Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Πόλεμος για τα τέλη

Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη θα επιδιώξουν την ερχόμενη βδομάδα οι εκπρόσωποι της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Εταιριών), προκειμένου να ζητήσουν εγγυήσεις και δεσμεύσεις ότι θα είναι έτοιμοι έγκαιρα οι οδικοί άξονες πρόσβασης στο αεροδρόμιο Σπάτων.

Στελέχη της ΙΑΤΑ, που βρέθηκαν στην Ελλάδα και αναχώρησαν χτες, έκαναν αυτοψίες στο αεροδρόμιο Σπάτων και στους οδικούς άξονες που οδηγούν σ' αυτό, ενώ είχαν και συναντήσεις με τους αρμόδιους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών», που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

Οι 48 ξένοι αερομεταφορείς που εκτελούν πτήσεις προς την Ελλάδα, ασκούν πιέσεις τόσο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των οδικών έργων πρόσβασης στο αεροδρόμιο Σπάτων, όσο και για τη μείωση των αερολιμενικών τελών του νέου αεροδρομίου. Μάλιστα με την έλευσή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της ΙΑΤΑ, από τις πρώτες κιόλας επαφές με το νέο διοικητή της ΥΠΑ, διατύπωσαν τον εκβιασμό ότι αν δε μειωθούν τα αερολιμενικά τέλη του νέου αεροδρομίου, θα προχωρήσουν σε περικοπή ή ακόμα και αναστολή των δρομολογίων τους προς την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «Airlines Operators Commitei», τα τέλη προσγείωσης στο αεροδρόμιο Σπάτων είναι 4 -6 φορές μεγαλύτερα από αυτά του αεροδρομίου του Ελληνικού και τριπλάσια όσον αφορά τις ενοικιάσεις χώρων. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι σήμερα οι αεροπορικές εταιρίες καταβάλλουν το μήνα περίπου 900.000 δρχ. για το σύνολο των χώρων που χρησιμοποιούν στο Ελληνικό και προσθέτουν ότι το ποσό αυτό στα Σπάτα αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 εκατ.δρχ. (αύξηση 280%).

Στο μεταξύ, η εταιρία «Χόχτιφ» που κατασκευάζει το αεροδρόμιο, απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο τα Σπάτα δε θα είναι απολύτως έτοιμα για απογείωση στην προκαθορισμένη ημερομηνία, με χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι το αεροδρόμιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Μάρτη 2001».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ