Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να καλλιεργήσει «κλίμα συναίνεσης»

Στόχος η υποστήριξη του «μονόδρομου» της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και η εξουδετέρωση της ταξικής αντεπίθεσης

  • Βάση της συναίνεσης «τα αυτονόητα» για τη μετακύληση της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων

Το «χαρτί» της συναίνεσης, προκειμένου να υποστηρίξει το μονόδρομο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να εξουδετερώσει την ταξική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα ένα κλίμα συναίνεσης υπέρ της εφαρμοζόμενης πολιτικής και του «σχεδίου εξόδου» από την κρίση, που δε θα μπορεί εύκολα και χωρίς πολιτικό κόστος να αγνοήσουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενώ θα αναδεικνύει την ικανότητα του κυβερνώντος κόμματος ως άξιου διαχειριστή της κρίσης. Την επιδίωξη αυτή εξυπηρετούν οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κ. Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο στις 11 το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στις 12.30 το μεσημέρι με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 2 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και στις 5 το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο.

Κινούμενος στη γραμμή ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι «εθνική υπόθεση», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει ως βάση της συναίνεσης «τα αυτονόητα», δηλαδή τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετακύληση της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα αυτονόητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι άλλα από τα γνωστά επιχειρήματα υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής, δηλαδή οι αντοχές της οικονομίας και οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της ΕΕ!

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: «Λέω για συναίνεση. Δε θέλετε συναίνεση; Δε διεκδικώ να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά, τουλάχιστον, να συνεννοηθούμε σε κάποια βασικά. Δεν μπορεί να συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα; Για τα όρια αντοχής της οικονομίας; Για τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Για το χρέος μας να αποφεύγουμε πλειοδοσίες και καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών στους πολίτες;». Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε ανοιχτός «σε κάθε ρεαλιστική πρόταση», επισημαίνοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το ήρεμο πολιτικό κλίμα θα ήταν ιδιαίτερα ενισχυτικό στην αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι «η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' όλους».

Πίσω από το συναινετικό κουρνιαχτό η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να προωθήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «αναγκαίας» προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί συνεχώς η καπιταλιστική κρίση. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα βάλει νέους φόρους. Στο ίδιο «πνεύμα» κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. «Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος.

Στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Είναι εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται», είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού της. «Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ούτε σήμερα κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της», τόνισε.

Παράλληλα προσπάθησε για πολλοστή φορά «να θέσει τέλος» στην εκλογολογία: «Δε σκέφτομαι εκλογές. Τελείωσε αυτό το θέμα», δήλωσε με το γνωστό «κατηγορηματικό» τρόπο. Την ίδια στιγμή όμως διακινούνται σενάρια για διπλές εκλογές (ευρωεκλογές τον Ιούνη και εθνικές τον Ιούλη αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό για τη ΝΔ).

Την άποψη ότι «η οικονομική κρίση είναι εθνική κρίση για κάθε χώρα που την αντιμετωπίζει», εξέφρασε μιλώντας χτες στην ΕΡΑ η υπουργός Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη μέση μιας κρίσης, όπου κανένας στοn κόσμο ολόκληρο δεν ξέρει ούτε το μέγεθός της ούτε το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ συναίνεσης και δεν είναι μόνο τα πολιτικά κόμματα, είναι η κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ