Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Στη Βουλή η πρόκληση του ... 1 ευρώ τη μέρα

Την πρόκληση με τα επιδόματα πτωχοκομείου σε όσους ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και της κοροϊδίας με την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων ξαναφέρνει στην επικαιρότητα η κυβέρνηση, με αφορμή επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών και με την οποία ζητείται να προσδιοριστεί ημέρα συζήτησης των σχετικών ρυθμίσεων στο Κοινοβούλιο.

Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από συνάντηση και συμφωνία που είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο του ΣΕΒ, επισημοποιεί την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και αντί αυτού προβλέπει την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης που φτάνει δε φτάνει το ένα ευρώ τη μέρα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το αποκαλούμενο «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα δοθεί, σε δύο δόσεις, σε περίπου 2,5 εκατ. χαμηλόμισθους, άνεργους, συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ κλπ., και ανέρχεται συνολικά σε 1.068 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος πτωχοκομείου χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αφορά 444.500 οικογένειες με παιδιά, με εισόδημα από μισθούς και αγροτική δραστηριότητα, οι οποίες επιδοτούνται με βάση το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε το 2008. Ειδικότερα:

Οικογένεια με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 700 ευρώ.

Με δύο παιδιά και εισόδημα έως 15.500 ευρώ επίδομα 800 ευρώ.

Με τρία παιδιά και εισόδημα έως 17.000 ευρώ επίδομα 1.000 ευρώ.

Με τέσσερα παιδιά και πάνω και ανάλογα με το εισόδημα επίδομα 1.100- 1.300 ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα αφορά συνταξιούχους του ΟΓΑ και δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που θα πάρουν 300 ευρώ, ενώ επιδότηση 400 ευρώ θα πάρουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα, τα απροστάτευτα παιδιά και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα της απόφασής της και μετά από συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τη διοίκηση του ΣΕΒ, ανακοίνωσε ότι το σχετικό κονδύλι θα χρηματοδοτηθεί από έκτακτη εισφορά 5-10% που θα επιβληθεί στις 300 πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Η μεθόδευση είναι ολοφάνερη. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει νέα αντιδραστικά μέτρα για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό κλπ., μέτρα που σε μόνιμη βάση θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για όλα τα επόμενα χρόνια, την ίδια στιγμή προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση της ...κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού όλοι πληρώνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ