Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ζητά ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, με επιστολή του προς την Ισπανική Προεδρία (την υπογράφει και ο Γάλλος ομόλογός του), ζητά την ενίσχυση του ρόλου της Φρόντεξ (Frontex) και την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας

Eurokinissi

Την ενίσχυση της πολιτικής των διωγμών σε βάρος των αλλοδαπών που ζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ, θα ζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στο Τολέδο της Ισπανίας. Σε κοινή του επιστολή με τον Γάλλο ομόλογό του Ερίκ Μπεσόν, που απευθύνεται στην Ισπανική Προεδρία, ζητά την ενίσχυση του ρόλου της Φρόντεξ και την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών για την ενίσχυση των μεθόδων καταστολής σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους επιστολή, οι δύο υπουργοί αναφέρονται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη, η οποία ζήτησε την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Frontex, ζητώντας την ενίσχυση της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα, με στόχο το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για κατασταλτικό Σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του είναι τα θύματα της εξαθλίωσης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Εκτός από τις «βέλτιστες» συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση ζητά «την αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ του Frontex και των χωρών προέλευσης - διέλευσης και την εξέταση της πιθανότητας τακτικής ναύλωσης κοινών πτήσεων επιστροφής με χρηματοδότηση από τον Frontex». Προσθέτει, δε, πως «επιθυμούμε η ανεπίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών να καταλήξει στην παραγωγή ενός ακριβού οδικού χάρτη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη βάση των προτάσεων που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Με άλλα λόγια, θα αυξηθούν οι λεγόμενες επαναπροωθήσεις όσων αλλοδαπών κρίνονται ανεπιθύμητοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις βίαιης ή «ηθελημένης» εκδίωξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ