Τρίτη 14 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος ο νεοφιλελευθερισμός και το ΚΚΕ

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν! Ο λόγος για την τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η οποία ούτε πρόγραμμα ούτε εκλογική διακήρυξη ενέκρινε τελικά, παραπέμποντας την τελική διαμόρφωση των ντοκουμέντων αυτών ξανά στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη προτάσεων που κατατέθηκαν από ομιλητές, αν δηλαδή θα ενσωματωθούν στα ντοκουμέντα ή θα απορριφθούν. Η σύσκεψη έληξε θέτοντας ως «κεντρικό στόχο την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, που θα ανοίξει και την προοπτική της υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος»...! Κι έναν πιο βραχυπρόθεσμο στόχο, την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης «εντός της αριστεράς», δηλαδή την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές...

Στη διάρκεια των εργασιών αναδείχτηκαν μια σειρά προβλήματα οργανωτικά, λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χειρισμού πολιτικών ζητημάτων, που όπως φάνηκε αποτελούν αφορμή έντονων τριβών στο εσωτερικό του. Οι έντονες διαμαρτυρίες των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους εξέφρασε ο Μ. Γλέζος λέγοντας ότι δεν λογαριάζονται και δεν έχουν δικαιώματα, κατευνάστηκαν με την υπόσχεση ότι το ζήτημα της εκπροσώπησής τους θα λυθεί στην οργανωτική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Ο Μ. Γλέζος εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που καθορίστηκε η σειρά των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο. Αναρωτήθηκε, μιλώντας στη σύσκεψη: «ήρθαμε να συνυπογράψουμε προειλημμένες αποφάσεις;». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επέμενε να τοποθετηθεί στην πρώτη θέση προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου.

Ο Αλ. Αλαβάνος συνεχάρη τις συνιστώσες για τη «διάθεση υποχωρήσεων και συμβιβασμών». Δεν παρέλειψε φυσικά να πλέξει το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τον περίπου σαν το νέο... ΕΑΜ, καθώς με έπαρση ισχυρίστηκε ότι μέχρι τη συγκρότησή του η «αριστερά ήταν μια δύναμη που είχε τη γωνία του κήπου. Μιλούσε για το σοσιαλισμό, μιλούσε για την Οκτωβριανή Επανάσταση, της επιτρέπανε να μιλάει για ό,τι θέλει. Δεν παρενέβαινε πολιτικά»!

Εφτασε μέχρι του σημείου να οικειοποιηθεί τα «παράσημα» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, λέγοντας «η αριστερά είχε ένα μεγάλο έπος τον περασμένο αιώνα. Είχε μεγάλα λάθη, επίσης. Αν κυρίως όμως κατάφερε να επιζήσει και κατάφερε να δώσει σ' εμάς τη σκυτάλη της είναι γιατί έβγαινε ως μια κοιτίδα αξιών, εντελώς διαφορετικών απ΄ αυτές που επικρατούσαν στη χώρα μας. Κι αυτό τι σημαίνει; Οχι, να γυαλίζουμε τα παράσημα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Σημαίνει ότι εμείς πρέπει (...) να ξαναφέρουμε τις ιδέες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της κοινής δράσης, την ελευθερία, την αδελφοσύνη».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του, εντάσσοντας για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», τις οποίες «πρέπει να πολιορκούμε με προτάσεις».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στη σύσκεψη, αν και προσπάθησε να αμβλύνει εντυπώσεις, υπεραμύνθηκε τον «αριστερό ευρωπαϊσμό» του ΣΥΝ, ζήτησε να σταματήσουν οι σε βάρος των «ανανεωτών» επιθέσεις και σημείωσε με νόημα ότι η άποψη κάθε συνιστώσας δεν μπορεί παρά να ζυγίζει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ όσο ζυγίζει και στην κοινωνία.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ