Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Στάλθηκαν οι πρώτες κλήσεις για απολογίες

Τις πρώτες κλήσεις στους υπόπτους για να καταθέσουν για τις μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» έστειλε χτες ξαφνικά ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός. Ετσι, ανοίγει η αυλαία για το «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο της «Ζήμενς», την ίδια στιγμή που για άλλα δύο σκάνδαλα, το ένα «γαλάζιο» με την υπόθεση Παυλίδη και το άλλο «πράσινο» με τα ομόλογα, άρχισαν την αντίστροφη μέτρηση, καθώς το πρώτο διερευνάται από τη Βουλή και το δεύτερο παραπέμφθηκε ξανά, ως κακούργημα πλέον, στη Δικαιοσύνη.

Για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» πρώτος θα καταθέσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας Μ. Χριστοφοράκος και θα ακολουθήσουν τα μεγαλοστελέχη Δ. Δενδρινός, Ηλ. Γεωργίου και Εμ. Σταυριανός, στους οποίους στάλθηκαν ήδη κλήσεις. Η αποστολή των κλήσεων θα συνεχιστεί όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, αν και οι κατηγορούμενοι θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσουν και θα πάρουν προθεσμίες, προκειμένου να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κλήσεις αναμενόταν να σταλούν μετά το Πάσχα, καθώς ο ανακριτής δεν έχει λάβει ακόμη όλα τα στοιχεία από λογαριασμούς που διατηρούσαν σε ελβετικές τράπεζες τα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο της «Ζήμενς» πρόσωπα.

Ως γνωστόν, η κύρια ανάκριση που διενήργησε ο Ν. Ζαγοριανός κράτησε δέκα μήνες περίπου και στο πλαίσιο αυτής κλήθηκαν ως ύποπτοι 40 πρόσωπα, πρώην και νυν στελέχη της «Ζήμενς», πρώην στελέχη του ΟΤΕ, επιχειρηματίες, κλπ. Στα άτομα αυτά αναμένεται να αποδοθούν τελικά και οι κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που είχε εντοπίσει κατά την προανάκριση ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, δηλαδή ενεργητική και παθητική δωροδοκία, και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Θεωρείται πολύ πιθανόν ότι στο κατηγορητήριο θα προστεθεί και το αδίκημα της απιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίχαρντ Σίκατσεκ είχε καταθέσει πως μεγάλα ποσά εκταμιεύονταν από τη «Ζήμενς» μέσω παράκτιων εταιρειών με τελικό αποδέκτη μεγαλοστελέχη οργανισμών αλλά και εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, μία από αυτές τις μεγάλες δουλειές ήταν και το περιβόητο σύστημα C4I για την ...ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ