Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φτηνοί εργάτες χωρίς δικαιώματα

Διασφαλίζεται  η υπερεκμετάλλευσή τους με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Την ομηρία των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας κατοχυρώνουν οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και θα συνέλθει για το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που θέλει η είσοδος των μεταναστών στη χώρα μας να προσδιορίζεται από τις ανάγκες, κάθε φορά, της άρχουσας τάξης για φτηνό και «έτοιμο» εργατικό δυναμικό, δεν αλλάζει σε σχέση με το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί προεκλογικά - στις 14 Δεκέμβρη 1999. Αντίθετα, περιέχει περαιτέρω... ασφαλιστικές δικλείδες ώστε οι οικονομικοί μετανάστες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι και όχι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας που ζουν κι εργάζονται, αφού - σύμφωνα με τα χτεσινά δημοσιεύματα - φτάνει στο σημείο να στερεί από τα παιδιά των μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα ακόμα κι αυτό το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις για απαγόρευση φυλετικών, εθνικών ή θρησκευτικών διακρίσεων, και άλλα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επικυρώνει την πολιτική που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κύρια στη Σύνοδο των «15», στο Τάμπερε της Φινλανδίας - για μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που εισέρχονται στις χώρες της Κοινότητας με αυστηρό έλεγχο κατά την παραμονή τους σε αυτές. Η απόφαση ελήφθη μπροστά στο αναμενόμενο κύμα προσφύγων, με την κυνική δήλωση πως «θα δεχόμαστε όσους χρειαζόμαστε». Στην κατεύθυνση αυτή, οι αλλοδαποί θα εισέρχονται στη χώρα με βάση τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό της χώρας που θα καταγράφονται σε λίστες του ΟΑΕΔ. Οι κάρτες εργασίας θα δίνονται από τη Νομαρχία και οι άδειες παραμονής από την Περιφέρεια.

Αγνωστη παραμένει, τέλος, η τύχη των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απόκτησης της πράσινης ή λευκής κάρτας.

Τι είχε προτείνει το ΚΚΕ

Υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, προεκλογικά, εκτιμούσε πως δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των μεταναστών που υπάρχουν στη χώρα μας. Και σημείωνε την πρότασή του: Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Να ληφθούν μέτρα ενάντια στη μαύρη εργασία, με εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για ίση εργασία και αμοιβή των αλλοδαπών με τους Ελληνες. Να καταβάλλονται οι εισφορές των εργοδοτών που απασχολούν αλλοδαπούς στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, το ΚΚΕ πρότεινε την άμεση αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, καθώς και της υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδοτικής ασφάλισης των αλλοδαπών εργαζομένων. Τη χρηματοδότηση, τέλος, οργανώσεων των αλλοδαπών για την καλλιέργεια των παραδόσεων και των εθίμων τους, ενώ σημείωνε πως θα πρέπει να προωθηθεί και η δυνατότητα εκμάθησης της εθνικής τους γλώσσας αλλά και της ελληνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ