Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ξεθωριάζει ο ευρω-«μύθος»

Ξεθωριάζει διαρκώς ο μύθος και το όραμα της ΕΕ, καθώς το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων ταυτίζεται στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την αδιάκοπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαών.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ενόψει των ευρωεκλογών, δίχως από την άλλη αυτό να σημαίνει ότι έχουν πάψει οι αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ. Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της V-PRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 60%) δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η ΕΕ, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν οι αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα να λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες... Συγκεκριμένα, το 59% δηλώνει ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις για τα θέματα Παιδείας να λαμβάνονται από την κυβέρνηση έναντι 36% που προτιμούν από την ΕΕ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις είναι 58% έναντι 34%, για τις εργασιακές σχέσεις 55% έναντι 36%, για τους μισθούς και τις αποδοχές 42% και 51%, για τα αγροτικά 61% και 31%... Αναφορικά με την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης το 43% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο την ΕΕ, το 28% την ελληνική κυβέρνηση και το 17% «καμία από τις δύο». Αν και το 54% δηλώνει ότι δεν το ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, ωστόσο στο ερώτημα «αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές», το 81% απαντά καταφατικά. Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38% και ακολουθούν η ΝΔ με 35%, το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%. Οι «αναποφάσιστοι» ωστόσο ανέρχονται στο 21,4%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Rass» για το «Παρόν» το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου για τις εκλογές με 3,4% και συγκεντρώνει το 34,2% των προτιμήσεων. Ακολουθούν η ΝΔ με 30,8%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 32,4%, ΝΔ 29,7%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,3%, Οικολόγοι 3,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 11,3%.

Επίσης, δημοσκόπηση της «Alco» για το «Πρώτο Θέμα» δείχνει πτώση της ΝΔ σε τέσσερις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ