Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Αντιδρούν στον αποκλεισμό τους

Αποκαλυπτικός σχετικά με την τύχη των πόρων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας - στην παρέμβασή του χτες στην Ολομέλεια των νομαρχών της χώρας - λέγοντας πως οι κανονισμοί διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τέτοιοι, «ώστε να χάσουμε τους μισούς πόρους».

Βέβαια, η εν λόγω τοποθέτηση στόχο είχε να υπερκεράσει τις διαμαρτυρίες των νομαρχών, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή Ολομέλειά τους, για τη θεσμοθέτηση - με νομοσχέδιο που συζητούνταν χτες στη Βουλή - της Διαχειριστικής Αρχής που έχει τον απόλυτο έλεγχο της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πάχτας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής.

Ο ίδιος αρνήθηκε το αίτημα των νομαρχών να διασφαλιστεί με ερμηνευτική εγκύκλιο η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό των έργων από τη μία πλευρά και να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι η πρώτη θα διαχειριστεί περίπου το 25% του ΚΠΣ και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, από την άλλη. Οι νομάρχες συμπλήρωσαν πως με το εν λόγω σχέδιο νόμου «για τη διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο του ΚΠΣ», καταργείται ο δημοκρατικός προγραμματισμός, που καθορίζει την ευθύνη κάθε φορέα.

Βέβαια, οι νομάρχες, αντιπροσωπεία των οποίων μετέβη χθες στη Βουλή για να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, προσπέρασαν πως ο δημοκρατικός προγραμματισμός έχει καταργηθεί στην πράξη, αφού η εμπειρία δείχνει: Πρώτον, πως, κατά συντριπτική πλειοψηφία, το ΚΠΣ χρηματοδοτεί έργα επιλέξιμα, επί της ουσίας έργα που αποφέρουν κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ο κάθε τόπος. Δεύτερον, πως το «πάνω χέρι» δεν έχουν οι φορείς του λεγόμενου προγραμματισμού, όπως δήμοι ή νομαρχίες, αλλά το περιφερειακό συμβούλιο και τώρα η Διαχειριστική Αρχή. Και οι νομάρχες χτες δε σχολίασαν ούτε την επιλεξιμότητα, την οποία αντίθετα αποδέχτηκαν, καλώντας μάλιστα το περιφερειακό συμβούλιο στις περιπτώσεις που τα έργα τα οποία προτείνουν κρίνονται ως μη επιλέξιμα, αυτά να μην ακυρώνονται. Αντίθετα να επιστρέφονται στα νομαρχιακά συμβούλια, ώστε να επανεξετάζουν τις προτάσεις τους, δηλαδή να τις αλλάζουν με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ