Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
«Τώρα είναι η ώρα για πολιτικά συμπεράσματα»

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αγρίνιο για τις ευρωεκλογές

«Οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ένα ακόμη πεδίο σκληρής αναμέτρησης, όπου οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση. Καμία θυσία για την ΕΕ, την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία. Να τιμωρηθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που χρόνια γέμισαν το λαό με ψέματα για το χαρακτήρα και την πολιτική του ιμπεριαλιστικού κατασκευάσματος της ΕΟΚ, της ΕΕ σήμερα. Να πουν όχι στην ΕΕ της κρίσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του πολέμου και της καταστολής, του αντικομμουνισμού. Να ψηφίσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα το ΚΚΕ».

Το μήνυμα αυτό έστειλε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, την περασμένη Δευτέρα.

Ανάμεσα στα άλλα, η ομιλήτρια τόνισε:

«Τώρα είναι η ώρα, λοιπόν, να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, να απορριφθούν τα ιδεολογήματα και τα ψέματα που γέμισαν τους λαούς και το δικό μας οι υπεύθυνοι της κρίσης και το πολιτικό τους προσωπικό, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της ήττας και του συμβιβασμού, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι μαζί είναι γνωστό ότι χαιρέτισαν και ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που, μαζί με τις συνθήκες που στη συνέχεια τη συνόδευσαν, θωράκισε τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δημιούργησε το πλαίσιο για την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο λαϊκό εισόδημα.

Γι' αυτό η στάση όλων των κομμάτων στα θέματα που αφορούν τη ζωή , τη μόρφωση, τη δουλειά του λαού, όπως καθορίζονται από τις δεσμεύσεις που συναποφάσισαν, υλοποίησαν και εξειδίκευσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως επίσης η οικονομική κρίση, καθώς και η θέση που έχουν γι' αυτή τη διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι κριτήρια επιλογής της ψήφου των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Εδώ να μην παρασυρθεί κανείς».

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου εξωραΐζουν την ΕΕ

«Η ΝΔ με πολύ μεγάλη συνέπεια και όταν ήταν αντιπολίτευση και όλα αυτά τα χρόνια που είναι κυβέρνηση ακολούθησε μια συνεπή ταξική, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που πρέπει να καταδικαστεί και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι λάθος, συσκοτίζει την πραγματικότητα ότι η ΝΔ δεν κυβερνά, ότι δεν έχει πρωθυπουργό και επιτελείο. Κυβερνάνε και κυβερνάνε βαθιά ταξικά και αντιλαϊκά και γι' αυτό πρέπει να τιμωρηθούν. Εχουν σχέδιο, προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ξεπούλησαν την "Ολυμπιακή", ετοιμάζουν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, έχουν βάλει στο χέρι την εκπαίδευση, υλοποιούν με συνέπεια τα συμφέροντα μονοπωλίων.

Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ θέλει να αξιοποιήσει τις εκλογές του Ιουνίου σαν δημοψήφισμα για να χρησιμοποιηθεί η κάλπη των ευρωεκλογών προκειμένου να σταλεί, λέει, μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, να φύγει και να έρθει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν επιστρατεύσει το σύνολο των στελεχών τους που λένε ότι κάθε ψήφος που δε θα πάει σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντικειμενικά λέει θα ευνοήσει να παραμείνει στην κυβέρνηση η κακιά ΝΔ. Πρόκειται για τα γνωστά ψευτοδιλήμματα που οι εργαζόμενοι τα έχουν ξανακούσει στο παρελθόν.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει τέτοιο περιεχόμενο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι γιατί θέλει να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού. Να μη φαίνεται πόσο μοιάζει η πολιτική του με την πολιτική της ΝΔ, να μη φαίνεται η στρατηγική ταύτιση που έχουν αυτά τα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη δουλειά, το μέλλον των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επιδιώκει να συγκαλυφθούν οι βαριές ευθύνες που έχει το ΠΑΣΟΚ για τον εξωραϊσμό και την υλοποίηση της αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Για να κρύψει τις βαριές ευθύνες που έχει για τις αντιδραστικές εργασιακές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν επί των ημερών του.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ, τώρα που ζορίζουν τα πράγματα, αξιοποιεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να διευκολυνθεί η εργοδοσία μπροστά στην κρίση για τις απολύσεις, την ανατροπή των λαϊκών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Δεν αξιοποιούν τους νόμους Ρέππα και άλλους από τους οποίους βεβαίως κανένας δεν καταργήθηκε, ούτε πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να καταργήσει κανένα νόμο της ΝΔ εάν και όποτε ξαναβγεί κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, οι εργαζόμενοι που έχουν πείρα να τιμωρήσουν την ΕΕ και τα κόμματα που την εκπροσωπούν.

Οι εργάτες των εργοστασίων, στις κατασκευές, οι υπάλληλοι στο εμπόριο, στα stage, οι συμβασιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, είμαστε "κοινωνικοί αντίπαλοι", ανήκουμε σε άλλη τάξη. Είμαστε σε θέση μάχης και το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα την κερδίσουμε βαδίζοντας το δρόμο της απειθαρχίας, της ανυπακοής και της ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη οικοδομώντας το δικό μας μέτωπο πάλης και εξουσίας. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει ελπίδα και προοπτική και πρέπει να ακουστεί δυνατά, να καταγραφεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιούνη με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την αποδυνάμωση της δικομματικής εναλλαγής και των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών αντιλήψεων. Να αξιοποιηθεί και η κάλπη για να τιμωρηθούν όσοι εξωραΐζουν και στηρίζουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ».

Εγγύηση για φιλολαϊκές εξελίξεις το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά. Ξέρει την αποστολή του, την ευθύνη, είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού μας. Δεν πρόκειται να βρείτε το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές να παζαρεύουν σε σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων που θα αφοπλίζουν το λαϊκό κίνημα. Η συνέπεια λόγων και έργων του ΚΚΕ, η σταθερότητα στην προσπάθεια οργάνωσης, κλιμάκωσης και βαθέματος των αγώνων του λαού είναι εγγύηση για να επιλέξουν, να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ και όσοι δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα, δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Το ΚΚΕ με το κεφάλι ψηλά ζητά την ψήφο όλων όσοι πλήττονται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, όσων βασανίζονται από τα δεσμά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ολων εκείνων που έχουν αγανακτήσει και θέλουν να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ολων εκείνων που καταλαβαίνουν την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να απομονώσουν τη δημαγωγία του ΛΑ.Ο.Σ. πίσω από την οποία προσπαθεί να κρύψει τον αντιδραστικό, ρατσιστικό και εθνικιστικό του χαρακτήρα, ότι είναι κόμμα που η πολιτική του είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολων εκείνων που βρισκόμαστε μαζί στους καθημερινούς αγώνες στα μέτωπα πάλης, στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στα συλλαλητήρια, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην κατεδάφιση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικρών εμπόρων.

Για το ΚΚΕ υπάρχει και άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης με λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Με ισχυρό ΚΚΕ ο καθημερινός αγώνας αποκτά προοπτική, τη λαϊκή εξουσία, την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Να σταματήσει η εναλλαγή των κομμάτων της ίδιας τάξης, να αλλάξει η τάξη που έχει την εξουσία. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι δρόμος ρεαλιστικός και εφικτός γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης παραγωγής και των μέσων παραγωγής, σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Διαθέτει σημαντικά αποθέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών και ορυκτού πλούτου. Μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές και τις άλλες λαϊκές ανάγκες.

Η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μαζί με τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς και των μικρών επαγγελματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή, θα ενταχθούν σε έναν πανεθνικό - κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Αυτός είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει την πλειοψηφία του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ