Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στρώνει το έδαφος για βάθεμα των ανατροπών

Προκλητική η επιχειρηματολογία με την οποία ο πρωθυπουργός προσπάθησε χτες στη Βουλή να δικαιολογήσει τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται

Οι εργάτες έχουν ανάγκες που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπονομεύουν σταθερά. Αυτό έδειξε ο νόμος Πετραλιά, αυτό δείχνει το νέο χτύπημα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ
Οι εργάτες έχουν ανάγκες που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπονομεύουν σταθερά. Αυτό έδειξε ο νόμος Πετραλιά, αυτό δείχνει το νέο χτύπημα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ
Mε κινδυνολογίες, ανακρίβειες και κυρίως με συγκάλυψη των πραγματικών πολιτικών αιτιών και της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε χτες στη Βουλή - απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστική επιδρομή.

Κρύβοντας ότι οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε ούτε ένα ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και πως τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των αδρών επιδοτήσεων προς το κεφάλαιο και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «αντικειμενικά σήμερα οι ασφαλιστικοί μας φορείς είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» και είπε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης να φτιάξει «ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και μακράς πνοής».

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι «ο σημερινός νόμος και το σημερινό καθεστώς θα αλλάξει» και προσπάθησε να δώσει στις επερχόμενες ανατροπές θετικό πρόσημο, λέγοντας προκλητικά ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην εγγύηση των συντάξεων, τη βελτίωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, τη θεραπεία αδικιών όπως στη διαδοχική ασφάλιση, την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη ή της αγρότισσας, του ανασφάλιστου με στόχο τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και τα 950 ευρώ το ζευγάρι, έως τα τέλη της τετραετίας, όπως διευκρίνισε.

Είναι φανερό ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ίδια και απαράλλακτη με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, είτε από τη ΝΔ (νόμοι Σιούφα, Σουφλιά, Πετραλιά), είτε από το ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα), για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων ακόμα περισσότερα χρόνια δουλειάς, ακόμα μικρότερες συντάξεις, πετσόκομμα των αναγκαίων διαφορών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηχανογράφηση των Ταμείων και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών των κοινωνικών δαπανών, είπε ότι «υπάρχει τρομερή σπατάλη και διαφθορά εδώ», ενώ περικοπές δείχνει και η αναφορά του στον «εκσυγχρονισμό της λίστας φαρμάκων και της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων».

Αναφερόμενος στο «νόμο Πετραλιά» είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει έντονη κριτική όταν αυτός ψηφιζόταν και ανέφερε ότι «ισχύουν όλα όσα έχουμε καταγγείλει για το νόμο αυτό στο παρελθόν και για αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος του ασφαλιστικού μας συστήματος». Απέφυγε να πει ρητά ότι ο «νόμος Πετραλιά» θα καταργηθεί, ενώ παραμένει σε πλήρη ισχύ τόσο η διαδικασία να πετσοκοπεί και επί της ουσίας να καταργηθεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ δεδομένη θεωρείται και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ρύθμιση που - εκτός όλων των άλλων - ανοίγει το δρόμο στο να χάσει το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τα Ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά, με ανταποδοτικό δηλαδή χαρακτήρα.

Φιλοφρονήσεις και άσφαιρη κριτική

Δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στρατηγικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην εμπέδωση της «κοινωνικής συναίνεσης», ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας από την οποία περιμένουμε ειλικρινά να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης. Γνωρίζω καλά, συνέχισε, ότι εάν το θελήσετε, μπορείτε και με το παραπάνω, ειδικά εσείς, να συνεισφέρετε πολλά σε έναν προοδευτικό διάλογο που θα έχει στόχο των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, αλλά βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς».

Ο Α. Τσίπρας, παρά την όποια φραστική κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά διέσπειρε αυταπάτες για την πραγματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αφού ισχυρίστηκε ότι στις πρόσφατες εκλογές ο λαός έφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση «όχι προφανώς για να συνεχίσετε αυτήν την πολιτική (σ.σ. της ΝΔ), αλλά για να την ανατρέψετε όπως δεσμευθήκατε προεκλογικά αν και χωρίς να συγκεκριμενοποιείτε το πώς θα το κάνετε». Παραγνωρίζοντας, εξάλλου, τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που το κόμμα του ψήφισε, είπε ότι ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια «δεν έχει κανένα, απολύτως κανένα δικαίωμα να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό μας σύστημα», αθωώνοντας έτσι ξεκάθαρα τις πολιτικές της Ευρωένωσης, τις οποίες συνδιαμορφώνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Επικίνδυνος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ο ισχυρισμός ότι δήθεν η κυβέρνηση πιέζεται από τις Βρυξέλλες για τη νέα επίθεση καταρρέει καθημερινά. Μιλώντας χτες στον «FLASH 96» ο υπουργός Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδος είπε ότι «η παρουσίαση των θεμάτων ως θεμάτων που οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται και η Αθήνα που "κοιμάται" κάποια στιγμή ευθυγραμμίζεται με τις παραγγελίες των Βρυξελλών δε μας εκφράζει». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν 15 μέρες ο ίδιος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε το θέμα. «Κι εγώ μάλιστα είχα πει ότι η προώθηση του ασφαλιστικού αποτελεί εμπροσθοβαρή υποχρέωση της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλλιεργεί αυταπάτες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που το ΠΑΣΟΚ παίζει στην αντεργατική λαίλαπα. «Η ταχύτητα και το περιεχόμενο των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, οφείλεται σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Κομισιόν, έτσι ώστε το Φεβρουάριο να πάρει τη χρονική παράταση που ζητά για τη μείωση του ελλείμματος», υπογράμμισε χτες στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για όσα σήμερα ανακοινώνει ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Εχουμε πάντως σημαντική στροφή και αθέτηση δεσμεύσεων από την κυβέρνηση. Καλλιεργείται ένα κλίμα σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δηλώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ