Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ - «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Εργαλείο για την ισχυροποίηση των μονοπωλίων

Με παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και νέους φόρους θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα το «μοντέλο» που παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Γρηγοριάδης Κώστας

Το «εναλλακτικό πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» που χτες παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου για να στηρίξει το ψευδεπίγραφο σύνθημα των «διαφορετικών δρόμων» στο επίπεδο της οικονομίας που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «πράσινο περιτύλιγμα», για τη συνέχιση της αντιλαϊκής και ταξικής πολιτικής. Η περιβόητη πρόταση της «πράσινης ανάπτυξης» προβλέπει ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης, της ενέργειας και του νερού. Για το λαό θα σημάνει έξαρση της εκμετάλλευσης και νέους φόρους.

Τα παραπάνω περιγράφονται με σαφήνεια και στο σχετικό πρόγραμμα που πρωτοπαρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στις 5 Μάρτη 2009: «Το Δημόσιο θα σχεδιάζει, θα χρηματοδοτεί, θα δίνει την κατεύθυνση, την αρχική ώθηση και τα κίνητρα, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα παίρνει ο ιδιωτικός τομέας»!!(...)Θα υπάρξουν επενδύσεις σε τομείς από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό (...) στις μεγάλες αυτές επενδύσεις θα υπάρξουν κέρδη. Κέρδη για επιχειρήσεις»! Με άλλα λόγια, ο πυρήνας της στρατηγικής ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από την προώθηση των αναγκαίων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, βάσει της στρατηγικής της Λισαβόνας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Παχυλές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο

Στο κεφάλαιο «Πράσινη Ανάπτυξη - οι προτάσεις μας» το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Υποστήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας που θα βασιστεί σε ένα πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων για την έναρξη και ανάπτυξη της επιχείρησης». Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται προς το μεγάλο κεφάλαιο για την «παροχή νέων οικονομικών κινήτρων», «αξιοποίηση των ΕΣΠΑ» (κοινοτικών επιδοτήσεων ήδη η ΝΔ έχει δώσει πάνω από 5,5 δισ. ευρώ), «φοροαπαλλαγών», «τραπεζικών δανείων με εγγυητή το Δημόσιο» και σημειώνει ότι θα χρησιμοποιήσει για εργαλεία: «Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων». Ζεστό χρήμα θα λάβουν όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επενδύσουν «στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού, των γεωργικών μας προϊόντων, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό».

-- Την «πλήρη απελευθέρωση των τομέων της ενέργειας» με «τη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με παροχή στοχευμένων κινήτρων σε δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας (αιολική), μετατροπής κτιρίων σε βιοκλιματικά». Ουσιαστικά προτείνει την ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της παράδοσης των τομέων της ενέργειας στους ιδιώτες. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι το κράτος θα «εγγυηθεί τιμή που δεν θα είναι κατώτερη της εκάστοτε «οριακής τιμής συστήματος», εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη στους επιχειρηματίες, με τον κρατικό μηχανισμό να αποτελεί τον πιο σίγουρο «πελάτη» αφού: «Θα υπάρξει συστηματική στροφή του δημόσιου τομέα στις πράσινες προμήθειες»!

-- Την εκπόνηση ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των τελευταίων ελευθέρων χώρων της Αθήνας (Ελληνικό, Φάληρο, Γουδί, Ελαιώνας)», τα οποία βάσει του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- «Αξιοποίηση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων (...) μέσα από πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ιδιωτική συμμετοχή (...) αλλά και πρόγραμμα επιδοτήσεων που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ». Και τα Ολυμπιακά έργα λοιπόν στους ιδιώτες, ακολουθώντας το δρόμο που έχουν ανοίξει ήδη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το (Ν. 3105/2003) που δημιούργησε την «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα», η οποία προχώρησε στην παραχώρηση των πλαζ στους ιδιώτες!

-- «Την ενεργή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και δασών που αναμένεται να προσελκύσει πόρους και εισοδήματα, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από ερευνητικά προγράμματα, από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που θα συνδέονται με το πάρκο ή το τοπικό παραγωγικό σύστημα»!! Και τα δάση βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου, όπως εξάλλου είχε δηλώσει ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης (26/08/2009): «Το να υπάρξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ήπιας αναψυχής και άθλησης και λοιπά (σ.σ. ευλόγως αποφεύγει να αποσαφηνίσει), οι οποίες φέρνουν τον κόσμο στο δάσος και αυτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας, είναι προφανώς μια πολιτική που εντάσσεται μέσα στην πολιτική μας για την Πράσινη Ανάπτυξη»...

Νέοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα

Την «πράσινη ανάπτυξη» θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο μέσα από τις παχυλές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο αλλά και από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επιβολή φόρων στο ηλεκτρικό και το νερό!! Το ΠΑΣΟΚ επίσης προτείνει την επιβολή τέλους σκουπιδιών (!) και δεσμεύεται ότι το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) θα «αγοράζουν τους ρύπους» των επιχειρήσεων που μολύνουν!

Η προαναγγελία της νέας «πράσινης» φοροεπιδρομής, φέρει τον τίτλο «αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος με στόχο την αποτύπωση του πλήρους κόστους στις τιμές όλων των προϊόντων», οι στόχοι της είναι καλά ...καλυμμένοι μέσα στις σελίδες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και πλάσαρεται με... «περιβαλλοντική ευαισθησία». Οι «πράσινοι φόροι» φέρουν τους τίτλους «ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στις τιμές των αγαθών» και «κατανομή φορολογικών βαρών με συνυπολογισμό περιβαλλοντικού κόστους»... Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Ανάκτηση του κόστους του νερού, συμπεριλαμβανομένου και του περιβαλλοντικού κόστους»(σελ. 45). Η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την εφαρμογή της κοινοτική οδηγίας 2000/60 Ε, που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 2199/2003 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου το νερό είναι «κοινωνικό και οικονομικό αγαθό» και άρα έχει οικονομική αξία. Επομένως το νερό θα πρέπει να τιμολογείται ως εμπόρευμα με βάση την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» ή «ο χρήστης πληρώνει», όχι μόνο για το κόστος της χρησιμοποίησής του αλλά και για το κόστος ανάκτησής του.

  • Με άλλα λόγια το τιμολόγιο του νερού για οικιακή κατανάλωση θα αυξηθεί σε όλη τη χώρα. Τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν νέο αυξημένο χαράτσι για το νερό που πίνουν με πρόσχημα τη λειψυδρία και τις κλιματικές αλλαγές ή όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ με στόχο την... «προστασία και τη βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος»!
  • Διπλό θα είναι το χαράτσι για τη μικρομεσαία αγροτιά η οποία θα πληρώνει ένα φόρο για το νερό που αρδεύει «κόστος του νερού άρδευσης» και ένα φόρο γιατί τη ...ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον από την κατανάλωσή του! Με απλά λόγια, πρόκειται για τα περίφημα υδρόμετρα που θα τοποθετηθούν στα χωράφια και με βάση αυτά οι αγρότες θα πληρώνουν πανάκριβα για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.

-- «Η υιοθέτηση "εργαλείων" (οικονομικών, περιλαμβανομένης και της τιμολόγησης και τελών, διαχειριστικών κλπ) που θα διευκολύνουν την εκτροπή των αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ (Χώροι Υποδοχής Ταφής Απορριμάτων)»(σελ. 50). Τα λαϊκά νοικοκυριά λοιπόν θα πληρώσουν νέα τέλη, φόρους δηλαδή πάνω ήδη σ' αυτούς που πληρώνουν ώστε να καταλήγουν τα απορρίμματα σε άλλους χώρους.

-- «Πραγματική τιμολόγηση της ενέργειας. Η τιμή της ενέργειας να αντανακλά το πραγματικό κόστος - όχι μόνο την εξόρυξη, την παραγωγή και τη διακίνηση, αλλά και την επίπτωση της παραγωγής της ενέργειας στο περιβάλλον, την υγεία και τη γεωπολιτική παράμετρο»(σελ. 59). Πρόκειται για φόρο που κινείται στη λογική της φορολόγησης του νερού, με το λαό να καλείται να πληρώσει ακριβότερα τις μονάδες κατανάλωσης, στο ...όνομα της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από την υπερκατανάλωση.

-- Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου», με τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, που θα χρηματοδοτεί, ανάμεσα στα άλλα, «την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων», δηλαδή τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως αναλύεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πόρους του Ταμείου θα προέρχεται από τις «δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπανσης, στο πλαίσιο του εμπορίου ρύπων»! Ενας πόρος που υπολογίζεται να ανέρχεται μετά το 2012 σε πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο, τον οποίο θα πληρώνει ο λαός, αγοράζοντας προϊόντα των βιομηχανιών που ρυπαίνουν, και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονται και πάλι στους επιχειρηματίες για να επενδύουν στις «νέες τεχνολογίες»...

Ευέλικτες σχέσεις εργασίας και «διά βίου εκπαίδευση»

Για την αύξηση των κερδών χρειάζεται και η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να καρπωθούν μεγαλύτερο τμήμα της υπεραξίας τα αφεντικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει προτείνοντας:

-- «Νέες θέσεις εργασίας (...) που θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε νέες δεξιότητες». Με πρόφαση την απόκτηση «δεξιοτήτων» και «εμπειριών» στη νέα τεχνολογία, θα ενεργοποιηθούν όλοι οι νόμοι της «μερικής απασχόλησης», της «διά βίου κατάρτισης», της παραπέρα δηλαδή εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

-- «Επανασύνδεση των επιχορηγήσεων με την υποχρέωση του επενδυτή για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας». Πρόκειται για τη γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ για «τετραετή επιδότηση των επιχειρηματιών» για να προσλαμβάνουν ανέργους με ημερομηνία λήξεως!

-- Οι αντεργατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ συνδέονται άρρηκτα και με την Ανώτατη Παιδεία, αφού προτάσσει στο πρόγραμμά του «τη διά βίου εκπαίδευση» ώστε στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» τα πανεπιστήμια να παράγουν ψευτοκαταρτισμένους εργαζόμενους που θα δουλεύουν ανασφάλιστοι μέσω των «stage» στον ιδιωτικό τομέα για την απόκτηση «εργασιακής εμπειρίας» ή «επιδοτούμενοι» από το κράτος για ένα κατώτατο μισθό...

Αυτούς τους στόχους έρχεται να υπηρετήσει η «πράσινη ανάπτυξη», αποδεικνύοντας ότι η νέα πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνέχεια των στρατηγικών επιλογών του για την ενίσχυση και εξυπηρέτηση των κερδών της πλουτοκρατίας, μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και του τεράστιου φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ