Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Απουσίαζαν τα προβλήματα και οι κοινωνικοί φορείς

19ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, για χρόνια το αίσχος συνεχίζεται, σχολείο σε βενζινάδικο
19ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, για χρόνια το αίσχος συνεχίζεται, σχολείο σε βενζινάδικο
Μια εξιδανικευμένη εικόνα της σχολικής πραγματικότητας στην Αθήνα παρουσιάστηκε χτες στην ημερίδα με θέμα «Αθήνα - σχολική στέγη 2000, Σχολικό περιβάλλον σήμερα. Χωροταξιακός σχεδιασμός» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Στη φιέστα που στήθηκε στο Γκάζι παραβρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας, η διοίκηση του ΟΣΚ και ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ οι μεγάλοι απόντες - αφού δεν τους δόθηκε βήμα - ήταν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που βιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση των ελλείψεων και της αποψίλωσης του λυκείου. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και η Δημοτική Αρχή, εξήραν τη συνεργασία τους στο ζήτημα της αποκατάστασης των σχολείων που επλήγησαν από τους σεισμούς, ενώ το υπουργείο Παιδείας επανέλαβε τις υποσχέσεις για εξάλειψη της διπλοβάρδιας μέχρι το 2003. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένες και με το βάρος να πέφτει στις τσέπες των εργαζομένων, καθώς η μετατόπιση της ευθύνης για τα σχολεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους, ενώ το συγκεκριμένο κονδύλι είναι φέτος κατά 53% μειωμένο.

Ξεκινώντας από τα σχολικά κτίρια, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, στην ομιλία του κατέληξε στον αυριανό Ευρωπαίο πολίτη, τον περιπλανώμενο απασχολήσιμο, που θα χρειαστεί να αλλάξει πέντε φορές επάγγελμα στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό άλλωστε φαίνεται να εννοεί το υπουργείο Παιδείας όταν μιλά για σχολικά κτίρια που να ανταποκρίνονται στις «σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις». Από την ομιλία του υπουργού δεν έλειψαν οι αναφορές στην κοινωνία της γνώσης, στην «ανταγωνιστικότητα», αλλά και στις «τομές» που έγιναν στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια και στις ανάγκες της εποχής «που προσδιορίζονται αυστηρά στη δημιουργία δομών και λειτουργιών που οδηγούν το παιδί στη διά βίου μάθηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις «νέες διαστάσεις» που αποκτά ο ρόλος του σχολείου, καθώς η «διά βίου εκπαίδευση θα είναι αύριο μια αυτονόητη καθημερινότητα που θα δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις για υποδομή και οργάνωση». Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Μ. Μπαλτάς, παρουσίασε έναν απολογισμό του έργου του ΟΣΚ στο ζήτημα της σχολικής στέγης, συνδέοντάς το με τη «βελτίωση ως προς τους τρόπους οργάνωσης, διαχείρισης και προβολής των δραστηριοτήτων του Οργανισμού». «Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, το ότι σε σχέση με το έτος 1995 το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 150 περίπου άτομα, ενώ οι ανάγκες και υποχρεώσεις του έχουν υπερπολλαπλασιαστεί», σαν να πρόκειται για κάτι καλό. Την ίδια στιγμή που ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει μετατραπεί σε ΑΕ και έχει προσαρμοστεί πλήρως στους νόμους της αγοράς, πράγμα που χωρίς αμφισβήτηση πλήττει τον κοινωνικό του χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ