Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Για αναπάντεχες και δυσάρεστες εξελίξεις, που έρχονται καθημερινά στο φως, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Το έδαφος για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, στρώνει η κυβέρνηση, σείοντας το σκιάχτρο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή παίρνει μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στην αναζήτηση στηριγμάτων για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ήρθε και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Μια έκθεση «από τα παλιά», καθώς ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός ζητά «θεραπείες σοκ», μέσω νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ως ενδεικτικές της ιδεολογικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τα νέα ...«αναπόφευκτα» μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, θεωρούνται οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Κυριακή.

Κατά τον Γ. Παπαθανασίου,«κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση, που αγγίζει όλες τις οικονομίες του κόσμου και κατ' επέκταση και την ελληνική». Σύμφωνα με τον υπουργό, «στόχος του Σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Οπως, όμως, κατέληξε στη δήλωσή του, η κυβέρνηση επιδιώκει «αφενός μεν να περιορίσει τα ελλείμματα του Δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργούν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας».

Με άλλα λόγια, ο διττός αυτός στόχος αναλύεται σε δημοσιονομική λιτότητα και μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιοκρατικής δραστηριότητας, της ενίσχυσης, δηλαδή, του κεφαλαίου. Δίνοντας το φιλομονοπωλιακό στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, σε ομιλία που έκανε χθες το βράδυ, επισημαίνει ότι «τις σημερινές δυσκολίες (που προέρχονται από την κρίση) θα ακολουθήσει η φάση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας». Και με δεδομένο αυτό, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις και συνεργασίες που θα οδηγήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες μας σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, οι διαφορές με την ΕΕ είναι, πότε αυτά θα ληφθούν και όχι αν ληφθούν, με δεδομένο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής. Από την πλευρά τους, οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι πιέζουν την κυβέρνηση, ώστε η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, να επιτευχθεί με ορίζοντα τη διετία και όχι την τριετία που θέτει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σε κοινοτικό επίπεδο, εξελίξεις αναμένονται στις 10 και 24 Μάρτη, στις δύο, δηλαδή, προγραμματισμένες Συνόδους ΕΚΟΦΙΝ, όπου και θα συζητηθεί η έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ Κοινοτικοί αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους, αφήνουν να αιωρείται στον αέρα η «απειλή» της ένταξης εκ νέου της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης. Πάντως, και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα, με το νέο πακέτο μέτρων έτοιμο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα ελλείμματα (2009-04-23 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το νέο αντιδραστικό «πακέτο» (2009-02-19 00:00:00.0)
Κήρυκας λιτότητας από τη Φινλανδία (2006-09-09 00:00:00.0)
Χιονοστιβάδα μέτρων (2005-02-19 00:00:00.0)
Τα μέτρα στην κρίση των ελεγκτών της ΕΕ (2004-11-05 00:00:00.0)
Οι υπερβάσεις άλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα (2004-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ