Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στρατηγική σύμπλευση στην καταστολή του λαϊκού κινήματος

Η στρατηγική σύμπλευση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκφράζεται και στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος, στην καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Αλλωστε, τα σωρευμένα αντιλαϊκά τους μέτρα και οι συνέπειές τους στους ανθρώπους του μόχθου (χαμηλά μεροκάματα, ανεργία, εμπορευματοποιημένη Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, εργοδοτικά εγκλήματα, τσάκισμα εργασιακών σχέσεων, ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων από τα μονοπώλια, πλευρές όλα της ευρωενωσιακής πολιτικής που διαχρονικά προωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), χρειάζονται και την άγρια καταστολή. Τρομονόμους, παρακολουθήσεις και φακέλωμα, προκειμένου να περιορίσουν τις ογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι του δικομματισμού συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, όχι απλά νομοθετώντας διαδοχικά τρομοεκτρώματα, αλλά και ψηφίζοντας ο ένας τις προτεραιότητες του άλλου.

Πιο πρόσφατο σχετικό παράδειγμα, το γεγονός ότι ψήφισαν μαζί πριν λίγες μέρες στη Βουλή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το κυβερνητικό νομοσχέδιο για δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού χαρακτήρα και ανταλλαγή πληροφοριών με τους Αμερικανούς για ύποπτους «τρομοκρατίας», πανηγυρίζοντας για την κατάργηση της βίζας όσων θέλουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Οτι στις ΗΠΑ θα ταξιδεύουν μόνο όσοι Ελληνες έχουν διαβατήρια εφοδιασμένα με τσιπ όπου θα αποθηκεύονται ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα. Το νομοθέτημα που καταψήφισε το ΚΚΕ, θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για παραπέρα ανάπτυξη του φακελώματος, ενώ θα διατίθενται 2.000.000 ευρώ για 50.000 δεδομένα DNA κάθε χρόνο. Επιπλέον, η χώρα θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια για το αν θα εφαρμόζει σωστά όσα επιθυμούν οι ΗΠΑ.

Αλλά ας δούμε τα «κατορθώματά» τους αναλυτικότερα:

Οι τρομονόμοι

Χαρακτηριστική περίπτωση σύμπλευσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οι «τρομονόμοι». Ο πρώτος (ν. 2928/2001) ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους και της ΝΔ. Σχολιάζοντας στις 13/3/2001 ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και τότε βουλευτής της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος τον ΠΑΣΟΚικό «τρομονόμο», έλεγε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι είναι περίπου πανομοιότυπο με εκείνο που είχε θεσπίσει η ΝΔ την περίοδο 1992 - 1993 (...) είναι μια σωστή κίνηση, που ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις προτάσεις που είχαμε κάνει προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης». Πράγματι το ΠΑΣΟΚ κατάργησε το 1993 σχετικό νόμο που η ΝΔ επέβαλε το 1992, για να τον επαναφέρει το 2001, αφαιρώντας μόνο τις διατάξεις για τη δημοσίευση προκηρύξεων στις εφημερίδες.

Στις 15/6/2004, αμέσως μετά τις τότε ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το δεύτερο «τρομονόμο». Κείμενο επεξεργασμένο, σχεδόν έτοιμο, από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ). Ψηφίστηκε ως ο νόμος 3251/2004.

Το ΠΑΣΟΚ, αντιπολίτευση πλέον, δήλωνε στις συζητήσεις στη Βουλή κατ' αρχήν σύμφωνο. Αλλωστε, είχε υπογράψει (και δήλωνε ότι δεν άλλαξε θέση) τον «ευρωτρομονόμο» Δεκέμβρη 2001, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στη Βουλή τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά καταψήφισαν κρίνοντας την κυβέρνηση για «προχειρότητα». Ουσιαστικά ζητούσαν μικροαλλαγές που δεν άλλαζαν το αντιδημοκρατικό περιεχόμενο.

Οι παρακολουθήσεις

Στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τοποθέτησαν πάνω από 1.600 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο λεκανοπέδιο, το σύστημα «C4I».

Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με εισήγηση της 26/7/2002, έθεσε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί το «Κλειστό Κύκλωμα Ασφάλειας και Επιτήρησης δρόμων και περιοχών αστυνομικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Μία από τις λειτουργίες που ζητήθηκε να επιτελεί το σύστημα ήταν η «συνεχής ηχογράφηση οπτικοακουστικού σήματος από όλες τις κάμερες του συστήματος, ψηφιακά επεξεργασμένο σε 24ωρη βάση και για 365 μέρες το χρόνο». Με βάση την εισήγηση τα αποθηκευμένα αυτά οπτικά και ηχητικά σήματα να μπορούν να γίνουν αντικείμενο παραπέρα «επεξεργασίας» και «ανάλυσης» για να «εξαχθούν πληροφορίες». «Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος είναι η προηγμένη επεξεργασία οπτικών και ακουστικών σημάτων, με στόχο τον αυτόματο, μέσω υπολογιστή, εντοπισμό συμβάντων αστυνομικού ενδιαφέροντος», έγραφε η επιτροπή. Ειδική ενότητα για το τι πρέπει να καταγράφουν οι κάμερες έγραφε: «Ανίχνευση ιδιαίτερων ήχων - πυροβολισμών - εκρήξεων» και «Ανίχνευση φωνητικών κλήσεων - κραυγών». Δηλαδή τα προσαρμοσμένα στις κάμερες μικρόφωνα μπορούν να καταγράφουν συνθήματα, και ποιος εγγυάται ότι δεν επεκτείνονται σε συνομιλίες, πάντα με γνώμονα κάποια «ασφάλεια»;

Αξιοποιώντας τα μηχανήματα (με τις τεχνικές προδιαγραφές) που παρήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, επί διακυβέρνησης ΝΔ οι υπηρεσίες καταστολής επανειλημμένα τα χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν πορείες και απεργούς. Τυπικά ξεκίνησαν με τις κάμερες σε λειτουργία τάχα προς ρύθμιση της κυκλοφορίας. Υστερα τροποποίησαν το σχετικό νόμο (3625/2007), ορίζοντας «λειτουργία με εντολή εισαγγελέα και εφόσον επίκειται κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια». Και τον Ιούλη, η ΝΔ προκειμένου νομότυπα κι ανεμπόδιστα να παρακολουθεί όποιον διαμαρτύρεται ενάντια στα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά μέτρα, κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή τροπολογία για την καθολική χρήση των χαφιεδοκαμερών. Οι κάμερες να λειτουργούν συνεχώς δίχως κανέναν περιορισμό, παρακολουθώντας, καταγράφοντας, φακελώνοντας όσους παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις και λαϊκούς αγώνες.

Καταστολή των διαδηλώσεων

Στις 29/12/2006 η ΕΛ.ΑΣ. υπό διακυβέρνηση ΝΔ, εξέδωσε εγκύκλιο για περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση: Οτι οι διοργανωτές πορειών έως 500 άτομα περιορίζονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας οριοθετημένη με κώνους, συνοδευόμενοι από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος της πορείας. Οτι απαγορεύονται στάσεις και διακοπές για ομιλίες, οι οποίες θα γίνονται στην αφετηρία ή στον τελικό προορισμό. Οτι οι υπεύθυνοι της διαδήλωσης θα λαμβάνουν μέτρα περιφρούρησης κλπ.

Μέτρα που και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να περάσει, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι' αυτό ευθυγραμμίστηκε (μέσω του τότε υπεύθυνου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαδόπουλου) με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρας, παραβιάζει για άλλη μια φορά ανοιχτές θύρες. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, με ταυτόχρονη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης», τόνιζε.

Μιλούσαν καθαρότερα ως κυβέρνηση. 9/3/2001 ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το περιεχόμενο προσχεδίου νόμου που ετοίμαζε το ΠΑΣΟΚ προς απαγόρευση και καταστολή διαδηλώσεων: «Οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις - πορείες πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μη διαταράσσεται ή να διαταράσσεται μόνο στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η κυκλοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων». Γενικά, νομιμοποιούσαν την απαγόρευση διαδηλώσεων, ακόμα και διάλυσή τους. Θέσπιζαν φακέλωμα διαδηλωτών μέσω βιντεοσκόπησής τους από τις δυνάμεις καταστολής. Καθόριζαν λεπτομερώς τα στάδια χρήσης βίας κατά διαδηλωτών (από «χρήση αστυνομικής ράβδου» και «χημικών μέσων», ως τη χρήση όπλων «δι' εκφοβιστικών βολών εις τον αέρα» ή και «τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου»). Και απαγόρευαν την παρουσία διαδηλωτών «εντός ζώνης ακτίνας 100 μέτρων πέριξ» Μέγαρου Μαξίμου, Βουλής, ΝΑΤΟικών βάσεων, αμερικανικής πρεσβείας κλπ.

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας διακήρυσσε ότι είναι «ένα θέμα (σ.σ: η περιστολή διαδηλώσεων) που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Τη γραμμή έδινε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Με επιστολή του στις 18/11/2002 προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών, ζητούσε να στήσουν «νομοπαρασκευαστική επιτροπή (...) προκειμένου να συντάξει σε εύλογο, αλλά και σύντομο χρόνο, ένα σχετικό νομοσχέδιο». Οτι «είναι ανάγκη επιτακτική να θεσπιστούν (...) και θεμιτοί περιορισμοί που θα αποτρέπουν πολύωρες συμφορήσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από κινητοποιήσεις ολιγάριθμων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η διεξαγωγή της κινητοποίησης σε θεμιτά πλαίσια».

Τα διαβατήρια με τα βιομετρικά δεδομένα

Από την κυβέρνηση ΝΔ ξεκίνησε η απαράδεκτη έκδοση των διαβατηρίων που εμπεριέχουν βιομετρικά δεδομένα. Και εδώ το δρόμο άνοιξε το ΠΑΣΟΚ. 5/1/2004 τέθηκε σε εφαρμογή το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος «US-VISIT», που ανάγκαζε όσους αλλοδαπούς με υποχρέωση έκδοσης βίζας εισέρχονται στις ΗΠΑ, να υποβάλλονται σε έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων και να φωτογραφίζονται, ώστε να διαπιστώνεται επιτόπου, μέσα από ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών, αν έχουν ποινικό μητρώο, αν εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» κλπ. 16/1/2004, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος υπερασπίστηκε στη Βουλή τη λήψη βιομετρικών στοιχείων στα αεροδρόμια για όσους Ελληνες ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Το αιτιολόγησε ότι ακόμη δεν είχαμε «σύγχρονα» ταξιδιωτικά έγγραφα που εμπεριέχουν μηχανικώς αναγνωρίσιμα βιομετρικά στοιχεία (ίριδα, δακτυλικό αποτύπωμα, ψηφιακή φωτογραφία). Οταν, κατά τον Λοβέρδο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναλάμβανε την έκδοση διαβατηρίων, το πρόβλημα θα λυνόταν.

Η ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση, (όπως ήθελε και το ΠΑΣΟΚ) ικανοποίησε τις αμερικανικές πιέσεις η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων να μεταφερθεί στην Αστυνομία. Επιπλέον, αρχές Σεπτέμβρη φέτος, με πρόσχημα την κατάργηση της «βίζας» για τις ΗΠΑ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί στη Βουλή, νομοσχέδιο για δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού χαρακτήρα και ανταλλαγή πληροφοριών για ύποπτους «τρομοκρατίας». Οτι στις ΗΠΑ θα ταξιδεύουν μόνο όσοι Ελληνες έχουν «ηλεκτρονικά διαβατήρια, δηλαδή αναγνώσιμα από μηχάνημα διαβατήρια, τόσο με ψηφιακή φωτογραφία όσο και με ένα ηλεκτρονικά αναγνώσιμο τσιπ που περιέχει συγκεκριμένα δεδομένα του ταξιδιωτικού εγγράφου» (με ανοικτό ενδεχόμενο το τσιπ να εμπλουτίζεται με νέα βιομετρικά στοιχεία). Αποκαλυπτική η στάση του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το ΝΔίτικο νομοθέτημα.

Ο εισηγητής του Ι. Βλαντής διακήρυξε: «Η θέση μας ως ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την τρομοκρατία, είναι προφανής και πασίγνωστη. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε σύμμαχοι με την Αμερική και θα διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί (...) Θεωρώντας ότι είναι σημαντικό και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας, θα ψηφίσουμε την κύρωση του διακανονισμού και της συμφωνίας (...)».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ