Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλίμα έντασης με την ΠΓΔΜ

Με αφορμή μια επίθεση με πέτρες που δέχτηκαν λεωφορεία με Ελληνες εκδρομείς στην Οχρίδα, «αποκαλύφθηκε» για μια ακόμη φορά η «νευρικότητα» και ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Μετά το εν λόγω περιστατικό, στο οποίο πρωταγωνίστησε μια ομάδα νεαρών από την ΠΓΔΜ, που πετροβόλησε και στη συνέχεια ανέγραψε εθνικιστικά συνθήματα στα τρία ελληνικά λεωφορεία την περασμένη Κυριακή, «δόθηκε» το σύνθημα για ανακοινώσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, με την οποία ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους ή την παραμονή τους στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους ή την παραμονή τους στην ΠΓΔΜ λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Επίσης, προειδοποιεί ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν σε τελωνεία, φορολογία, μεταφορές τράνζιτ, εξαγωγή ποσού σε ξένο συνάλλαγμα και σε κανόνες οδικής κυκλοφορίας «εφαρμόζονται πλειστάκις από τις σκοπιανές αρχές έναντι των Ελλήνων πολιτών με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες».

Ακόμη, οι Ελληνες προειδοποιούνται ότι η νομοθεσία στην ΠΓΔΜ αλλάζει συνεχώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλεί τους Ελληνες να «λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους, κατά τη διαμονή ή τη διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Τα θλιβερά γεγονότα στην Οχρίδα απλώς δείχνουν ότι η προεκλογική ρητορεία του κ. Γκρούεφσκι έχει αποτελέσματα».

Η απάντηση από τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, καταδίκασε τα επεισόδια στην Οχρίδα. Σε ερώτηση η οποία αναφερόταν σε «έκκληση που απηύθυναν οι ελληνικές αρχές, παροτρύνοντας τους Ελληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Μακεδονία», ο Γκρούεφσκι απάντησε:

«Λυπάμαι γι' αυτό το επεισόδιο, δεν είναι κάτι καλό και το καταδικάζω. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαία μια τέτοια έκκληση, επειδή οι πολίτες μας είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους πιέσεις και απρεπή συνθήματα στα αυτοκίνητά τους, στην Ελλάδα. Υπάρχουν τέτοιου είδους μεμονωμένα άτομα σε κάθε χώρα, αλλά αυτός (σ.σ. η προειδοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ), δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαι υπέρ της επίλυσης αυτών, αλλά όχι κατ' αυτόν τον τρόπο που κάθε άλλο παρά βοηθά».

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, «απέρριψε» τις προχτεσινές αναφορές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι «τέτοιες πράξεις είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια».

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρονται τα εξής: «Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στο σύνολό τους τις χθεσινές αναφορές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας». «Θεωρούμε, αναφέρει το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, ότι ο τόνος της ελληνικής αυτής αντίδρασης είναι υπερβολικά υψηλός και ασύμμετρος και απευθύνουμε έκκληση, το μεμονωμένο αυτό περιστατικό, καθώς και δεκάδες άλλα που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα κατά Μακεδόνων πολιτών, να μην αποτελέσουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ