Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτίμηση της δουλιάς και της απόδοσης της Νομαρχιακής Επιτροπής

Ηδουλιά της Νομαρχιακής Επιτροπής πρέπει να εκτιμηθεί με μέτρο τα παρακάτω βασικά κριτήρια, που απορρέουν από τους στόχους και τις κατευθύνσεις του 15ου Συνεδρίου, από την πολιτική του 16ου.

1. Δράση για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ, την ανάπτυξη πολύμορφων συσπειρώσεων που καλλιεργούν το έδαφος για τη συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από το στόχο αυτό. Κατάκτηση από την πλευρά της ΝΕ ικανότητας για την προώθηση συσπειρώσεων με στόχο το ΑΑΔΜ. Ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», εκλαΐκευση των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων του Κόμματος για τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Νομό, εξαιτίας της προώθησης του «αναπτυξιακού μοντέλου» που προωθούν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στα πλαίσια της ΕΕ. Ανάπτυξη της ικανότητας των κομματικών μελών στην απόκρουση της επίθεσης κατά του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος.

2. Βελτίωση της καθοδήγησης των ΚΟ, ώστε η δράση τους, ιδιαίτερα στο επίπεδο των ΚΟΒ, να συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, να καλλιεργεί το έδαφος για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ. Να αναπτύσσει τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, τη στρατολογία κυρίως από την εργατική τάξη και τη νεολαία. Βελτίωση της βοήθειας στην ΚΝΕ.


3. Βελτίωση των οικονομικών της οργάνωσης, αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος των ελλειμμάτων.

4. Πολιτική ανάδειξης και ανάπτυξης στελεχών.

Αυτό που έχει σημασία είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον η ΝΕ δούλεψε με σωστό προσανατολισμό και ευστοχία, ώστε να προωθούνται οι παραπάνω στόχοι και οι κατευθύνσεις. Να κρίνουμε τα αποτελέσματα, όχι μόνο στο επίπεδο των γενικών εντυπώσεων ή γενικών θετικών βημάτων, αλλά πιο ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν: Την κατάσταση των ΚΟΒ, την κινητοποίηση των κομματικών και εξωκομματικών δυνάμεων, την ποιότητα όλων μας των στελεχών.

Τα αποτελέσματα στη δουλιά μας δεν καθορίζονται μόνο από το τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε σαν ΝΕ. Παρεμβαίνουν σύνθετοι αντικειμενικοί παράγοντες, αλλά και μακροχρόνια προβλήματα που κληρονομήσαμε από την κρίση της περιόδου '89-'91.

Οι παραπάνω παράγοντες, όσο και να διατηρούν την ισχύ τους, δεν αποτελούν άλλοθι απέναντι στις καθοδηγητικές αδυναμίες και ελλείψεις. Να αποφύγουμε, όμως, και το αντίθετο, δηλαδή να παραγνωρίζουμε τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί. Στο δίχρονο που πέρασε, σημειώσαμε βήματα στη δουλιά μας.

Επομένως, πρέπει να κρίνουμε τη δουλιά μας με μεγαλύτερη απαιτητικότητα σήμερα. Ιδιαίτερη σημασία έχει να καταλήξουμε σε όσο γίνεται πιο μελετημένα και εύστοχα συμπεράσματα πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε τη δουλιά μας στο επόμενο διάστημα.

Το Νομαρχιακό Γραφείο (ΝΓ) θεωρεί ότι έχει σχετικά βελτιωθεί η λειτουργία της ΝΕ. Είχαμε, όμως, τις προϋποθέσεις για πιο εύστοχη ιεράρχηση των θεμάτων των συνεδριάσεων, για πιο συχνές συνεδριάσεις, για συνεδριάσεις που θα ασχολούνταν με τον έλεγχο των αποφάσεων, την ανατροφοδότηση των θεμάτων και θα είχαμε καλύτερη απόδοση, αν όλα τα μέλη της ΝΕ, ανεξάρτητα από την ατομική χρέωση που έχουν, προσπαθούσαν να συμβάλουν περισσότερο στο γενικό προβληματισμό, στον έλεγχο για την υλοποίηση των αποφάσεων. Με ευθύνη πρώτα απ' όλα των μελών του Γραφείου, δεν προσπαθήσαμε για να πετύχουμε, όσο είναι, βέβαια, δυνατό, όλα τα μέλη της ΝΕ να συμβάλουν έγκαιρα (και όχι μόνο στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις), με κριτικές παρατηρήσεις, προτάσεις, γνώμες, υποδείξεις. Το κάθε μέλος της ΝΕ, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη χρέωση που έχει, πρέπει να προβληματιστεί και να απαντήσει πώς είδε τη δουλιά και σαν μέλος της ΝΕ.

Η δράση της ΝΕ για τη συσπείρωση δυνάμεων, τις παρεμβάσεις στη βάση των προβλημάτων, κάτω από το φως της συγκρότησης του ΑΑΔΜ

Το ΝΓ θεωρεί ότι η ΝΕ κατέβαλε θετικές προσπάθειες στην παραπέρα επεξεργασία της πολιτικής μας, στην εκλαΐκευση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπως αυτός προκύπτει από τις εξελίξεις που έχουμε στο νομό και την ευρύτερη περιοχή. Η προσπάθεια αυτή κατ' αρχήν αγκαλιάζει ήδη ένα μέρος του επιστημονικού δυναμικού, τις ΚΟ και αποτελεί μια βάση, τόσο για να προχωρήσουμε παραπέρα, όσο και να συσπειρώσουμε ευρύτερες επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, για τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη επεξεργασία, για την προβολή της στο λαό. Η ΝΕ πήρε πρωτοβουλίες και άνοιξε δρόμους για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, όπως το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης με ημερίδα, για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, για το ζήτημα του νερού, για την υγεία. Συνέβαλε με τις ημερίδες για τις εξελίξεις στη Βαλκανική, στην παραπέρα προσέγγιση των εξελίξεων, πέτυχε μια συσπείρωση επιστημονικού δυναμικού γύρω από τα θέματα αυτά. Σημαντική ήταν η προσφορά της στο σχεδιασμό, στην κινητοποίηση κομματικών και ευρύτερων δυνάμεων στη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Η ΝΕ πήρε ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων που εκφράστηκαν και στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, και στη συσπείρωση στο ταξικό ρεύμα του ΠΑΜΕ. Παρά τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν, εκτίμηση του ΝΓ είναι ότι η ΝΕ, σαν ανώτερο καθοδηγητικό όργανο στο Νομό, δεν έχει κατακτήσει την απαιτούμενη - στις μέρες μας - επάρκεια στην ιδεολογική πολιτική δουλιά, στη σχεδιασμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ταξικού κινήματος, ιδιαίτερα του εργατικού και του νεολαιίστικου, που αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας. Το ίδιο ισχύει στο κρίσιμο ζήτημα της κινητοποίησης των κομματικών και εξωκομματικών δυνάμεων, οι οποίες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου. Η δουλιά της ΝΕ είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών, που απαιτούν να διασφαλίζεται ικανοποιητική ιδεολογική και πολιτική ενότητα δράσης της οργάνωσης. Παρά τον όγκο δουλιάς, εκτιμάμε ότι η ΝΕ ήταν πολύ αδύνατη, ιδιαίτερα στα ζητήματα ελέγχου των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, που η ίδια πραγματοποιούσε, με αποτέλεσμα να μη δίνεται συνέχεια στα όποια ανοίγματα, να επικρατεί μια αποσπασματικότητα στη δράση. Τα μέλη του οργάνου συμπεριφέρονται σαν εκπρόσωποι των ιδιαίτερων χρεώσεων που έχουν και όχι σαν στελέχη που έχουν την ευθύνη για όλη την έκταση της οργάνωσης.

Χρειάζεται να επιμείνουμε πολύ και να σχεδιάσουμε με επιμέλεια το τι και πώς, ώστε η ΝΕ, βήμα το βήμα, να κατακτά την αναγκαία συλλογικότητα, ώστε να γίνει το καθοδηγητικό όργανο που απαιτούν οι περιστάσεις.

Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα για την καλύτερη λειτουργία, αν ιδιαίτερα το Γραφείο έδειχνε περισσότερη αποφασιστικότητα, ανησυχία και ικανότητα. Για παράδειγμα, είχαμε τα περιθώρια για συνεδριάσεις που αφορούσαν τον έλεγχο των αποφάσεων, κάτι που θα άνοιγε και το δρόμο στην κριτική και αυτοκριτική των μελών του οργάνου. Είχαμε τα περιθώρια να προχωρήσουμε σε συνεδριάσεις που θα ασχολούνταν με τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, της αγροτιάς, της παιδείας, της υγείας, κ.ά. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε και στην καλλιέργεια της συλλογικότητας του οργάνου.

Η ΝΕ πρέπει να γίνει η ατμομηχανή, που, με τη δράση, τη λειτουργία της, θα συμπαρασύρει την ΚΟ, έτσι ώστε η συνολική λειτουργία και δράση της να αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της πολιτικής, που πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της ΝΕ στη δράση για το ΑΑΔΜ.

Να γίνει πιο συλλογική: Αυτό μπορούμε να το βοηθήσουμε με τις προγραμματισμένες περιοδικές συνεδριάσεις, που θα περιλαμβάνουν πέρα από τον έλεγχο και θέματα πέρα από τις αποφάσεις της ΚΕ. Σημαντικής σημασίας ζήτημα είναι τα μέλη του οργάνου να έχουν πολύπλευρες χρεώσεις. Κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την ποιοτική λειτουργία της ΝΕ είναι να αποκτήσει τμήματα. Χωρίς τη λειτουργία μικρών τμημάτων στην παιδεία, στην υγεία, στην αγροτιά, στην ιδεολογική προπαγανδιστική δουλιά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην εργατική τάξη, διεπιστημονικό τμήμα για τα προβλήματα του νομού και ένταξή τους στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, η προώθηση της πολιτικής μας όχι μόνο θα δυσκολεύεται, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πάμε και πίσω. Δυνάμεις για κάτι τέτοιο υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, το νέο όργανο που θα εκλεγεί να δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα, για να μπουν αυτά σε λειτουργία.

Η δράση της ΝΕ στο μέτωπο της θεωρητικής και ιδεολογικής δουλιάς

Αν μια φορά υπογραμμίζαμε πριν λίγα χρόνια την ανάγκη της ιδεολογικοπολιτικής θωράκισης, της διαπαιδαγωγητικής δουλιάς, σήμερα πρέπει να το υπογραμμίσουμε δυο και τρεις φορές. Στόχος μας πρέπει να είναι να ανέβει η ωριμότητα του κάθε στελέχους και η συνείδηση ότι δρα σε μια ταξική κοινωνία, που έχει κύριο στόχο να τσακίσει το εργατικό κίνημα, άρα να καταφέρει το πρώτο και ιδιαίτερο χτύπημα στο ΚΚΕ.

Το κλειδί για τη θωράκιση του Κόμματος από κάθε λογής υπονομευτικές προσπάθειες, είναι η αφομοίωση των ντοκουμέντων του Κόμματος, η συλλογικότητα στις αποφάσεις και η σωστή δημιουργική εφαρμογή τους. Ο έλεγχος σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης των αποφάσεων με ολοκληρωμένα κριτήρια. Η ατομική εξέταση της συμβολής και της προσφοράς του στελέχους και του μέλους. Η απαίτηση για σωστή εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δίχως μια γρήγορη βελτίωση στους παραπάνω τομείς, δε θα έχουμε υπολογίσιμη αντοχή και ανθεκτικότητα στις κάθε λογής πιέσεις του αντίπαλου.

Ενώ είχαμε ξεκινήσει καλά (σχολές εξάμηνες, τρίμηνες, διαλέξεις, κάποια μαθήματα σχετικά με το πρόγραμμα του Κόμματος, κλπ.), δε στάθηκε δυνατό να δώσουμε συνέχεια. Η δουλιά μας πέρασε στο ευκαιριακό επίπεδο. Η ιδεολογική Επιτροπή δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει τη λειτουργία της, να διευρυνθεί, ό,τι παίρνουμε, είναι από την υπερπροσπάθεια 2-3 συντρόφων. Η πρόοδος που σημειώσαμε με τους συνδρομητές του «Ρ» παρέμεινε στο ξεκίνημα, η ΚΟΜΕΠ κινείται ρουτινιάρικα.

Η ΝΕ σαν όργανο δεν έδειξε την αποφασιστικότητα, που θα μπορούσε γύρω από τα ζητήματα αυτά. Οι κομματικές οργανώσεις στο χώρο τους πολύ αδύνατα παρεμβαίνουν στην ιδεολογική και πολιτική πάλη, έχουμε αδυναμίες στην ποιότητα της προπαγάνδας, διαφώτισης των εργαζομένων. Η όχι ικανοποιητική ιδεολογική στάθμη με τη σειρά της επιδρά αρνητικά στην πειστική προβολή των θέσεών μας, στη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος. Μεγάλο μέρος της επιρροής, των ψηφοφόρων μας δε γνωρίζουν επαρκώς τις θέσεις μας.

Ολα αυτά τα προβλήματα αντανακλούν, όχι μόνο γενικότερες αδυναμίες και ελλείψεις της ΝΕ, αλλά και ένα πνεύμα υποχώρησης ή και υποτίμησης της θεωρητικής ιδεολογικής δουλιάς. Αν αυτό το συμπέρασμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι τα μέλη της πρέπει να κάνουν προσωπική τους υπόθεση και ευθύνη το καθήκον της ιδεολογικής δουλιάς και του ιδεολογικού μετώπου, το καθήκον της αυτομόρφωσης.

Η ΚΟ έχει τις προϋποθέσεις, εμπειρία, δυναμικό, να συγκροτήσει μια καλή ιδεολογική επιτροπή, επιτροπή προπαγάνδας, να σταθεροποιήσει τη λειτουργία σχολών, σεμιναρίων, διαλέξεων. Απαιτείται γι' αυτό αποφασιστικότητα από το νέο ΝΓ.

Ζητήματα καθοδήγησης από την πλευρά της ΝΕ

Οπως προείπαμε, η ΝΕ σημείωσε βήματα στις παρεμβάσεις της, στην κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιόδους, όπως είναι οι εκλογές, οξυμένα πολιτικά γεγονότα. Το μείζον θέμα, όμως, παραμένει: Αδύνατη η καθημερινή καθοδηγητική δουλιά στις οργανώσεις.

Υπάρχουν μια σειρά κρίσιμοι δείκτες, που επίσης δεν επιτρέπουν συνολική ικανοποίηση για τη δουλιά μας: Τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΟΒ, οι αδύνατοι και χαλαροί δεσμοί τους με το λαό, η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη», η ανανέωση των γραμμών του Κόμματος, το χαμηλό ιδεολογικο-πολιτικό επίπεδο, η μη είσπραξη συνδρομών και ενισχύσεων. Η οργάνωση δείχνει να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες: Ενα μέρος του κομματικού δυναμικού δείχνει να αναπτύσσεται, να τα «δίνει όλα», να βελτιώνει τη δράση του, ένα άλλο να δρα ελάχιστα και ένα άλλο να μην μετέχει ακόμα και σε μεγάλες μάχες που κινητοποιούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται, λοιπόν, να προβληματιστούμε, γιατί εμφανίζουμε μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στο τι αποφασίζουμε και πώς δουλεύουμε ο καθένας στον τομέα του και όλοι μαζί συλλογικά για να το προωθήσουμε.

Η ΝΕ σαν επιτελικό όργανο αδύνατα μεθοδεύει τη διάταξη των όποιων δυνάμεων έχουμε, δε σχεδιάζει, δεν ιεραρχεί τα ενδιάμεσα βήματα των παρεμβάσεων. Είναι αδύνατη στον έλεγχο για την εφαρμογή των αποφάσεων. Σαν καθοδηγητικό όργανο είμαστε διστακτικοί στο να ανοίξουμε τη συζήτηση και στο δικό μας επίπεδο και παρακάτω, σε λαθεμένες αντιλήψεις μέσα στην οργάνωση, σε φαινόμενα ρουτίνας, λειψής αποφασιστικότητας στην υλοποίηση μέτρων που αφορούν τη βελτίωση της δουλιάς.

Το ΝΓ θέλει να πάει ακόμα παραπέρα το θέμα αυτό, θέτοντας ένα ερώτημα: Κατά πόσο το κάθε μέλος της ΝΕ έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες να κατακτήσει ικανότητα και αυτοπεποίθηση στην υλοποίηση αποφάσεων. Κατά πόσον το κάθε μέλος της ΝΕ ανεβάζει διαρκώς τον πήχη της απαιτητικότητας σε ό,τι αφορά την προσφορά του, κατά πόσον τη δική του δουλιά την αξιολογεί με βάση τα ενιαία κριτήρια. Δεν είναι, άραγε, αλήθεια ότι άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, εξακολουθούμε να δουλεύουμε, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, με βάση την προσωπική και όχι πάντα με τη συλλογική πείρα, τα συνδυασμένα ιδεολογικά και οργανωτικά μέτρα που έχουμε αποφασίσει, ώστε να αλλάζει το κλίμα μέσα στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και την ετοιμότητα δράσης;

Ο καθένας πορεύεται μέσα στις δικές του δυσκολίες (προσωπικές, οικογενειακές κ.ά.), σίγουρα αυτό βαραίνει στην προσφορά μας. Κάτω από το βάρος τέτοιων προβλημάτων και του όγκου των καθηκόντων που επιτάσσει η οργανωμένη ζωή, φαίνεται να μας εμποδίζουν να κάνουμε γρήγορες στροφές στον τρόπο δουλιάς μας. Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και τότε θα βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα για τη δουλιά μας, τότε πιο ώριμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα και κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης.

Στο διάστημα που πέρασε, είναι ενθαρρυντικό ότι τόσο στο ΝΓ όσο και στη ΝΕ νέοι σύντροφοι αναδείχτηκαν. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων της οργάνωσής μας αποσπάστηκε ώστε να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του Κόμματος, δείχνει ότι κάτι γίνεται και γύρω από το ζήτημα της ανάδειξης των στελεχών. Η ΝΕ το ζήτημα αυτό της πολιτικής ανάδειξης και ανάπτυξης στελεχών δεν το είχε στο στόχαστρό της. Η ΝΕ πρέπει να το εντάξει στις βασικές της προτεραιότητες. Η κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση είναι τέτοια που αυτό το καθιστούν τελείως αναγκαίο. Η περίοδος που περνάμε απαιτεί στελέχη καθοδηγητικά, που έχουν αφομοιώσει την πολιτική μας, το πρόγραμμα του Κόμματος, με πολύπλευρες ικανότητες στον οργανωτικό, ιδεολογικό τομέα, με ορισμένες έστω γενικές γνώσεις για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων μετώπων πάλης, τα σύνθετα προβλήματα της ταξικής πάλης του μαζικού κινήματος. Καθοδηγητές οργανώσεων που βοηθούν με επάρκεια στη δουλιά του Κόμματος, στη νεολαία και το κίνημά της. Στελέχη που αντέχουν στις δυσκολίες και τις πολύμορφες πιέσεις. Δεν περιορίζονται στον εντοπισμό των προβλημάτων, αναζητούν τρόπους υπερνίκησης και μείωσης των δυσκολιών, διεύρυνσης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη της επιρροής του Κόμματος. Στελέχη που δουλεύουν με συλλογικότητα, αντιπαλεύουν τον υποκειμενισμό, ικανά να αναδεικνύουν άλλα στελέχη, να βοηθούν τους συντρόφους που έχουν στην ευθύνη τους.

Για να αλλάξει το κλίμα στην ΚΟ, είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα να βελτιωθεί η ποιοτική και ποσοτική προσφορά της ΝΕ και των μελών της. Τα μέλη της απερχόμενης ΝΕ πρέπει να κρίνουν τη δουλιά τους με συγκεκριμένα κριτήρια.

Κατά πόσο συμβάλαμε στο άνοιγμα της πολιτικής δράσης σε ευρύτερο χώρο, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων στις παρατάξεις, στη γραμμή του ΠΑΜΕ, στην ανάπτυξη των στρατολογιών, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και στη νεολαία, στην αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», στη βελτίωση της οικονομικής δουλιάς της οργάνωσης.

Νομίζουμε ότι στη βάση των παραπάνω κριτηρίων και απαιτήσεων πρέπει να αξιολογούνται και οι προτάσεις για το νέο όργανο.

Η δουλιά της ΝΕ για τα οικονομικά

Η ΝΕ εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες στον τομέα αυτό, μας λείπει η συστηματική σχεδιασμένη δραστηριότητα, ο περιοδικός συστηματικός δημιουργικός έλεγχος σ' όλη την έκταση της οργάνωσης, το νοικοκύρεμα. Δεν έχει γίνει δυνατό όλα τα μέλη της ΝΕ, ανεξάρτητα από τη χρέωση που έχουμε, να νιώθουμε προσωπική ευθύνη για τα οικονομικά της οργάνωσης. Στα θετικά της ΝΕ, είναι οι επιτυχημένες επιδόσεις στις οικονομικές εξορμήσεις, πράγμα όμως που δε λύνει το πρόβλημα των εσόδων. Μπορεί να είχαμε επιτυχίες στις οικονομικές εξορμήσεις, όμως, ταυτόχρονα αναδεικνυόταν και το σοβαρό πρόβλημα ότι αρκετά μέλη δεν ανταποκρίνονταν. Χρειάζεται λοιπόν, η νέα Επιτροπή να προχωρήσει αποφασιστικά σε μια σειρά μέτρα. Η ΝΕ, αν και έκανε προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να λύσει ένα πρόβλημα καταστατικής συνέπειας, δηλαδή την πληρωμή των συνδρομών και την οικονομική δουλιά από όλα τα μέλη της οργάνωσης, σε μηνιαία βάση. Το θέμα δεν αφορά τη ΝΕ μόνο, δεδομένου ότι η δουλιά συνδέεται και με τη δράση των παρακάτω οργάνων, στον κύκλο επιρροής και γνωριμιών του Κόμματος.

Η δουλιά του Νομαρχιακού Γραφείου

Το ΝΓ, ανανεωμένο σε σημαντικό βαθμό, είχε σταθερές και προγραμματισμένες συνεδριάσεις με κάποιο σχεδιασμό στην εξέταση των θεμάτων. Παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις, σχεδίασε στο επίπεδο της ΝΕ τη δράση της οργάνωσης. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες ή υπέδειξε προς τις ΚΟ πρωτοβουλίες συσπείρωσης δυνάμεων, παρέμβασης στα προβλήματα του νομού, σε ζητήματα που έβαζε η επικαιρότητα. Τα μέλη του ΝΓ έκαναν προσπάθειες να είναι κοντά στα όργανα και στις ΚΟ, συνέβαλαν - όσο μπορούσαν - στον προβληματισμό για τα γενικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την οργάνωση.

Ωστόσο, υπάρχουν αδυναμίες στη δράση του ΝΓ που έπαιξαν ρόλο στις αδυναμίες και ελλείψεις της ΝΕ, όπως εκτέθηκαν παραπάνω. Αδύνατο σημείο στη δουλιά του, η έλλειψη σταθερού εποικοδομητικού ελέγχου στην προώθηση των αποφάσεων. Ιδιαίτερα αδύνατος στάθηκε ο έλεγχος για τα ζητήματα της κομματικής οικοδόμησης, στρατολογίας. Υπάρχουν ζητήματα που το ΝΓ δεν κατάφερε να τα παρακολουθήσει και κατά κάποιο τρόπο να τα ελέγξει, όπως π.χ. η δουλιά στους ΕΒΕ, στην αγροτιά, στην υγεία, στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΤΑ.

Δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στο να προχωρήσουν οι ώριμες αναδιατάξεις των κομματικών δυνάμεων. Το ΝΓ θα μπορούσε πιο πρακτικά και με μεγαλύτερη προσοχή να ασχοληθεί, τόσο με το περιεχόμενο των συνεδριάσεων της ΝΕ, όσο και με την καλύτερη αξιοποίηση αρκετών μελών της.

Το νέο ΝΓ πρέπει με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να προχωρήσει στη συγκρότηση των τμημάτων, που είναι απολύτως αναγκαία. Ιδιαίτερη φροντίδα και αποφασιστικότητα πρέπει να δείξει, ώστε να περάσει μέσα στις κομματικές οργανώσεις, ιδιαίτερα στην ΚΝΕ, ένα πρόγραμμα, σταθερό, ευέλικτο της ιδεολογικής δουλιάς. Να χτυπηθεί η υποτίμηση προς τον τομέα αυτό, να μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω ο καθημερινός όγκος των προβλημάτων. Τα μέλη του ΝΓ μπορεί και πρέπει να δουλέψουν με μεγαλύτερη απαιτητικότητα και με το προσωπικό παράδειγμα, ώστε να αλλάζουν στάση τα στελέχη, τα μέλη και τα όργανα στην οργάνωση της ιδεολογικής δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ