Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΣΠΙΝΤΛΑ
Αντιμετώπιση της ανεργίας η ελαστική απασχόληση

Το ζήτημα των ελαστικών μορφών απασχόλησης έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας

Οι νέοι τα πρώτα θύματα των ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας που η ΕΕ προωθεί και μάλιστα στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας
Οι νέοι τα πρώτα θύματα των ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας που η ΕΕ προωθεί και μάλιστα στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας
Tη στρατηγική του κεφαλαίου της ΕΕ, των «νεοφιλελεύθερων» και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη κατήγγειλε προχτές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια προφορικής Ερώτησης προς τον Επίτροπο για την Απασχόληση, Βλαντιμίρ Σπίντλα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οπως υπογράμμισε, η στρατηγική αυτή όχι μόνο αυξάνει την ανεργία, αλλά αξιοποιεί παραπέρα την καπιταλιστική οικονομική κρίση για να πλήξει τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για «τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών για μια οικονομία σε φάση ανάκαμψης» [(COM2009)545 - 14.10.2009], καθώς και η έκθεσή της για «την απασχόληση στην Ευρώπη» [COM(2009) 639 - 23/11/ 2009] περιλαμβάνουν νέο γύρο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε βάρος των εργαζομένων:

  • «Μείωση του ελλείμματος και του χρέους».
  • «Απασχόληση στη βάση της εφαρμογής των αρχών της ευελφάλειας (flexicurity)» δηλαδή της προσωρινής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
  • «Μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας» με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Η στρατηγική της ΕΕ για την απασχόληση σηματοδοτεί νέα δέσμη καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Φόβος και εμπόριο ελπίδας για τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες από τη μια, κέρδη για το κεφάλαιο από την άλλη. Τι απαντάτε, κύριε Επίτροπε, στους άνεργους, στους εργαζόμενους με ελαστική προσωρινή ανασφάλιστη εργασία που για πάνω από 4-5 χρόνια εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα περιβόητα stage, και ήδη τους έχει αναγγελθεί η απόλυση; Τι απαντάτε στις γυναίκες που με πρόσχημα την ισότητα ανδρών και γυναικών τους έχει αναγγελθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 5-17 χρόνια, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα;».

Απαντώντας ο Επίτροπος για την Απασχόληση Βλαντιμίρ Σπίντλα ανέφερε ότι «το ποσοστό ανεργίας πριν την κρίση ήταν ήδη πολύ υψηλό. Βεβαίως έγινε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει να πούμε ότι κατεβλήθη πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και από πλευράς της ΕΕ, όσον αφορά και τις ίδιες θέσεις εργασίας και όσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση κλπ. Πρέπει να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχουμε λίγες αρμοδιότητες σαν ΕΕ, είναι εθνικές αρμοδιότητες αυτά».

Εν ολίγοις, ΕΕ και κυβερνήσεις των κρατών - μελών, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, από κοινού επεξεργάζονται, σχεδιάζουν, αποφασίζουν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, ώστε να βγει στην αντεπίθεση, να διεκδικήσει και να απαιτήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ