό νόμο, που και οι δύο θέλουν ακόμα πιο καλπονοθευτικό, με γνώμονα τη διατήρηση του δικομματισμού και στόχο την αποδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, προς όφελος της αδιατάραχτης κερδοφορίας της ολιγαρχίας.

Καθώς τμήμα της αστικής τάξης δείχνει ανήσυχο - από τις πολιτικές εξελίξεις, την ενδυνάμωση του εργατικού ταξικού κινήματος, την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ και την απαξίωση του δικομματισμού σε διαρκώς διευρυνόμενα λαϊκά στρώματα - αναζητά τρόπους ενίσχυσης των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα συμφέροντά του. Ηδη από την προπερασμένη Κυριακή, στο «Βήμα» ξεκίνησε να αναπτύσσεται η σχετική φιλολογία από γνωστό αρθρογράφο του συστήματος. Το κλίμα καλλιεργήθηκε, και αυτή την Κυριακή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν ανοιχτά το ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε την επίσπευση της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος ισχύει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να ισχύσει στις επόμενες. Δηλαδή αντί το πρώτο κόμμα να ενισχύεται, οπωσδήποτε καλπονοθευτικά, με 40 έδρες (εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη και ΠΑΣΟΚ), να ενισχύεται με 50 (εκλογικός νόμος Παυλόπουλου και ΝΔ). Ο λόγος; Να μην περιέλθει η χώρα σε «ακυβερνησία» και ο λαός επιλέξει διεξόδους διόλου αρεστές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο υπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει, καθότι για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη στο «Βήμα της Κυριακής» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης. Η Μπακογιάννη κινδυνολόγησε περί ακυβερνησίας, αστάθειας και ρευστότητας. Τάχθηκε υπέρ του γερμανικού συστήματος και της καθιέρωσης δικαιώματος ψήφου για τους απόδημους.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στήριξε τις προτάσεις αυτές, προκειμένου να επιτευχθεί αυτοδυναμία και «ισχυρή πλειοψηφία» από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Ομως δεν απάντησε στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Παυλόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απέρριψε, ωστόσο έταξε ότι μετά τις επόμενες εκλογές, ως κυβέρνηση, θα φέρει νέα πρόταση εκλογικού νόμου, στα πρότυπα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Πρόταση που, αν κρίνουμε από τους όσους εκλογικούς νόμους συνέταξαν κι εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, θα αλλοιώνει εξίσου τη λαϊκή βούληση όπως και της ΝΔ.

Πάντως δεν απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τέτοια συνεννόηση με την κυβέρνηση, αφού ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή εκλογικό νόμο που να προσομοιάζει στο γερμανικό μοντέλο, ο Παπακωνσταντίνου απάντησε «να σταματήσουν οι υποθέσεις, ας φέρει κάτι στη Βουλή και τότε θα δούμε». Και παραδεχόμενος έμμεσα το πόσο συμπλέουν με τη ΝΔ και σε αυτό το ζήτημα, υπενθύμισε ότι η Μπακογιάννη «έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι στηρίζει» αυτό το γερμανικό μοντέλο.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις προτάσεις κυβερνητικών στελεχών για άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χτες το βράδυ από τη Βουλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση με την πρόταση για «πρόωρη εφαρμογή του εκλογικού νόμου παίζει με τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται «να μπει σ' αυτό το παιχνίδι», παρά «το γεγονός ότι θα μας συνέφερε μια τέτοια εξέλιξη», όπως σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ