Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Διαρκής κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Ευρύτερες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία αποκτά η ρύπανση του Ασωπού ποταμού και κατ' επέκταση η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων με τη διαχρονική ανοχή και ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι σε προϊόντα (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα) που καλλιεργούνται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον Ασωπό και πωλούνται σε όλη την Ελλάδα, εντοπίζονται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου, δηλαδή ουσίες πολύ επικίνδυνες για την υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τρόφιμα - βολβοί απορροφούν τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος και αυτό είναι γνωστό στους υπεύθυνους. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερες τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αδρανούν μπροστά στο φαινόμενο αυτό της ασύδοτης ρύπανσης, που κοντεύει να καταλήξει σε τραγωδία.

Οι ιθύνοντες κατά καιρούς προσπαθούν να καθησυχάσουν τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας την επιβολή διαφόρων προστίμων για ρύπανση σε βιομηχανίες της περιοχής. Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί σε 43 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Ασωπό πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από τα 200 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία σε όλη την Ελλάδα σε βιομηχανίες για ρύπανση και άλλες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μέχρι τώρα έχουν εισπραχτεί μόνο τα 6! Αποδεικνύεται επομένως περίτρανα το πόσο αναποτελεσματικά είναι τα πρόστιμα, που επιβάλλονται με βάση την περιβόητη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και πόσο εύκολο είναι στους παραβάτες να τα αγνοήσουν.

Εξάλλου με βάση έκθεση ελέγχου που έχει συντάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τουλάχιστον 17 εταιρείες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης Βιομηχανικής Ζώνης των Οινοφύτων και ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες, αλλά και χωρίς να έχει απαιτηθεί από τις υπεύθυνες υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης να εφαρμοστεί, έστω και αυτή η ατελής περιβαλλοντική νομοθεσία που υπάρχει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ