Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η αποθέωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ από το 1991 μέχρι σήμερα, όχι μόνο αποκρύπτει την πραγματική πολιτική της ΕΕ αλλά και δικαιώνει τις βασικές και κρίσιμες για τους λαούς αποφάσεις της. Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΣΥΝ έβαλε πλάτη για την ισχυροποίηση και οικοδόμηση αυτής της ΕΕ, αρχής γενομένης από την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και πανηγύριζε για το ευρώ και την ΟΝΕ που σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελούν εργαλεία στρατηγικής σημασίας για τη στυγνή εκμετάλλευση των λαών.

Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρακολούθηση των συνεντεύξεων που δημοσιεύονται στην ΑΥΓΗ, όσων συμμετέχουν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ για τη στελέχωση των θέσεων 1, 3 και 5 του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή.

Ξεχωρίζουμε ορισμένα αποσπάσματα από αυτές τις συνεντεύξεις:

«

Οι μέχρι χτες υπερασπιστές του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας, τώρα, συνηγορούν σε "σχέδια διάσωσης" που εκτινάσσουν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και μιλούν για ανάγκη τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας».

Δεν ξέρουμε ακριβώς αν πρόκειται για αυτοκριτική διάθεση απέναντι στην πολιτική του κόμματός του, αφού στους «μέχρι χτες υπερασπιστές» συγκαταλέγεται και ο ΣΥΝ. Επιπλέον, η «ανάγκη τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας» είναι ένας από τους τέσσερις κεντρικούς άξονες δράσης πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα, όπως τους περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας και τους δημοσίευσε, προχτές, η ΑΥΓΗ. Θέλουν αλλαγή λοιπόν του Συμφώνου Σταθερότητας όταν ξέρουν ότι αυτοί που θα διαμορφώσουν το καινούριο θα είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών και ότι σύμφωνο αλληλεγγύης, κοινωνικής και φιλολαϊκής ανάπτυξης, όπως λένε, με τα μονοπώλια στην εξουσία δε γίνεται. Εκτός κι αν εννοούν ότι υπάρχουν εκπρόσωποι του κεφαλαίου που θα συντάξουν μανιφέστο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης...

Σε άλλο απόσπασμα συνέντευξης άλλου ευρω-υποψηφίου αναφέρεται: «Τα μέτωπα πάλης, οι προτάσεις - διεκδικήσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς θα πρέπει να εστιάζονται στην επανεξέταση της απελευθέρωσης των αγορών σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, στην επαναφορά του ελέγχου κίνησης του κεφαλαίου κυρίως στο εμπόριο, καθώς επίσης και στον πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Αλήθεια, αυτό ακριβώς δεν προσπαθούν να πετύχουν, με αφορμή την οικονομική κρίση, πολλές από τις κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις γι' αυτούς; Ο λεγόμενος προστατευτισμός του κράτους δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη από τους ίδιους τους καπιταλιστές; Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τέτοια «επανεξέταση» και τέτοια μέτρα δε μιλούν το τελευταίο διάστημα;

Σε άλλο απόσπασμα άλλης συνέντευξης αναφέρεται: «Υπό τις παρούσες συνθήκες θα τολμούσα να πω καθ' υπερβολή πως ό,τι ενισχύει την ενοποίηση είναι προοδευτικό».

Χοντροκομμένα, είναι η αλήθεια, ο συγκεκριμένος ευρω-υποψήφιος λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους. Ευρωστρατός, κατασταλτικοί μηχανισμοί στα σύνορα σε βάρος των μεταναστών, «ευρωσύνταγμα», Σύμφωνο Σταθερότητας, ΟΝΕ, ευρώ, έκθεση Σέρκας και πολλά άλλα, που γίνονται στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι προοδευτικά μέτρα...

Αλλος ευρω-υποψήφιος του ΣΥΝ λέει: «Το διακύβευμα ήταν, είναι και μένει η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Ο Ζακ Ντελόρ έχτισε μεθοδικά και αθόρυβα θεσμούς και πολιτικές, που ενίσχυαν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της ΕΕ, ήταν η εποχή που ακούγονταν δυνατά το σύνθημα για την "Ευρώπη των λαών". Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πορεία αποδόμησης των ενοποιητικών πολιτικών και των συμμετοχικών θεσμών στην Ευρώπη, που έφτασε στο όριό της με την απόρριψη του ευρωσυντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει τα φοβικά, αντιευρωπαϊκά του σύνδρομα...».

Τι είναι αυτό που χτίστηκε μεθοδικά και αθόρυβα; Ενα πλαίσιο αρχών που χάρισε στην πλουτοκρατία τεράστια πλούτη μέσα στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα. Ο ανταγωνισμός που οξύνθηκε προκάλεσε την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη. Ολα αυτά τα χρόνια από τα περιβόητα «πακέτα» ούτε ένα ευρώ δεν μπήκε στην Ελλάδα από τα ταμεία της ΕΕ των μονοπωλίων χωρίς επαχθείς όρους και βαριές δεσμεύσεις. Ο ΣΥΝ έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στο να πειστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ότι μέσα από την ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί με όρους διαχείρισης (π.χ. ένα αναμορφωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας) να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. Κάτι αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο, αφού δημιουργεί εμπόδια στη συνειδητοποίηση και στη ριζοσπαστικοποίηση ενάντια στην ΕΕ.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πορεύτηκε με ανιδιοτέλεια σε όλη την κομματική του ζωή(2021-08-24 00:00:00.0)
Κρύβουν τις ενοχές τους(2011-11-05 00:00:00.0)
Κραυγαλέος οπορτουνισμός(2009-11-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-05-07 00:00:00.0)
Κουλουβάχατα...(2008-04-02 00:00:00.0)
Προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ ξεκινάει η κυβέρνηση(2001-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ