Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΕΣΥ
Αλλο δημοσιογράφος, άλλο αστυνόμος

Σοβαρότατες υπενθυμίσεις κάνει στα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της απαγωγής ομήρων - επιβατών λεωφορείου και την εμπλοκή γνωστού δημοσιογράφου στην υπόθεση.

Η ΠΟΕΣΥ συζήτησε το θέμα στη χτεσινή συνεδρίασή του και αποφάσισε ομόφωνα να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους πως:

  • Οι δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο της δεοντολογίας του επαγγέλματος, δεν επιτρέπεται να εντάσσονται σε οποιονδήποτε επιχειρησιακό ή κατασταλτικό μηχανισμό κρατικών αρχών.
  • Δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις αρχές και να συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη γεγονότων, πέραν των επαγγελματικών καθηκόντων τους. Τυχόν συμμετοχή τους σε ειδικές περιπτώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, συνεπάγεται ότι ο δημοσιογράφους παραιτείται αυτομάτως από την επαγγελματική του ιδιότητα για την αξιοποίηση του γεγονότος.
  • Αποστολή του δημοσιογράφου είναι αποκλειστικά η αντικειμενική ενημέρωση του κοινού και η ελεύθερη κριτική στους χειρισμούς των αρμόδιων αρχών.

Τέλος, η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί ότι δε θα δεχτεί κανέναν περιορισμό της ελευθεροτυπίας και των δικαιωμάτων του δημοσιογράφου για ελεύθερη πρόσβαση στα γεγονότα και τις πηγές με άλλοθι την κρισιμότητα ανάλογων συμβάντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ