Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταύτιση θέσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αποφάσεις προσχηματικής διαφωνίας», με αφορμή το ξεχωριστό ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι σχεδόν ίδιο με το κοινό ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ!

Δε θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε καλύτερα τη στάση που κράτησε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ από όσα είπε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης. Ο ίδιος, ταγμένος βέβαια στην προσπάθεια διαμόρφωσης ευρύτερης συναίνεσης στην αντιδραστική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους για την απόφαση της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΑΠ) (πρόσκειται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να καταθέσει ξεχωριστό ψήφισμα από αυτό του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που τελικά υπερψηφίστηκε.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την παράταξη του ΣΥΝ, είπε ο Απ. Κοιμήσης, κάνοντας με νόημα λόγο για «αποφάσεις προσχηματικής διαφωνίας». Συμπλήρωσε δε ότι προχτές (σ.σ. όταν συντασσόταν το ψήφισμα του συνεδρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο) ζήτησε να ενημερωθεί ποια είναι τα σημεία εκείνα που καθιστούν απαραίτητο για την παράταξη να κατεβάσει ξεχωριστό ψήφισμα.

«Το ψήφισμα της "Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας" (ΑΠ) είναι ένα μικρό υποσύνολο του ψηφίσματος που έχει διαμορφώσει το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Κοιμήσης. Δηλαδή, το ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανομοιότυπο με αυτό που στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προηγούμενα είχε πάρει ένα προς ένα τα σημεία του ψηφίσματος της παράταξης του ΣΥΝ, για να δείξει ότι αυτά υπάρχουν στο ψήφισμα του ΔΣ που ψηφίστηκε από τους συνέδρους που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

1. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται: «Σχεδιασμός και υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος, σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ».

Το ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λέει: «Επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΑ που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους».

2. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Αμεση καταβολή των νέων παρακρατημένων πόρων (331 εκατομμύρια ευρώ) και συνολική απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων για το 2010, μαζί βέβαια με τη δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων.

Στο ψήφισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αναφέρεται: «Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2010 πρέπει να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331 εκατομμύρια ευρώ του 2009 καθώς επίσης και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων».

3. Στο ψήφισμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Απαιτούμε την εγκαθίδρυση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης με μεταφορά όλων των κρατικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών σύμφωνα με τις προτάσεις μας».

Σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής.

4. Λέει το κείμενο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι στις υποχρεωτικές συνενώσεις με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό μέγεθος. Ναι στους ισχυρούς δήμους, με κριτήρια κοινωνικά, χωροταξικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά, πληθυσμιακά, με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και αποτελεσματικότητας».

Σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως ανοικτών πόλεων, με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων δήμων ή κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων».

Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΝ ανέμενε το ξεμπρόστιασμα της δήθεν διαφοροποίησής του, από την παράταξη με την οποία υπάρχει κοινή παραδοχή ότι έχουν συνεργαστεί πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε ότι αμφότερες παρατάξεις, και αυτή βέβαια της ΝΔ, έχουν σημαντικές ευθύνες για μια σειρά από αντιδραστικές επιλογές στο χώρο του θεσμού. Η τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άλλα να λέει άλλα να εννοεί και άλλα να κάνει είναι βασικό του χαρακτηριστικό. Αρκετά επιζήμιο και επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ