Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
Δεν πρέπει να περάσει ο βαρβαρισμός

Μαζική εκδήλωση-απόδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αποτροπή της καταστροφικής για το περιβάλλον αναθεώρησης, που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η αναγκαιότητα για τη ματαίωση της καταστροφικής για το περιβάλλον αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, στην οποία έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναδείχτηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού η Συντονιστική Επιτροπή κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσουν οι εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν, δείχνοντας έτσι την ανησυχία τους αλλά και την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24, η οποία, όπως τονίστηκε σχεδόν από το σύνολο των χτεσινών ομιλητών, στόχο έχει την παράδοση του περιβάλλοντος στους νόμους του εμπορίου.

Κεντρικοί ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο Β. Αποστόλου, δασολόγος, και ο Β. Ζαφειράκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων μαζικών φορέων, απλοί πολίτες, που η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουν για να αφήσουν στα παιδιά τους είναι ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Υποχρέωση όλων να αντιδράσουμε

«Μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το φαύλο πελατειακό σύστημα, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως μέσο αποκόμισης κερδών, αφού στο περιβάλλον σήμερα βρίσκεται ένας πακτωλός χρημάτων», τόνισε στην ομιλία του ο Μ. Δεκλερής. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση, επισήμανε, θα επιφέρει την άτακτη ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, που καταστρέφει τα δάση, και έρχεται να κλείσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς των εκάστοτε κυβερνώντων» με αυτούς που είχαν αγοράσει κατά το παρελθόν δασικές εκτάσεις και περιμένουν να νομιμοποιηθούν τα κτίσματά τους, αφού το περιβάλλον είναι «ο νέος επενδυτικός ορίζοντας για τους οξυδερκείς επιχειρηματίες».

Αναφερόμενος στον παροπλισμό του ΣτΕ, που είναι άλλος ένας στόχος της αναθεώρησης, τόνισε ότι το φαύλο πελατειακό σύστημα δε θέλει να υπάρχει τάξη. Το ΣτΕ, είπε ο Μ. Δεκλερής, ζήτησε τη νομοθέτηση της χωροταξίας στη χώρα μας, να σταματήσει να επικρατεί η πλήρης αναρχία στην οικοδομική ανάπτυξη, όμως όσα σχέδια νόμου μας έστελναν, εμείς τα στέλναμε πάλι πίσω στους αρμόδιους υπουργούς γιατί συνεχώς λάμβαναν ως κριτήριο σύνταξής τους την εξυπηρέτηση του πελατειακού συστήματος. Τελειώνοντας την ομιλία του ο Μ. Δεκλερής είπε προς τους συγκεντρωθέντες ότι αποτελεί υποχρέωση όλων να αντιδράσουν στο περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται αυτήν τη στιγμή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να περάσει ο βαρβαρισμός».

Κινδυνεύει δημόσια περιουσία

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Ζαφειράκης σημείωσε ότι, πλέον, με συνταγματική κάλυψη θέλουν να αποχαρακτηρίζουν τις δασικές εκτάσεις, να τις πολεοδομούν για οικιστική χρήση και μάλιστα χωρίς τον έλεγχο του ακυρωτικού δικαστηρίου, δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ακόμα, συνέχισε ο Β. Ζαφειράκης, η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 υποκρύπτει τον εγκληματικό κίνδυνο απώλειας δημόσιας περιουσίας, αφού ο δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη στοιχειοθέτηση τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου», κάτι που αν καταργηθεί τότε οδηγούμαστε με μαθητική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης.

Ο Β. Αποστόλου, αφού σημείωσε κι αυτός με τη σειρά του τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον η επικείμενη αναθεώρηση, απηύθυνε προς τους συγκεντρωμένους το παρακάτω ερώτημα: «Αν είναι εγκληματίες οι εμπρηστές των δασών, αυτοί που τους επιβραβεύουν τι είναι; Γιατί ουσιαστικά περί επιβράβευσης πρόκειται».

Το ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος κάλεσε σε συσπείρωση και κοινό αγώνα για να μην επιτραπεί η πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της παράδοσής του στο εμπόριο, αποσπώντας σε αρκετές φάσεις της ομιλίας του το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Αντίθετα, οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν αρνητικά στην προσπάθεια του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κοντογιαννόπουλου να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική πάνω στο θέμα συνολικά του περιβάλλοντος, αλλά και να αποδείξει την «αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου». Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος απέφυγε τις επιδοκιμασίες, λέγοντας ότι ναι μεν η ΝΔ είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου αυτού, αλλά ο ίδιος δε θα την ψηφίσει, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος έχει επιτρέψει στους βουλευτές που διαφωνούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση...

Στη χτεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η βουλευτής του Συνασπισμού Μ. Δαμανάκη, ενώ σημείωμα συμπαράστασης έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση επίσης απέστειλε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θ. Ξανθόπουλος, στον οποίο τόνισε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, σημειώνοντας ακόμη ότι το ΕΜΠ θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες μέρες για το ζήτημα και θα λάβει απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ