Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Μαχητικό μήνυμα σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χτεσινή πανοικοδομική απεργία

Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα
Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα
Χιλιάδες οικοδόμοι κατέβηκαν χτες από τα μαδέρια. Οικοδομές και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπως έργα του «Μετρό», εμπορικά κέντρα, εργοτάξια σε οδικά δίκτυα «νέκρωσαν». Ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό προσκλητήριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές διαδήλωσαν, απαντώντας αγωνιστικά στα συντονισμένα πυρά που δέχονται από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οδηγώντας τον κλάδο στην ανεργία, ανασφάλεια, συνεχή εργατικά «ατυχήματα». Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται ήδη η κλιμάκωση της πάλης καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με θέμα τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη.

Οι οικοδόμοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη και σταθερή δουλειά, έκτακτο επίδομα για τους ανέργους 1.400 ευρώ, θεώρηση βιβλιαρίου υγείας χωρίς προϋποθέσεις, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δημιουργία κρατικού Σώματος Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, κατάργηση των ιδιωτικών μηχανισμών όπως είναι οι Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας (ΕΞΥΠΠ), 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπλήρωσαν 2 χρόνια ανεργίας και έχουν 4.050 ένσημα, αφορολόγητο ποσό 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί κλπ. Επίσης, απαιτούν άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών (λαϊκή στέγη, κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας), άτοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας κλπ.

Καταδίκασαν το διάλογο - απάτη

Στην Αθήνα, οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους με κεντρικό πανό «Διεκδικούμε μέτρα για την προστασία των ανέργων. Αύξηση επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ. Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ». Μαζί τους και οι οικοδόμοι του Συνδικάτου Πειραιά. Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου της Αθήνας, τόνισε: «Τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται η οργανωμένη ταξική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας». Και επισήμανε: «Τους ενοχλεί που αποκαλύπτουμε την πολιτική τους στους εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την πάλη προς αυτή την κατεύθυνση. Με πλαίσιο πάλης και αιτήματα που βάζουν στο επίκεντρο τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Αμέσως μετά, εγκρίθηκε ψήφισμα και ξεκίνησε δυναμική πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με ασταμάτητα συνθήματα: «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης», «Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» κλπ. Φτάνοντας έξω από το υπουργείο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το «διάλογο» που είχε ήδη ξεκινήσει με τη συμμετοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι χρειάζεται 15 μέρες για να απαντήσει στα αιτήματα που αφορούν την έκτακτη επιδότηση των 1.400 ευρώ στους ανέργους, τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας χωρίς προϋποθέσεις και την αναγνώριση χρόνου ανεργίας ως χρόνου ασφάλισης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο και αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων με stage.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη όλων ανεξαίρετα των εργαζομένων ενάντια στη συντονισμένη αντεργατική επίθεση που δέχονται ανέδειξε η απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Ενωμένοι, με μια φωνή και μια γροθιά, οικοδόμοι διαδήλωσαν μαζί με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε προγράμματα «stage». Οι εργαζόμενοι διακήρυξαν την απόφασή τους συντονισμένα να κλιμακώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Από το Αγαλμα του Βενιζέλου ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με τα πανό υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν προς το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με ενδιάμεσους σταθμούς τα καταστήματα του ΙΚΑ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΟΑΕΔ. Εκπρόσωποι των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα «stage» επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Στην Πάτρα οι απεργοί προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο, καταγγέλλοντας απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στο Ηράκλειο δυναμική ήταν η παρουσία νέων οικοδόμων και μεταναστών στη συγκέντρωση, που έγινε στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Λάρισα οι απεργοί πορεύτηκαν μέχρι το υποκατάστημα του ΙΚΑ. Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ πραγματοποίησαν και οι οικοδόμοι στα Τρίκαλα. Συγκεντρώσεις έγιναν σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Αμφισσα, Μυτιλήνη, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Αρτα, Γιάννενα, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ.

  • Την Τρίτη 1 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο υπό κατασκευή ΕΡΑΣΙΝΕΙΟ Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Κορωπί προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ