Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα θέλουν όλα δικά τους

Οι θέσεις του ΣΕΒ για τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ, τα παρατηρητήρια απασχόλησης και άλλα ζητήματα αποτελούν ουσιαστική απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις αντεργατικές απαιτήσεις των βιομηχάνων
Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις αντεργατικές απαιτήσεις των βιομηχάνων
Οπως και στο ζήτημα της εκπαίδευσης, έτσι και για μια σειρά άλλα θέματα, όπως τη δράση του ΟΑΕΔ ή τη λειτουργία - διαχείριση του ΛΑΕΚ, οι θέσεις των βιομηχάνων έχουν στο επίκεντρό τους την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου έως και ασυδοσίας.

Για τους βιομηχάνους, ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει λειτουργικές αδυναμίες, που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στη σημερινή πραγματικότητα. «Συμπτωματικά», η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ιδιωτική, ξένη συμβουλευτική εταιρία, το έργο της κατάρτισης «επιχειρησιακού σχεδίου». Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει στην εταιρία προβλέπουν την παράδοση τμημάτων του ΟΑΕΔ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να προωθεί την «απασχολησιμότητα».

Γι' αυτό και οι προτάσεις του ΣΕΒ μάλλον «αδικούν» την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ζητάει επίσης και επαναπροσδιορισμό της επιδοματικής πολιτικής της ανεργίας και η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της μελέτες που κάνουν πιο αυστηρό το σύστημα, για να ικανοποιηθεί και ο πρωθυπουργός, που θεωρεί ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας αποτελεί κίνητρο για να μην εργαστεί ένας άνεργος!

Ενα ακόμη από αυτά που ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων είναι και η «νέα θεώρηση των προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης». Αυτό αβίαστα «μεταφράζεται» σε «περισσότερα χρήματα, με ευκολότερο τρόπο» για την εργοδοσία.

ΛΑΕΚ

Οι θέσεις που προβάλλει ο ΣΕΒ για το μέλλον αυτού του λογαριασμού έχουν ως στόχο την «αξιοποίηση» από αυτούς των 128 δισ. δραχμών, που αποτελούν σήμερα το αδιάθετο υπόλοιπο στο λογαριασμό! Ο ΛΑΕΚ λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΑΕΔ, αλλά διοικείται από τους «κοινωνικούς εταίρους», ενώ οι αποφάσεις του εγκρίνονται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ. Είναι ένας λογαριασμός στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα από ειδική εισφορά, με σκοπό να διατεθούν για επιπλέον δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι βιομήχανοι εκφράζουν την άποψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά ο λογαριασμός και θεωρούν ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί, έτσι ώστε να «σχεδιαστούν δράσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης σύγχρονων μορφών κατάρτισης, της επιδότησης της ανεργίας σε επιλεγμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού»!

Ο ΣΕΒ ζητάει επίσης την αναθεώρηση του ρόλου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, ώστε να διεξάγει έρευνες που να καλύπτουν «τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων»! Τώρα, ο ρόλος του παρατηρητηρίου είναι η στατιστική ανάλυση στοιχείων για τη λεγόμενη αγορά εργασίας και η επιστημονική στήριξη του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνει τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, στην οποία θα συμμετέχουν και η οποία θα διαμορφώνει τα «Εθνικά Σχέδια Δράσης για την απασχόληση», θα σχεδιάζει πολιτικές απασχόλησης, θα αξιολογεί τις υφιστάμενες πολιτικές και θα παρεμβαίνει με πολλές ακόμη μορφές στην πολιτική που ακολουθείται!


Τα κείμενα έγραψε:
Ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Με ξένα κόλλυβα»(2005-08-14 00:00:00.0)
Ενιαία δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2001-08-03 00:00:00.0)
Πρόταση για αυτόνομο οργανισμό(2001-07-31 00:00:00.0)
Με τα λεφτά των άλλων...(1999-12-18 00:00:00.0)
"Καλπάζει" η ανεργία(1998-09-22 00:00:00.0)
Χρηματοδότηση του ξεπουλήματος από τον ΛΑΕΚ!(1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ