Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ας δανειστούμε από το μέλλον...

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παλιοί ήταν αξιότεροι των συγχρόνων και οι πεθαμένοι έχουν περισσότερα να «πουν» από τους ζωντανούς. Επιχειρούν συγκρίσεις του «τότε» με το «τώρα» και διαπιστώνουν απόσταση σε παρασάγγες. Κοιτούν με αγωνία γύρω τους και νιώθουν να βυθίζονται σ' ένα απύθμενο κενό.

«Μέγα έλλειμμα» διαπιστώνουν στο χώρο της διανόησης. Λείπουν, λένε, διανοούμενοι πρόθυμοι και ικανοί να μιλήσουν στην κοινωνία και να δράσουν στην πολιτική, να εκφράσουν τις προοδευτικές ιδέες, να ηγηθούν της ηθικής αντίστασης στην παρακμή, να σταθούν αρωγοί στην ταξική αντεπίθεση κατά του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, συναγωνιστές στις πατριωτικές μάχες του λαού μας κατά της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Δηλώνουν, με λύπη και θυμό, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών διανοουμένων είναι μικρής εμβέλειας, ενώ πάρα πολλοί έχουν ενταχθεί πλήρως και υπηρετούν, με το αζημίωτο φυσικά, το «σύστημα».

«

Πού είναι διανοούμενοι σαν το παιδαγωγό Γληνό, τον ποιητή Ρίτσο, τον συγγραφέα Καζαντζάκη, τον χαράκτη Τάσσο, τον σκηνοθέτη Κουν, τον ηθοποιό Κατράκη, τον μουσικοσυνθέτη Λοΐζο κι άλλους πολλούς ογκόλιθους της αριστερής διανόησης, που έθεσαν το έργο τους και τη ζωή τους στην υπηρεσία του λαού, της πατρίδας και της κοινωνικής προόδου;», αναρωτιούνται.

Και προχωρούν: «Δε λείπουν μόνο οι ογκόλιθοι της αριστερής διανόησης, αλλά και διανοούμενοι που δεν ανήκαν στην Αριστερά, ούτε είχαν ενεργή σχέση με το λαϊκό κίνημα, αλλά το έργο τους είναι σημαντικό και, εν τέλει, προοδευτικό. Πού είναι σήμερα διανοούμενοι της "άλλης όχθης" όπως ο Παπανούτσος, ο Σεφέρης, ο Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Χατζιδάκις, ο Χορν, ο Ανδρόνικος και πολλοί άλλοι;».

Πράγματι, δε φαίνεται να υπάρχει πληθώρα αριστερών διανοουμένων στην εποχή μας. Κι αυτό εξηγείται καθώς διανύουμε τα χρόνια μετά από τη «μεγάλη ήττα», που έφερε γενικευμένη κοινωνική παρακμή, μέσα στην οποία η αριστερή σκέψη «ασφυκτιά» και «χάνεται». Υπάρχουν, όμως, σήμερα αριστεροί και της «άλλης όχθης» σημαντικοί διανοούμενοι - παλιοί που ζουν ακόμα και νέοι που τώρα ξεκινούν - οι οποίοι αρνούνται να ενταχθούν και να υπηρετήσουν την εξουσία και το «σύστημα», έναντι χρηματικού ή άλλου τιμήματος εξαγοράς τους. Μόνο που θα πρέπει και να θέλει και να ξέρει κανείς πού θα ψάξει να τους βρει, πώς και πού θα τους αξιοποιήσει.

Η ανεύρεσή τους δεν είναι εύκολη. Κάποιοι απ' αυτούς «περπατούν στα σκοτεινά» και πισωπατούν έντρομοι για να μην τυφλωθούν από τα φώτα της δημοσιότητας κι άλλοι «χτίζουν» γύρω τους «τείχη συνείδησης», για να μην τους βρει το χρήμα και τους αγοράσει. Και υπάρχουν εκείνοι - έστω λίγοι - που τολμούν να βγουν στο «ξέφωτο» για να συγκρουστούν απευθείας με τη φιλοσοφία της αποενοχοποιημένης αδράνειας και την εξουσία τάξεων, καθεστώτων και καταστάσεων. Ολοι αυτοί - και ιδίως οι τελευταίοι - πολλές φορές ξεχνιούνται, ή υποβαθμίζεται το ήθος και το θάρρος τους να πορευτούν «ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες» στην εποχή της «λυγισμένης μέσης».

Ποτέ οι πεθαμένοι δεν έχουν να «πουν» περισσότερα από τους ζωντανούς, ούτε και στην εποχή μας των «αρνητικών ηρώων», των «αποδιοπομπαίων τράγων» και των «παρείσακτων ιδεολόγων». Ας ψάξουμε, λοιπόν, να βρούμε όσους δεν πέθαναν ακόμα κι έχουν να πουν πολλά και να πράξουν περισσότερα. Κι αν δεν υπάρχουν στο παρόν τόσοι όσοι χρειάζονται, δε θα ανακαλέσουμε από το παρελθόν, αλλά θα δανειστούμε από το μέλλον...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ