Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαν εμπόρευμα και όχι σαν λαϊκή ανάγκη αντιμετωπίζεται ο Τουρισμός
  • Οι μικροί επαγγελματίες εκβιάζονται να «σκοτώσουν» τις τιμές και οι εργαζόμενοι πιέζονται και εκβιάζονται για υποχρεωτικές άδειες χωρίς αποδοχές και απολύσεις, κατάγγειλε η Δ. Μανωλάκου
  • Απέλπιδα προσπάθεια των υπουργών της κυβέρνησης να πείσουν ότι στηρίζουν και τους εργαζόμενους και τις τουριστικές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τον τουρισμό σαν λαϊκή ανάγκη. Στη φωτ. ουρές κατά τη διάθεση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους από την Εργατική Εστία

Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τον τουρισμό σαν λαϊκή ανάγκη. Στη φωτ. ουρές κατά τη διάθεση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους από την Εργατική Εστία
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο θα μειωθεί η τουριστική κίνηση της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κατά τον υπουργό, τα φετινά στοιχεία του Φλεβάρη και του Μάρτη δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περσινά, επειδή τότε δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Πάντως, παραδέχτηκε ότι είναι φυσικό, λόγω της κρίσης, να υπάρχουν φέτος λιγότερες προκρατήσεις από τουρίστες του εξωτερικού.

Ο υπουργός είπε ότι τα 24 μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη του Τουρισμού προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ανακοίνωσε ότι φέτος για τη διαφήμιση και την προβολή του τουρισμού θα διατεθούν 75 εκατομμύρια ευρώ έναντι 50 πέρσι. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και τους εργαζόμενους και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού πρόκειται για έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 19% του εγχώριου ΑΕΠ και πρότεινε στις διεθνείς αποστολές του υπουργείου να συμμετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Σχετικά με το γνωστό ως «τέλος παρεπιδημούντων» (εισφορά που έδιναν οι ξενοδόχοι στους δήμους) που από 2,5% του τζίρου κατεβαίνει στο 0,5% είπε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα στηρίξει τους ξενοδόχους που θα πληγούν από την κρίση. Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου είπε ότι πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη του τουρισμού σε μια δύσκολη χρονιά και είπε ότι πρέπει και οι δήμοι να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε, «χωράει περιστολή δαπανών» και ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την ΚΕΔΚΕ για τον τρόπο υποκατάστασης των εσόδων από τη μείωση του τέλους «παρεπιδημούντων», ενώ ισχυρίστηκε ότι ρυθμίζονται οι οφειλές του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με έντοκα ομόλογα του Δημοσίου που δε θα μπορούν να προεξοφληθούν.

Η Διαμάντω Μανωλάκου

Οσο ο Τουρισμός αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι ως λαϊκή ανάγκη του εργαζόμενου, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του, θα χτυπιούνται οι μικρομεσαίες μονάδες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του Τουρισμού, τόνισε σε παρέμβασή της στην επιτροπή η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Υπογράμμισε ότι υπάρχει μείωση του τουρισμού από το εξωτερικό και είπε ότι ήδη έχουμε μια σειρά από αρνητικά γεγονότα όπως ότι οι μικροί επαγγελματίες εκβιάζονται να «σκοτώσουν» τις τιμές, ενώ οι εργαζόμενοι οδηγούνται με τρομοκρατία σε υποχρεωτικές άδειες, χωρίς αποδοχές ή πιέζονται με την απειλή απόλυσης, να αποδεχτούν μείωση του μισθού τους. Η βουλευτής τόνισε ότι η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής δηλώνει στους εργαζόμενους ότι δε θα υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τους καλεί σε «συναίνεση» ενόψει της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, υπογράμμισε, όταν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση δε μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους αλλά έδιναν μισθούς πείνας, ενώ τώρα ζητούν και άλλες υποχωρήσεις.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και είπε ότι η περιουσία της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων είναι λαϊκή περιουσία που πρέπει να αξιοποιηθεί για τους εργαζόμενους.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόσκληση του υπουργού για περιοδείες βουλευτών στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό που θα βοηθήσει τον τουρισμό είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ημερών διακοπών από τον κοινωνικό τουρισμό και όχι περιοδείες βουλευτών. «Αν ψάχνετε συνενόχους σε εμάς δε θα τους βρείτε», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ