Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορικό επίτευγμα η ... διαχείριση

Ο Συνασπισμός, ως γνωστόν, επεξεργάστηκε μια προγραμματική πρόταση, την οποία θα καταθέσει στην κρίση του Διαρκούς Συνεδρίου. Πρόκειται για μια πρόταση συμβολής στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εάν κι εφόσον και όταν ολοκληρωθεί θα πάει για έγκριση σε κάποιο πανελλαδικό σώμα. Δηλαδή, μένει να διανυθεί πολύς δρόμος ως την τελική διαμόρφωση ενός προγράμματος. Αυτό όμως ουδόλως εμποδίζει τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, να επαίρεται - όπως χτες, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» - πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας για την Αριστερά συγκυρία, μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας επεξεργασία. Η ριζοσπαστική Αριστερά ποτέ άλλοτε δεν είχε ένα τόσο επεξεργασμένο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο»!

Μόλις προχτές, όμως, ο ίδιος δήλωνε πως το κόμμα του «προσπαθεί να βρει τους τρόπους μιας εναλλακτικής πολιτικής απ' την οπτική της επαναθεμελίωσης της κριτικής στον σύγχρονο καπιταλισμό»! Ισως προχτές δεν είχε υπόψη του τα νεότερα δεδομένα που χτες του επέτρεψαν να μιλά για «ιστορικό επίτευγμα»! Ισως δεν ξέρουν τι λένε. Αλλά, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.

Χτες, στον «Αθήνα 9,84» δήλωσε ακόμα: «Δε θα πω ψέματα, δεχόμαστε πιέσεις και από το πολιτικό σύστημα και από την κοινωνία η οποία θέλει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο». Και συμπλήρωσε πως ευχαρίστως θα τον παίξει αυτό το ρόλο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εάν «σημαντικές πτυχές των δικών μας προγραμματικών θέσεων μπορούν να εξασφαλιστούν, όπως η αναδιανομή του εισοδήματος, η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τότε βεβαίως εμείς δε θα έχουμε αντίρρηση».

Τόσο «ιστορική» είναι η «επεξεργασία» τους που το μόνο που κομίζει είναι προτάσεις για αναδιανομή εισοδήματος και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σα να πιάστηκαν να αντιγράφουν και κινδυνεύουν να μείνουν μετεξεταστέοι. Γιατί, το σωστό να λέγεται, αυτές τις προτάσεις άλλοι πολύ πριν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις εμπνεύστηκαν, τις δούλεψαν, τις εφάρμοσαν όπως όριζαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όταν ήρθε η ώρα που αυτά τα συμφέροντα άλλα πρόσταζαν, τις απέσυραν απ' την κυκλοφορία. Το «όχημα» με το οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο λαό πως θα τον μεταφέρει στη «Γη της επαγγελίας» έχει παροπλιστεί προ πολλού.

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Το πιο δύσκολο για να πάμε σ' αυτή τη ριζική αλλαγή πορείας είναι όλοι όσοι κυβέρνησαν και εφήρμοσαν ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, να παραδεχτούν το λάθος τους και να αλλάξουν στρατηγική». Λάθος, λοιπόν, και όχι συνειδητή επιλογή και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται. Ξύπναγαν στραβά οι κυβερνώντες και στραβά κυβερνούσαν! Αναρωτιόμαστε, βέβαια, πώς γίνεται στο ίδιο λάθος να συμπέσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Δεν αναρωτιόμαστε όμως καθόλου για την πρεμούρα του ΣΥΝ να συνηγορήσει υπέρ τους όπως και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Δεν του επιτρέπεται να μιλά άσχημα για την «πολυκατοικία» της οποίας τη διαχείριση διεκδικεί, αφήστε που πρέπει να τα έχει καλά και με τους λοιπούς «ενοίκους» της.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ