Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΕΛΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ
Εμπιστευθείτε μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Μυτιλήνη

Τα μηνύματα της ΚΕ του ΚΚΕ για καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για ανυπακοή - ρήξη στην προοπτική της ανατροπής των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της ΕΕ, για ψήφο στο ΚΚΕ, σας καλούμε να το πάτε σε κάθε λαϊκή οικογένεια, στο μισθωτό, στον άνεργο, στον απολυμένο, στον ΕΒΕ που δίνει τη ψήφο του άλλοτε στη ΝΔ και άλλοτε στο ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω τόνισε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της στη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη. Η ομιλήτρια, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε και τα παρακάτω:

«Απευθυνόμαστε στον αγρότη, που τα τελευταία 8 χρόνια, σύμφωνα και με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν αποπληθωρισμένο αγροτικό εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 20%, στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο για τη φτωχή αγροτιά ενώ το αντίστοιχο μέσο κοινοτικό αυξήθηκε κατά 15%.

Η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της ψηφίσθηκαν - συνδιαμορφώθηκαν από τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εσείς ξέρετε την καταστροφή που επέφερε η ΚΑΠ Νο1 ή Νο2 στην εγχώρια αγροτική παραγωγή, την αναγκαστική εγκατάλειψη της συγκομιδής των ελιών λόγω των χαμηλών τιμών, την τραγική εξέλιξη στη συγκέντρωση του γάλακτος, αλλά και στις τιμές των αιγοπροβάτων, τις εισαγωγές και το βάφτισμά τους ως ελληνικά που ρίχνουν τις τιμές.

Θυμίζουμε ότι οι αντεργατικές ρυθμίσεις για ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις μπήκαν στο τραπέζι ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, όταν προετοιμαζόταν η μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ με την ενιαία αγορά. Τότε προκάλεσαν το πρώτο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας και την πρώτη απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το ΠΑΣΟΚ.


Μην αφήσετε περιθώριο σε οποιαδήποτε πλάνη και απάτη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική όπως υπόσχονται κόμματα που δήθεν αντιπολιτεύονται τη ΝΔ, που ζητούν να φύγει από τη διακυβέρνηση, όμως φανερά τάσσονται υπέρ της ΕΕ όπως το ΠΑΣΟΚ ή τη στηρίζουν με έμμεσο τρόπο, με θέσεις ανοχής όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Σήμερα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι κήρυκες της λεγόμενης "κοινωνικής συναίνεσης", για τη δήθεν διέξοδο από την κρίση, που σημαίνει: Νέα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος σε περίοδο ισχνών αγελάδων όπως ήταν συρρίκνωση και σε περίοδο παχιών αγελάδων.

Και στη φάση της ανόδου της καπιταλιστικής παραγωγής και στη φάση της συρρίκνωσής της υπάρχει εκμετάλλευση, δηλαδή κέρδη για το κεφάλαιο, π.χ. JUMBO, ALUMIL, Εθνική.

Ας το έχουμε καθαρό:

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει ανάσα ο αγρότης, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με την οικονομία στα χέρια των μονοπωλίων και μέσα στην ΕΕ, με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τα συμπληρώματά τους.

Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαφορά μεταξύ της γαλάζιας ή πράσινης διαχείρισης των κρατικών πακέτων για την κρίση.

Υπάρχει έξοδος από την κρίση για το κεφάλαιο, τα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, σε βάρος των λαών και υπάρχει ο δρόμος της ρήξης για το εργατικό κίνημα.

Ολοι τους προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης που είναι η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το γεγονός ότι η παραγωγή σχεδιάζεται με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Η άποψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή είναι στην ίδια βάση με την άποψη του ότι ο καπιταλισμός μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας, να γίνει "πιο ανθρώπινος".

Αλλά για "ανθρώπινο καπιταλισμό" μίλησε και ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί. Αυτό δείχνει πόσο φοβούνται το ξύπνημα των λαών, πόσο σάπιος είναι ο καπιταλισμός, αλλά και πόσο φοβούνται την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος, του ΚΚΕ στη χώρα μας, γιατί μόνο το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να δώσει προσανατολισμό πολιτικής διεξόδου και κοινωνικής ανατροπής στο εργατικό κίνημα, στη λαϊκή συμμαχία.

Η ρεαλιστικότητα προκύπτει από την ταξική ανάγκη και εμπειρία

Τα αστικά κόμματα, αλλά και τα κατ' όνομα "αριστερά" κόμματα, τα συμβιβασμένα και προσαρμοσμένα στην ΕΕ και στο σύστημα, λένε ότι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, δεν είναι ρεαλιστικός.

Ρεαλιστικό είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλεργατική, φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο ιμπεριαλιστικό κέντρο, την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η ρεαλιστικότητα της αποδέσμευσης από την ΕΕ σχετίζεται με την αναγκαιότητα και την προοπτική ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Σχετίζεται με το μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικά σχεδιασμένα να οργανωθεί η κοινωνική παραγωγή, με στόχο τη διευρυμένη κοινωνική ευημερία.

Η ρεαλιστικότητα είναι στοιχείο της πάλης, της σύγκρουσης, της ρήξης. Στοιχείο της πάλης είναι και να απεμπλακούν περισσότερες δυνάμεις από διλήμματα - παγίδες, όπως ότι η ΕΕ είναι συνεκτική και παντοδύναμη, ότι η σύγκρουση και η ρήξη αφορά μόνο το κίνημα στην Ελλάδα και όχι και τους λαούς των χωρών του σκληρού πυρήνα της.

Κοντεύει μια δεκαετία από τη λειτουργία του ευρώ. Η ζωή επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Το μερίδιο των μισθωτών εργαζομένων στην πίτα του παραγόμενου πλούτου έγινε μικρότερο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ανισομετρία βάθυνε. Η εγχώρια παραγωγή που αφορά τις διατροφικές και άλλες λαϊκές ανάγκες συρρικνώθηκε, αυξήθηκαν οι τιμές.

Αρα αποκαλύπτεται ο μύθος ότι το ευρώ είναι ασπίδα για τις υποδομές της εγχώριας παραγωγής και για το λαϊκό εισόδημα. Π.χ. με την ένταξη στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η κτηνοτροφική παραγωγή, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης σε βοδινό και χοιρινό κρέας να γίνεται από αντίστοιχες εισαγωγές. Αλλά και στη γεωργική παραγωγή υπάρχει το «παράδοξο» να εισάγονται λάδια, οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το ευρώ δίνει σχετικά μεγαλύτερη θωράκιση στην ελληνική οικονομία, λέει αλήθεια όσον αφορά τους κεφαλαιοκράτες της Ελλάδας. Το ευρώ διευκόλυνε την εξαγωγή κεφαλαίων από την Ελλάδα και επέφερε μεγάλη αύξηση εισαγωγής εμπορευμάτων και ανατιμήσεων που σε τελική ανάλυση επέδρασαν αρνητικά στο βιοτικό επίπεδο της λαϊκής πλειοψηφίας, γιατί αυτή πληρώνει μέσω της φορολογίας όλων των ειδών τα ελλείμματα.

Το εργατικό, το κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, το μαθητικό, το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα θα κάνουν τη ρεαλιστικότητα πιο φανερή, πιο αυταπόδεικτη όταν αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών - μελών της ΕΕ. Οπου και αν σπάσει η αλυσίδα της ΕΕ θα είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που στρέφεται ενάντια στους λαούς.

Ο ρεαλισμός εξαρτάται από την πιο μαζική ψήφιση του ΚΚΕ

Και στην κάλπη των ευρωεκλογών, και στην κάλπη για το κοινοβούλιο, όπως και σε κάθε κάλπη για τις διοικήσεις στα εργατικά σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, στους ΕΒΕ και στους αγροτικούς συλλόγους, στις φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου.

Ρεαλισμός είναι να γίνει λαϊκός στόχος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μην μπορούν να πουν "έχω τη λαϊκή συναίνεση", να μην μπορούν να σταθεροποιήσουν κυβέρνηση, μόνοι τους ή με τα δεκανίκια τους, να μην μπορούν να επιφέρουν νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις προς όφελος των μονοπωλίων, όπως αυτή για την αύξηση των ημερών παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, που ευνοεί να χρησιμοποιούν τα μονοπώλια σκόνη από τη Βουλγαρία.

Η δυνατότητα και προοπτική φθηνών, υγιεινών διατροφικών προϊόντων είναι ζήτημα του αγροτικού και εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας που σχετίζεται με την ιδιοκτησία στη γη, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, με την αναγκαιότητα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ παίρνεις το μέλλον στα χέρια σου, δίνεις προοπτική σε όλα τα αιτήματα που διεκδικείς σήμερα με τα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ενώσεις ΕΒΕ, κλπ.

Εχετε γνωρίσει το ΚΚΕ στην αποκάλυψη μέσα και έξω από την Ευρωβουλή, τη Βουλή, στους αγώνες. Γι' αυτό λέμε ακόμη και σε όσους έχουν τις επιφυλάξεις τους: Εμπιστευθείτε μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ