Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Ενισχύει την αντιδασική πολιτική

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών», ενώ ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ...

Ο,τι έχει απομείνει από τις καταστροφικές πυρκαγιές έρχεται να αποτελειώσει το αντιδασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Eurokinissi

Ο,τι έχει απομείνει από τις καταστροφικές πυρκαγιές έρχεται να αποτελειώσει το αντιδασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Ως ένα νομοθέτημα που όχι μόνο δεν προστατεύει τα δάση, αλλά αντίθετα ενισχύει την αντιδασική πολιτική προς όφελος του επιχειρηματικού κέρδους, καταψήφισε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τιτλοφορείται «Για την προστασία των δασικών εκτάσεων». Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το νομοθέτημα η ΝΔ, που αρχικά είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ με δύο απόψεις («παρών» και «υπέρ») εμφανίστηκαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για νομοσχέδιο «υποκριτικό, παραπλανητικό, το περιεχόμενο του οποίου απέχει πολύ από το να είναι αυτό που αναφέρει ο τίτλος του» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Επισήμανε ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προστασία των δασών «αυτό που τελικά εφαρμόζεται είναι μια πολιτική που συντηρεί και ενισχύει το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο. Μια πολιτική που κλείνει τα μάτια σε αυθαιρεσίες, που εξαιρεί από τις αναδασώσεις ή που αναδασώνει ένα στα έντεκα στρέμματα καμένου δάσους από τη μια, που ανέχεται και ενθαρρύνει την εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση της δασικής γης από την άλλη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η γη αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση, κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο για επιχειρηματικά συμφέροντα».

Τοποθετούμενος συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νόμου ο Γ. Γκιόκας σημείωσε πως «το αντιδασικό θεσμικό πλαίσιο διατηρείται και ενισχύεται, οι δασικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται και ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της κατάρτισης των δασικών χαρτών, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για αποκατάσταση των καμένων περιοχών». Ειδικά αναφέρθηκε στα 5 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου λέγοντας πως «υποκρύπτουν σκοπιμότητα», γιατί αφορούν τη Βορειοανατολική Αττική ενώ «υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Χαλκιδική». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «επείγεστε να ξεκαθαρίσετε μια περιοχή που είναι φιλέτο, που είναι στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων». Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «δεν εξασφαλίζουν την άμεση και συνολική αναδάσωση όλων των περιοχών που επλήγησαν στις πυρκαγιές στην Αττική». Τέλος, σχετικά με τους δασικούς χάρτες επισήμανε πως «πιστεύουμε ότι η σύνταξή τους είναι έργο αποκλειστικά και μόνο των δασικών υπηρεσιών».

Με θριαμβολογίες εμφανίστηκε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, υποστηρίζοντας πως «με το νομοσχέδιο αυτό λέμε τέρμα στην αυθαιρεσία και μάλιστα στη χειρότερη μορφή αυθαιρεσίας που αφορά τη δασική καμένη έκταση», μιλώντας για «τέρμα στην ανοχή της αυθαίρετης δόμησης» και δηλώνοντας ότι στοχεύει στην «προστασία του δασικού πλούτου» και στην «κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών». Ασαφή θέση φρόντισε να κρατήσει η ΝΔ, η οποία είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο εισηγητής της Γ. Βλάχος δήλωσε ότι σήμερα που ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της αρχής, η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοθέτημα εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις αλλαγές που είχε υποσχεθεί σχετικά με τον ορισμό της έννοιας του δάσους, δείχνοντας ότι αναζητά τη συναίνεση.

Με ...δύο θέσεις και σπέρνοντας σαφώς αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις εμφανίστηκε στη συζήτηση επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η εισηγήτριά του Η. Διώτη δήλωσε ότι «αναγνωρίσαμε μια θετική διάθεση» στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει ένα ηχηρό παρών», θέση την οποία ενστερνίστηκε και ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης. Αντίθετα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης υποστήριξε πως «εμείς είπαμε ότι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθούμε εκτενώς στα άρθρα», ζητώντας βελτιώσεις προκειμένου «να δημιουργήσει μια νέα αρχή και να αποτελέσει μια τομή για τα δασικά πράγματα». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στη λεηλασία των δασών(2010-04-14 00:00:00.0)
Δασοκτόνα πολιτική(2008-07-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση συνδικάτων για τις δασικές πυρκαγιές(2008-06-24 00:00:00.0)
Η ΝΔ θα εφαρμόσει τον αντιδασικό νόμο του ΠΑΣΟΚ(2004-09-22 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα των δασών(2003-10-10 00:00:00.0)
Η νέα φάση στην καταστροφή των δασών(2003-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ