Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Κλειστούς» διαγωνισμούς για τα έργα επιλέγει η κυβέρνηση

Μακέτα του Ολυμπιακού χωριού

«Αθήνα 2004»

Μακέτα του Ολυμπιακού χωριού
Το θέμα των «περιορισμένων» και «κλειστών» διαδικασιών στους διαγωνισμούς των μελετών και των έργων που θα εκτελεστούν για την Ολυμπιάδα του 2004 επανέφερε πάλι χτες ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο «Μεγάλα Τεχνικά Εργα» που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δίνοντας μια πρόγευση από τις συνθήκες αδιαφάνειας που πρόκειται να επικρατήσουν στον τομέα, αυτό το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός, αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απευθείας αναθέσεις των έργων, γιατί έτσι θα γίνονταν προσφυγές στην ΕΕ που συγχρηματοδοτεί πολλά από τα έργα, στη συνέχεια δεν απέκλεισε να ακολουθηθεί η κλειστή διαδικασία της προεπιλογής, σε «δύο κύκλους», όπως είπε, λόγω του επείγοντα χαρακτήρα των έργων. Τη διαδικασία αυτή - όπως μάλιστα πρόσθεσε - μπορεί κανείς να ακολουθήσει και σήμερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά τώρα αυτό θα γίνει με «μεγαλύτερη συχνότητα»! Αξίζει να σημειώσουμε ότι για «περιορισμένες διαδικασίες» και για «στενότερους και ταχύτερους διαγωνισμούς», είχε μιλήσει ο Θ. Πάγκαλος και τον περασμένο Ιούλη...

Στη συνέχεια ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε έντονη αμφιβολία για το αν το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας επαρκεί για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το «παράθυρο», πολλά από τα έργα αυτά να εκτελεστούν από ξένες κατασκευαστικές εταιρίες ή ακόμη και από ξένους εργατοτεχνίτες!

Σε άλλη συζήτηση στο ίδιο συνέδριο, ο ειδικός γραμματέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Καρτάλης, παραδέχτηκε ότι το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των έργων προκαλεί εκνευρισμό στο επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα θα γίνουν έγκαιρα, αφού στην πλειοψηφία τους θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2001. Ο ίδιος ανέφερε ότι η προώθηση των ολυμπιακών έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης στην οποία στην αρχή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από την κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην πράξη επειδή στις περιοχές αυτές οι συντελεστές δόμησης ήταν πολύ μικροί και υπήρχαν περιορισμοί στις χρήσεις γης. Ουσιαστικά, δηλαδή, επειδή δε θα έβγαζε από αυτή τη δουλιά υπερκέρδη το μεγάλο κατασκευαστικό και τραπεζικό κεφάλαιο...

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Καρτάλης ανέφερε ότι τα Χωριά των δημοσιογράφων (το πολύ 10.000 άτομα, γιατί άλλα τόσα περίπου ανήκουν στην «ολυμπιακή οικογένεια» και θα φιλοξενηθούν στα δωμάτια που έχει κρατήσει η ΔΟΕ) θα κατασκευαστούν σε δημόσιες εκτάσεις στις περιοχές του ΟΑΚΑ, του Μενιδίου, στη νότια παραλία του Φαλήρου και στην Ανατολική Αττική - πιθανόν στο Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ομιλητής για την κατασκευή του τραμ, άνετα μπορεί να κρίνει κανείς ότι προαλείφεται μια ακόμη αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με ιδιώτες. Συγκεκριμένα οι εργασίες για το τραμ θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί από το ελληνικό δημόσιο η υποδομή (τα έργα πολιτικού μηχανικού), ενώ στη συνέχεια με δεύτερο διαγωνισμό θα ανατεθεί ουσιαστικά η λειτουργία του τραμ σε ιδιώτες...

Συνάντηση Αγγελοπούλου - Κωνσταντόπουλου

Επίσκεψη στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, αμέσως μετά, χαρακτήρισε «χρήσιμη και ουσιαστική» τη συζήτηση που είχε με τη Γ. Αγγελοπούλου και άλλα στελέχη της εταιρίας. Πρόσθεσε δε ότι «διαπιστώσαμε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» και ότι «η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της άκουσαν τις παρατηρήσεις, τις ενστάσεις και τις απόψεις του ΣΥΝ».

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι με τον πρόεδρο του ΣΥΝ «μοιραζόμαστε τα ίδια αισθήματα». Είπε επίσης ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο» και εξήγησε ότι «είναι θέματα που αφορούν στην κοινωνία και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων» γιατί, το θέμα είναι «πώς θα διεισδύσουμε στην κοινωνία και πώς θα πείσουμε όλον τον κόσμο να συνεργαστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να υιοθετήσει νέους τρόπους δουλιάς στην καθημερινή του ζωή».

  • Την αναμενόμενη συμφωνία της με την επιλογή της εταιρίας του Μ. Ρομέρο για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων εξέφρασε χτες η σχετική επιτροπή της ΔΟΕ. Τέλος, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας ξεναγήθηκε χτες στην περιοχή Μερέντα Μαρκόπουλου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ