Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο

Την παράδοση στους ιδιώτες του φιλέτου των επικοινωνιών κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο Σ. Σκοπελίτης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Ενα ακόμα βήμα στην παράδοση στρατηγικών τομέων του δημοσίου στο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση των επικοινωνιών» που συζητιέται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο ο ΟΤΕ χάνει την αποκλειστικότητα στη σταθερή τηλεφωνία και από τη νέα χρονιά θα μπορεί όποιος ιδιώτης θέλει να ιδρύσει δικό του τηλεοπτικό οργανισμό και να πουλά στους ενδιαφερόμενους υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Μάλιστα, ενδεικτικό της αντίληψης υποταγής των πάντων στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, είναι και η δυνατότητα που δίνεται στους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιούν τα δίκτυα του ΟΤΕ.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο παραδίνονται οι τηλεπικοινωνίες στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή τη διαδικασία υλοποιώντας εντολές και επιταγές της ΕΕ. Με την πολιτική αυτή, είπε, ανοίγει ο δρόμος στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου να «βάλει χέρι» σε έναν ιδιαίτερα σοβαρό τομέα - φιλέτο όπως οι τηλεπικοινωνίες.

Το κράτος, είπε ο βουλευτής, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει στο περιθώριο και θα είναι ένας απλός παρατηρητής των εξελίξεων σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα, όπως οι τηλεπικοινωνίες που σχετίζονται και με την εθνική ασφάλεια.

Ο Σ. Σκοπελίτης αναφερόμενος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που θα εποπτεύει την όλη διαδικασία και που από την κυβέρνηση εμφανίζεται ως ανεξάρτητη, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ανεξάρτητη αρχή τη στιγμή που τα έξι μέλη της διορίζονται από τον υπουργό και τα υπόλοιπα τρία από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με την κατάργηση τής αποκλειστικότητας του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία ο χώρος γίνεται ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να παρέχει την υποδομή του στους ιδιώτες προκειμένου αυτοί, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για συμμετοχή της ΔΕΗ στο όλο εγχείρημα μόνο μέσω κοινοπραξίας στην οποία θα συμμετέχει το πολύ μέχρι 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ